Svrljiške planine - Niševačka klisura i kanjon Belice »
Svrljiške planine - Niševačka klisura i kanjon Belice »


Svrljiške planine su ograničene Svrljiškim Timokom na severu, Sićevačkom klisurom na jugu, Trgoviškim Timokom na istoku i Niškom kotlinom na zapadu. Najviši vrh je Zeleni vrh 1334 m. Planina je pošumljena i pokrivena gustim pašnjacima na kojima pasu čuvene svrljiške ovce.

Niševačka klisura je sastavni deo 15 km duge Svrljiške klisure. Priroda je netaknuta, a klisura je zadržala svoju lepotu koja je oduvek privlačila ljude.

Belica je leva pritoka Svrljiškog Timoka i poznata je po kotlovima koji su nastali kružnim kretanjem rečne vode. U vreme vrelih letnjih dana voda reke Belice je pravo okrepljenje za dušu i telo.

Na ovoj turi očekuje nas prolazak kroz Niševačku klisuru, rashlađivanje na kupalištu Banjica i obilazak kanjona reke Belice. Na stazi su izuzetne prirodne lepote i značajni istorijski lokaliteti. Nema boljeg načina da provedete topao letnji dan!

Svrljiške planine, Niševac
View Location

Svrljiške planine, Niševac

Detaljnije informacije

View full calendar

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.