2 days
Duration
+15
Years
moderate
Category
Rtanj
Location

The three-sided pyramid, almost the right shape, makes the Rtanj mountain unique. We take you to the night hiking tour where we will wait for the sunrise. From the highest peak Siljak at 1565 m, there is a fantastic view of the surrounding mountains.

After descending, we will go for relaxation and swimming in Sokobanja.

DEPARTURE LOCATION Locomotive Novi Sad

The parking lot at the municipality New Belgrade

DEPARTURE TIME 18.30 h Novi Sad
20 h Beograd
INCLUDED IN THE PRICE Transportation from Belgrade

Mountaineering tour at Rtanj

Sightseeing tour in Sokobanja

Tour coordinator

NOT INCLUDED Food
Transportation from Novi Sad (additional 1000 dinars)

 

Additional notes:

 • Equipment: hiking boots, layered clothes (on top it can be quite cold, the recommendation to bring a wind-stopper jacket, gloves, cap), forehead lamp, spare clothes, take enough water and food (snacks, sandwiches, fruits), sun protection (UV cream, sunglasses, hat...)
 • Physical requirements: a solid physical readiness is needed for hiking tour at Rtanj
 • Reservations: 30% of the amount is paid when the application is submitted, the rest at the latest 5 days before the tour.
 • A minimum of 17 applicants are required to organize a tour. In the case of a smaller number of applicants, the transport fee is 350 dinars.
 • For departures from Novi Sad, the additional fee is 1000 dinars.
 • Own transportation: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture se umanjuje za 1200 dinara.
 • Price is for members of "Explore Serbia". You can find membership information here.

Information and reservations:

 

This program is valid general rules on execution and general conditions of travel of the organization "Explore Serbia"

1

Day one: Novi Sad – Beograd – Rtanj

 • Departure from Novi Sad at the Lokomotiva at 18.30 h
 • Departure from Belgrade from the parking lot at the municipality New Belgrade at 20 h
 • Arrival around 23.30h to Rtanj Mountain
 • Short refreshment, preparation for a night climb
2

Day two: Night climb at Rtanj Mountain - Sokobanja

 • Departure to climb on the south side of the mountain. The trail to the top climbs in about 4h. The length is 14 km with approximately 900 m of total climb.
 • Enjoying the amazing sunrise at the peak Šiljak at 1565 m
 • After enjoying the sunrise, descending to the foot of the mountain (about 3.5 hours).
 • Short break and departure in Sokobanja (driving takes about 35 minutes).
 • Slobodno vreme za šetnju ili u letnjim mesecima kupanje na the river Moravica where there are several beaches. Water Moravice is extremely clean and after night hiking, it will be excellent for refreshment and relaxation.
 • In the afternoon we head for Belgrade, where we arrive in the evening.

Rtanj

Gorostasna planina Rtanj završava sa skoro pravilnom kupom Šiljka. „Dižući se sa prelomima, naprasno iznad okoline, on vlada okolinom i izgleda kao njen vođa i znamenje“ – zapisao je Jovan Cvijić, osnivač srpske geografije. Pri vrhu Rtanj je bezvodan, a onda u nižim njegovim delovima izbija voda u jakim vrelima. Šiljak je visok 1565 metara.

Značenje samog imena planine, za koje se veruje da potiče još od pracivilizacije Artanije, koja je naseljavala prostor Rtnja, usadile su u narod verovanje da je Rtanj – lekovita planina. Posebne isceliteljske moći rtanjskog bilja pomažu u bržem zarastanju rana i posekotina, te u prikupljanju životne energije. Najpoznatiji među njima je rtanjski čaj, a simbol te planine je endemična vrsta rtanjska metvica, koja raste samo na tom mestu. Gorostasna trostrana piramida, sa raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, mnogobrojnim prirodnim izvorima i vrelima, na severnim obroncima obrasla je samoniklom jelovom šumom.

U podnožju Rtnja je i park-šuma, jedinstvena u Evropi, sa oko 150 vrsta drveća i šiblja. Na Rtnju preovlađuju mešovite šume jele i bukve, a njihovi posebno zanimljivi stanovnici su veliki plavi leptiri, kratkonogi gušter, vilini konjici, i mnoge vrste ptica. Po pašnjacima i livadama  često je grmlje gloga, divlje ruže, stepskog bademića…Sve je veći broj planinara, koji ga doživljavaju kao pravi izazov bez obzira na doba godine ili vremenske prilike.

O Rtnju kruže neverovatne priče, planina spasenja, planina vanzemaljaca generator energije, mesto koje posećuju čudna bića.

Godine 2012. kada je najavljeno da će biti apokalipsa i smak sveta, Rtanj je postao poznat i van granica Srbije. Veliki broj stranih medija je tada objavio da će planina Rtanj biti jedna od retkih u svetu koju će apokalipsa zaobići. U decembru 2012 veliki broj stranih državljana potražilo je spas od apokalipse u naselju Rtanj i okolnim selima koja se nalaze u podnožju samog Rtnja. Apokalipsa je i te godine izostala, ali je Rtanj postao poznat širom sveta kao mistična „srpska piramida“.

Rtanj su ranijih godina posećivali uglavnom planinari, sakupljači lekovitog bilja i zaljubljenici u lov. Nakon 2012. godine, Rtanj postaje zanimljiv mnogo široj strukturi gostiju, od ljubitelja odmora u domaćoj radinosti do onih koji veruju u teorije zavere i očekuju da na Rtnju vide vanzemalljce i leteće tanjire.

Na „energetskom nalazištu Vrelo“ za koje se veruje da poseduje blagotvorno delovanje prirodnog magnezijuma može se videti sve veći broj  turista koji dolaze da se relaksiraju i „napune baterije“ u organizmu. Pored mnogih verovanja u mistične moći Rtnja, nauka priznaje da na Rtnju postoji anomalija geomagnetnog polja koja se ne može objasniti.

Sokobanja

Banjsko mesto na obali reke Moravce između planina Ozren i Rtanj. Zahvaljujući svojim termo-mineralnim izvorima i pogodnoj klimi, jedno je od najposećenijih banjskih mesta i lečilišta. Banja je korišćena još u antičko vreme, u srednjem veku i za vreme Turaka.

Sokograd – Tvrđava se nalazi na 2 km od centra Banje, smeštena na visokoj steni. Pretpostavlja da je sagrađena u vreme vladavine rimskog cara Justinijana u periodu između I i VI veka i da je služila za odbranu od Avara i Slovena. Ime Sokograda potiče od nekadašnjih „sokolara“, koji se pominju u srednjovekovnim izvorima i koji su umesto drugih dažbina davali „sokolarinu“ (dresirane sokole) i u vreme srednjovekovne države i pod turskom vlašću.

Reka Moravica je dugačka 60,4 kilometara, desna je pritoka južne Morave. Izvor reke se nalazi ispod planine Device, razlivenog je toka i potiče od mnoštva dubinskih izvora. Na samom izvoru postoji kaptaža i voda, s obzirom da je izuzetno čista, koristi se za piće.

Rtanj night climbing
Rtanj hiking
Rtanj planina
Rtanj planinarenje
Rtanj planinarenje
Rtanj planinarenje
Rtanj planinarenje
Rtanj hiking
Rtanj night climbing
Rtanj cveće
Rtanj hiking
Rtanj night climbing
Rtanj night climbing
Rtanj night climbing
Rtanj hiking
Rtanj night climbing
Rtanj biljni svet
Rtanj izlazak sunca
Rtanj night climbing
Rtanj night climb
Rtanj night climbing
Rtanj night climbing
Rtanj night climbing