Biciklističke ture

 

Biciklizam je veoma popularna rekreativna aktivnost. Posebno je povećano interesovanje za biciklističkim turama (cycling holiday) tokom ’90-ih godina. Radi se o organizovanim putovanjima koja uključuju mogućnost bavljenja biciklizmom.

Eurovelo, evropska biciklistička mreža, je projekat ECF-a (European Cyclist’s Federation) za razvoj 12 biciklističkih koridora kroz celu Evropu. Ukupna dužina ovih koridora je preko 60.000 km, od kojih je više od 20.000 km u funkciji. Eurovelo koridor kroz Srbiju je koridor 6 (Atlantski okean-Crno more) – rečni koridori, prolazi kroz Francusku, Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju i Rumuniju.

Najduža biciklistička trasa u Srbiji je Dunavska biciklistička trasa, a trase za planinski biciklizam postoje na Zlatiboru, Mokroj Gori, Tari, Valjevskim i Homoljskim planinama, Kučaju, Beljanici, Staroj planini i dr.

Detaljnije o biciklističkim turama…

Eurovelo

Ciljevi Eurovelo-a su:

  • da se pridobiju nebiciklisti za vožnju bicikala na sigurnim stazama i u atraktivnom okruženju,
  • da se promoviše biciklizam kao jedan od najboljih načina održivog razvoja turizma,
  • da se demonstriraju ekonomske dobiti od biciklističkog turizma za lokalne ekonomije,
  • da se promoviše kulturna razmena među Evropljanima,
  • da se uključi bar jedna visokokvalitetna biciklistička staza kroz i između svih evropskih zemalja, da se ohrabri internacionalna saradnja, postave zajednički standardi u biciklističkoj infrastrukturi i informatici,
  • razmena iskustava u standardima za obezbeđenje infrastrukture za bicikliste.

Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ), organizacija koja radi i na međunarodnoj saradnji za postizanje održivog razvoja, podržala je projekat koridora 6 tj. učestvovala je u njegovom sufinansiranju u Srbiji – izrada signalizacije i postavljanje putokaza na Dunavskoj biciklističkoj stazi od samog ulaska Dunava kod Bezdana do Novih Banovaca, čime se promoviše biciklizam i turistički potencijali podunavskih opština.

U Srbiji postoji dosta registrovanih biciklističkih klubova i nekoliko klubova za planinski biciklizam, koji su članovi Biciklističkog saveza Srbije. Organizuju se takmičenja u različitim disciplinama i kategorijama u državi, a od najvećeg značaja za turizam je međunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju“ koja je prvi put organizovana 1939. godine; organizuje se u junu mesecu i u njoj učestvuje oko 300 inostranih takmičara. Postoje i rekreativci koji samostalno organizuju putovanja na biciklima kroz Srbiju, koji objavljuju informacije o svojim putovnjima i trasama na web sajtu.

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture 1. maj - Sopotnica, rafting Limom, kanjon Uvca:

"Živeti u Srbiji, a ne istražiti Srbiju i njene prirodne lepote je neprihvatljivo. Istraži Srbiju da bi i sebe bolje poznavao!
Recept za dobar provod: Avanturizam, dobro društvo, prirodne lepote Srbije i odlična organizacija!!!"

Dejan Ubović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.