Tvrđave na Dunavu 21. avgust 2010.

 

TVRĐAVE NA DUNAVU

– jednodnevni izlet –

28. avgust 2010.

Polazak iz Beograda u 7.30h sa parkirališta Sava centra ka Smederevu. Obilazak Smederevske tvrđave sa lokalnim vodičem.

Nastavak putovanja ka rimskom arheološkom lokalitetu Viminacium kod Kostolca. Nakon toga nastavlja se putovanje uz obilazak tvrđave Ram iz turskog perioda.

Poseta Srebrnom jezeru i pauza za ručak. Posle toga se preko Velikog Gradišta ide u obilazak Golubačke tvrđave na ulazu u Đerdapsku klisuru.

Povratak za Beograd, gde se stiže u večernjim satima.

Smederevska tvrđava: srednjevekovna srpska prestonica iz XV veka, koja je izgrađena za vreme despota Đurađa Brankovića na ušću Jezave u Dunav. Sastoji se iz Malog i Velikog grada.

Sve muke i nevolje oko izgradnje pripisane su Đurđevoj ženi, Jerini Kantakuzin (od solunskih Kantakuzina) koju je narod, misleći da se grad gradi po njenoj želji, nazvao prokletom Jerinom.

U oba svetska rata Tvrđava je bila teško oštećena. Najveće razaranje dogodilo se u eksploziji municije, 5. juna 1941. godine.. Uprkos tome, Smederevska tvrđava spada u red najočuvanijih srednjevekovnih zdanja. Stavljena je pod zaštitu države kao kulturno-istorijski spomenik. Prostire se na površini od skoro 10,5 ha.

Viminacium: tvrđava iz doba Rimljana, na ušću Mlave u Dunav, sedište Gornje Mezije, koga je bio uništio i opljačkao hunski kralj Atila u V veku, a u VI veku ga obnovio rimski car Justinijan. Najznačajniji ostaci grada nalaze se na desnoj obali Mlave, gde su bili vojni logor i naselje, izgrađeni u drugoj polovini 1. veka. Uz logor su bila formirana manja naselja trgovaca i zanatlija. U 19. veku još su se jasno nazirali obrisi ovog naselja, široke ulice koje se seku pod pravim uglom, trgovi, pozorišta, kupatila, vodovod, i gradski bedemi. Danas su ostali samo tragovi koji se nalaze u Narodnim muzejima u Požarevcu i Beogradu: mermerne skulpture, nadgrobne ploče i sarkofazi, nakit i posuđe.

Ram: tvrđava se nalazi kod istoimenog naselja, na ovom prostoru je postojao rimski kompleks Laderata, jer je tu imerator Trajan prešao Dunav na osvajačkom putu ka Dakiji. Na davnu naseljenost ukazuju epigrafski spomenici, nakit, plastika i keramika. Na rimskoj lokaciji u XV veku tvrđavu je podigao Mehmet paša; jaki zidovi i pet kula izgrađeni su od kamena, oko tvrđave je postojao rov, a nešto dalje karavan saraj (velike građevine sa unutrašnjom avlijom potpuno zatvorenog i utvrđenog tipa za smeštaj kompletnih karavana: karavan-saraj = dvor za karavane).

Golubačka tvrđava: nalazi se na ulazu u Đerdapsku klisuru na mestu rimskog utvrđenja Cuppae, pominje se u XV veku, ali ima idicija da je izgrađena ranije. Sagrađena je na strmom stenovitom obronku iznad same reke i upotrebljavana je sve do povlačenja Turaka. Spada u najslikovitije i najbolje očuvane srednjevekovne građevine.

KATEGORIJA: laka

CENA 1.700 dinara

U cenu je uključeno:

• prevoz autobusom

• vodič

• troškovi organizacije

U cenu nije uključeno:

• ulaznica za posetu Malom gradu u Smederevskoj tvrđavi (50 dinara)

• ulaznica za posetu Viminaciumu (250 dinara za odrasle, 150 za decu i penzionere)

• ostali individulani troškovi

REZERVACIJE I INFORMACIJE:

1. telefonom na brojeve: +381 69 655 777 Tatjana; +381 64 196 1298 Dušan

2. e-mailom na: info@explore-serbia.rs

3. putem formulara “Rezerviši turu” na početnoj strani našeg web sajta (tura br. 6)

Napomena:

• za izvođenje ture potrebno je minimum 15 putnika;

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja udruženja „Istraži Srbiju“
Jul 2010.
Organizator zadržava pravo izmene programa
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

Mi smo se nauživali za ta dva dana. Nadam se da ćemo se uskoro opet okupiti na nekom izletu da upoznamo čari Srbije. Hvala na ovim prelepim "istraživanjima Srbije".

Aleksandra Milaković Drobac

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.