O kanjoningu…

 

Početak ovog sporta doseže u daleku prošlost, kada se trebalo ući i zavući u svako mesto u okolini u potrazi za hranom. Ljudi u praistoriji nisu mogli ni da sanjaju da ce njihova svakodnevna surova borba za opstanak nekim narednim generacijama biti zapravo neki način zabave.
Novija istorija kanjoninga je vezana za događaj s kraja 19. veka, kada je jedan alpinista upao u uski kanjon ispunjen vodom i živ i zdrav izašao iz njega.
Kanjoning je zapravo spuštanje kroz korito reke i to nizvodno sa ili bez opreme. U zavisnosi od težine kanjona te reke, koristi se i različita oprema.
Spuštanje niz vodopade uz pomoć ili bez užeta, penjanje po stenama, provlačenje kroz pukotine, ronjenje, skakanje u virove ispunjene vodom su aktivnosti ovog sporta.

Zato i ne postoji neka posebna oprema, već se koriste delovi opreme nekih drugih sportova. Najosnovniji deo opreme su šlem, pojas za spuštanje sa osmicom i statično uže, a ukoliko je voda hladna i neopren (ronilačko odelo). U zavisnosti od težine i eksponiranosti koriste se i klinovi za osiguranje pri spuštanju.
U Srbiji postoje uslovi za bavljenje kanjoningom i to su Lazarev kanjon, Beli rzav, Brnjički potok, Zlotski kanjon koji su relativno lakši i Tribuća (kod Valjeva) i Piljski vodopadi (na Staroj Planini) koji spadaju u grupu težih kanjona.

Kanjoningom se mogu baviti svi, a uz dobre vodiče i instrukcije nije potrebno nikakvo predznanje. Moguć je prolaz i dece od 14-18 godina, uz pismenu saglasnost roditelja, deca do 14 god samo uz prisustvo roditelja.

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Tour rafting on the river Lim, Kamena Gora, Sopotnica 2/4. May 2014.

"Me and my colleagues went to Kamena Gora and rafting with Explore Serbia, and it was amazing. From the initial communication to the end of trip, Tanja and Explore Serbia were really helpful with everything. The whole trip was really well organized, and with them we felt like traveling with a bunch of friends across Serbia, living with locals, eating traditional Serbian food and much more without worrying about anything. I definitely look forward to exploring more of Serbia with you guys, and wish you best for everything. :D"
Rish

Rishabh Garg
Prezi company

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.