Planina Jelica-Stjenik, Crna stena »
Planina Jelica-Stjenik, Crna stena »


Jelica je planina iz dinarske grupe planina južno od Čačka i prostire se na dužini od 30 km. Nastavlja se na planinu Ovčar, a njen najviši vrh je Crna stena 929 m. Od vrhova svojom lepotom izdvajaju se Gradina, Stjenik, Vetrinja, Neboš, a sa svakog od njih prostire se neverovatan pogled na Ovčarsko-kablarsku klisuru, Čačansku kotlinu i Dragačevo.

Severni deo planine je izuzetno šumovit i presecaju ga brojni potoci i rečice. Planina je dobila ime po devojci Jelici koja je želeći da pobegne od Turskog porobljavanja skočila sa ruševina starog grada Gradine koji potiče još iz perioda vladavine cara Justinijana. 

Na ovoj planinarskoj turi ići ćemo do Stjenika i Stjeničke prerasti (Okna) po kojoj Jelica postaje prepoznatljiva, zatim do vrhova Neboš i Crna stena i vidikovaca sa kojih se pruža fenomenalan pogled na okolinu.

Planina Jelica
View Location

Planina Jelica

View full calendar

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.