Pešterska visoravan-pešačenje uz mitove i legende o srpskom Sibiru »
Pešterska visoravan-pešačenje uz mitove i legende o srpskom Sibiru »


Pešterska visoravan je kraška visoravan u jugozapadnoj Srbiji, na nadmorskoj visini od 1100 do 1250 metara. Najveće je polje u Srbiji, a među najvišima je i na Balkanu. Tu vlada oštra planinska klima, sa surovim sibirskim zimama, gde su i u takvim uslovima svoje stanište pronašle su brojne retke i ugrožene biljne i životinjske vrste.

Spoj kulture i tradicije, istoka i zapada, prirode i kulturno-istorijskih spomenika, gastronomije i divnih ljudi. Ako ste ljubitelji istinskih i pravih vrednosti, onda ste prava osoba za obilazak Pešteri. O zelenoj visoravni, opasanoj sa 7 gora kruže čudne priče. Kažu da je tamo nekada bilo jezero u kome je živela troglava aždaja i da je to baš ona koju je ubio Sveti Djordje, a kažu i da se pod brdom Trojan nalazi zakopano blago.

Na ovoj turi ići ćemo na pešačku turu do vrha Trojan i izvora Djurđevica, obići ćemo i Sjenicu. Pored neverovatne prirode, upoznaćemo i kulturno-istorijske vrednosti ovog kraja i isprobati pešterske specijalitete.

Pešterska visoravan
View Location

Pešterska visoravan

Detaljnije informacije

View full calendar

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.