Omladinska politika

 

Jedan od ciljeva udruženja „Explore Serbia“ je i unapređenje omladinske politika. Učestvujemo u projektima koji su vezani za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena mladih, promociju sporta i rekreacije, ekološke akcije i da u tome animiramo mlade ljude.

Ciljevi projekata su:

 • promovisanje zaštite životne sredine, ukazivanje na značaj borbe protiv klimatskih promena, povratak prirodi i zabava u prirodi,
 • promocija ekstremnih sportova i rekreacije,
 • upoznavanje sa delovima Srbije koji su pogodni za bavljenje ekstremnim sportovima,
 • volonterski rad učenika – vršnjačka edukacija i organizovanje radionica na temu zaštite životne sredine i zabave u prirodi.

Na osnovu istraživanja Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu u projektu „Svakodnevnica mladih u Srbiji“, koji je realizovan 2007. godine za potrebe izrade Nacionalne strategije za mlade na inicijativu Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, dobijeni su (između ostalih) i sledeći rezultati:

 • Veliki broj mladih se ne bavi sportom (39%), 37% se rekreativno bavi sportom, a 24% trenira neki sport. Prosečan srednjoškolac provede manje od 5 sati nedeljno baveći se sportom, bilo rekreativno ili aktivno. Kao najčešće razloge zbog kojih se ne bave sportom ispitanici navode da nemaju vremena (45%) i da ih sport ne interesuje (23%), svega 6% mladih navodi nedostatak novca kao razlog. Sa druge strane interesovanje za sport je relativno izraženo.
 • Veoma mali broj mladih ima neki hobi (oko 15%). Ni vannastavne, niti vanškolske aktivnosti nisu mnogo zastupljene. U okviru škole najviše mladih ide na sportske sekcije (14%) i dodatnu nastavu (11%). Kursevi stranih jezika su najzastupljenija vanškolska aktivnost (18%). Mladi retko participiraju u nekim organizacijama (oko 8%). Više od polovine ispitanika nikada ne učestvuje u volonterskim akcijama. Oni koji učestvuju u akcijama najčešće navode da te akcije organizuje škola.
 • Polovina ispitanika smatra da bi kvalitetnije provodili slobodno vreme ukoliko bi imali na raspolaganju više mesta za izlaske, trećina misli da bi rešenje za to bila bolja ponuda sportskih aktivnosti u njihovom mestu, dok četvrtina želi više kulturnih sadržaja.
 • Tri problema najviše brinu mlade, u smislu da ih više od trećine njih doživljava kao veće ili velike probleme: malo zanimljivih mesta za izlaske (46%), nedostatak slobodnog vremena (41%) i dosada (35%).

Istraživanje je obavljeno na 4845 učenika od I-IV razreda iz 26 srednjih škola u 9 gradova u Srbiji.

Pored ovih rezultata, veliki problem, predstavlja:

 • alkoholizam, pušenje, konzumiranje narkotika, kao i nasilje i agresija kod mladih.

Takođe, izuzetno malo poznaju svoju zemlju.

„Explore Serbia“ planira projekte u kojima bi mladi bili angažovani, a vizija je:

 • povećana ekološka svest mladih,
 • smanjivanje agresije i nasilja kod mladih.
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga


Sa ture 1. maj - Sopotnica, rafting Limom, kanjon Uvca:

“Videli smo tako lepe predele Srbije. Celom doživljaju je doprinelo veselo društvo i dobra organizacija. Kada očekujete samo izlet, a dobijete nešto neponovljivo - nemoguće je, a ne ŽELETI OPET!”

Jelica Janković

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.