Slobodno penjanje

 

Polovinom devedesetih godina, u alpskim zemljama Evrope, alpinisti kojima je specijalnost bila penjanje na suvim stenama tehnikom slobodnog penjanja (free climbing – nije dozvoljeno korišćenje penjačke opreme za napredovanje, već ona služi samo za osiguranje u slučaju pada), počeli su razvijati novu disciplinu koja je ubrzo dobila naziv “sportsko penjanje”. Sportsko penjanje je nastalo usled promene cilja penjanja. Umesto osvajanja vrhova planina i stena, sportski penjači su uz svakodnevno vežbanje snage, gipkosti i koncentracije, savlađivali ekstremno teške detalje u stenama.

U Srbiji postoji nekoliko penjačkih klubova koji su članovi Alpinističko-sportsko penjačke asocijacije Srbije, koja je osnovana 2000. godine.

Postoji nekoliko prirodnih (Borski stol, Gornjak, Jelašnica, Ovčar i Kablar, Sićevo, Valjevo, Vršac, Golubac, Prijepolje) i veštačkih stena za penjanje (Ada Ciganlija, Prva beogradska gimnazija, OŠ Laza Kostić, Košutnjak).

Sportsko penjanje je jedan od ekstremnih sportova, a povrede su retke, uz uslov da se penjač pridržava 5-6 propisanih pravila o bezbednosti. Sportski penjači sjedinjuju maksimalan adrenalinski doživljaj, izuzetnu psihološku stabilnost i potpuno učešće svih mišića. Posebno se može istaći da zbog specifičnog položaja penjača pri penjanju (glava i kičma su dosta savijeni unazad) dolazi do ispravljanja kičmenog stuba i pravog držanja tela. Pored toga izračunato je da sportsko penjanje (pored trčanja uz stepenice) spada u sportove koji u jedinici vremena imaju najveći kalorijski utrošak.

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

Mi smo se nauživali za ta dva dana. Nadam se da ćemo se uskoro opet okupiti na nekom izletu da upoznamo čari Srbije. Hvala na ovim prelepim "istraživanjima Srbije".

Aleksandra Milaković Drobac

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.