Prokletije-dolina Grebaje, Hridsko jezero »
Prokletije-dolina Grebaje, Hridsko jezero »


Prokletije i njihov planinski venac su jedan od najdivljijih i najupečatljivijih predela na Balkanu. Trojanske planine nekada, sada i Dinarski Alpi, pružaju se duž severoistoka Crne Gore, severne Albanije i Kosova i Metohije. Prokletije se prostiru od Skadarskog jezera na zapadu, Komova i planine Mokre Gore na severu, Metohijske doline na istoku i reke Drim na jugu.

Prema mišljenju mnogih planinara, Prokletije su najlepše planine na Balkanskom poluostrvu.

Na crnogorskoj strani Prokletija nalaze se dve ledničke doline neverovatne lepote: Grebaja i Ropojana. Dolina Grebaje se u potpunosti nalazi u okviru Nacionalnog parka Prokletije. Okružena je Karanfilima, nizom vrhova koji se uzdižu na više od 2000 metara nadmorske visine.

Prokletije su najmlađi nacionalni park u Crnoj Gori od 2009. godine sa površinom od oko 16630 ha na teritorijama opština Plav i Gusinje. U okviru njega su dva rezervata prirode, Hridsko jezero i Volušnica. Prokletije se odlikuju karakterističnim krečnjackim reljefom i lepotama. Proglašene su za zastićeno područje od nacionalnog značaja.

Na ovom četvorodnevnom putovanju upoznaćemo se sa lepotama nacionalnog parka i njegovim živopisnim dolinama, Grebaje i Ropojane. Ići ćemo na atraktivne vrhove Talijanku, Volušnicu i Popadiju. Planinarskim stazama posebnu draž i čaroliju daju lednička jezera - Hridsko, Plavsko i Buni, zatim Alipašini izvori, vodopad Grlje i kraško vrelo, Oko Skakavice.

Prokletije
View Location

Prokletije

Detaljnije informacije

View full calendar

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.