Homolje hiking – Gospodarev kamen i Manasija

Homolje hiking - Gospodarev kamen i Manasija »
Homolje hiking - Gospodarev kamen i Manasija »


Na obroncima Beljanice, između Homolja i Gornje Resave, na tromeđi sela Lipovica, Bliznak i Krupaja nalazi je jedinstven vidikovac Gospodarev kamen ili Gospodareva stolica, na kojem je despot Stefan, prema legendi, razvijao strategije ratovanja i sa kojeg je posmatrao svoje vojnike dok su se obučavali za viteške borbe.

Na ovom putovanju ćemo se upoznati sa pravoslavnom umetnošču, osnovnim obeležjima „moravske i raške škole“, koje su u izuzetnom skladu objedinjene u Manasiji. Dodirnućemo zemlju predaka i kretati se put Gospodarevog kamena odakle je prema predanju despot Stefan motrio na svoju vojsku i crpeo inspiraciju za kreativna stvaralaštva i vojne podvige. Odabrana pešačka staza će nam dati uvid u liniju razdvajanja Braničevskog okruga i Pomoravlja, sa čijih vidikovaca pogled seže do Beljanice, Homoljskih i Kučajskih planina.

Gospodarev kamen
View Location

Gospodarev kamen

Detaljnije informacije

Pogledajte ceo kalendar

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.
error: Content is protected !!
WhatsApp WhatsApp us