Kako izbeći sportske povrede tokom hikinga – top 3 saveta
Hiking Srbija

Kako izbeći sportske povrede tokom hikinga – top 3 saveta

Ljubitelji avanture i rekreacije već sa prvim zracima sunca i nagoveštajima lepog vremena odlaze na svoje omiljene aktivnosti u prirodi. U našoj zemlji postoji veliki broj mogućnosti za upražnjavanjem različitih aktivnosti na otvorenom. Mnogima je jedna od omiljenih hiking ili pešačenje. Planine u Srbiji ne smatraju za previše opasne. Ali, oprez je uvek neophodan kako biste se zaštitili od eventualnih povreda.

I dok je predostrožnost najbolji tretman za uobičajene povrede tokom hikinga, ponekad su žuljevi, ogrebotine ili izvrnut članak neizbežni. Zato je važno da uz sebe uvek imate spakovan paket za prvu pomoć kako biste rešili bilo kakvu nelagodu. Uz to, još važnija stvar koju možete da “spakujete” jeste znanje o tome kako da koristite pribor za pomoć. Na taj način možete pravilno ublažiti povrede tokom hikinga i sve tegobe sa kojima se možete susresti. 

Prva pomoć vam može pomoći na licu mesta, ali svakako imajte na umu da je rehabilitacija sportskih povreda itekako važna, kako bi se svaki problem adekavtno sanirao, bez daljih posledica. Pred vama je nekoliko osnovnih saveta koje bi trebalo imati na umu, kako biste na pravi način bili spremni za vašu sledeću planinarsku ekspediciju.

#1 Sprečite nastanak uganuća i istezanja – najčešćih povreda kod hikinga

Pre svega, važno je da se napravi razlika između uganuća i istezanja. Istezanje je kada povredite mišić ili tetivu, dok uganuće predstavlja povredu zgloba, koja uzrokuje oštećenje ligamenta. Kod planinarenja, kanjoninga ili nekih drugih fizičkih aktivnosti, ove povrede su veoma česte, a bez obzira na razliku u terminologiji, prevencija i lečenje za obe su vrlo slične.

Prevencija

Ukoliko taj dan planirate da odete na hiking, počnite već od jutra sa blagim fizičkim aktivnostima, kao što je na primer sporo hodanje, dajući tako svom telu dovoljno vremena da se zagreje. Preporuka je svakako i da izdvojite koji minut svog vremena da rastegnete zglobove. Odlična vežba za to jeste da simulirate pisanje nogom u vazduhu, oko 15-ak minuta. 

Istezanje kvadricepsa i listova je takođe od pomoći. To možete uraditi tako što ćete stati u položaj broja 4, balansirajući jednu nogu iznad kolena suprotne noge i savijajući se u struku. Savijte se samo onoliko koliko je potrebno pre nego što počnete da osećate lagano zatezanje u kuku.

Kada je u pitanju uganuće članka, prva stvar koju treba da uradite jeste da odmah zaustavite, sednete i izujete se. Ukoliko bolno mesto počne da otiče, vreme je da se preduzme akcija – stavite led, utegnite povređeni deo zavojem i dobro se odmorite pre nego što odlučite da ponovo ustanete. Ako osećate jak bol, ibuprofen može biti od pomoći i za bol i za oteklinu. Takođe se preporučuje da spavate sa podignutom nogom, nekoliko dana nakon povrede.

#2 Sprečite problem zvan trkačka potkolenica

Trkačka potkolenica je naziv za još jednu veoma čestu povredu koja nastaje usled prekomernog izlaganja naporu, što je svakako slučaj kod hikinga ili bilo kog drugog oblika trčanja. Znakovi i simptomi trkačke potkolenice mogu uključivati nadražljivost tog dela noge. Takođe, bol u potkolenici, bol u donjem delu noge prilikom hodanja, što može biti praćeno lokalnim oticanjem. Nažalost, ako se ne leči na vreme trkačka potkolenica može dovesti do ozbiljnijih problema i povreda.

povrede tokom hikinga

Prevencija

Osnovna prevencija za nastanak ove povrede jeste nošenje odgovarajuće obuće sa ulošcima. Za sve ljubitelje hikinga koji vole lagane cipele za stazu, a imaju problem sa ovom vrstom povrede, preporuka je da odaberu patike za trčanje. To je bolje pre nego cipele za planinarenje, s obzirom da su znatno komotnije i bolje se prilagođavaju nozi. 

Budući da je trkačka potkolenica veoma česta povreda i da se lako može zaraditi, pogotovo kod onih koji nisu u tako dobroj formi, savetuje se aktivnost slabijeg intenziteta tokom prvih dana na stazi, kao i redovno zagrevanje nogu pre polaska na hiking, kako bi telo imalo vremena da se navikne i prilagodi naporima koji ga čekaju.

Najbolji način da se oslobodite bola ukoliko zaradite ovakvu povredu, jeste korišćenje lepljivih traka, koje se nalepe duž tog dela noge i drže stegnute mišiće i tetivu. Osim što smanjuje bol, takođe sprečava pogoršanje povrede.

#3 Sprečite neugodne grčeve u mišićima

Jedan od prvih problema koji se javlja avanturistima, kada se nakon pauze i manjka fizičke aktivnosti ponovo nađu na trkačkoj stazi na nekoj planini, jeste bol u mišićima. On može biti izuzetno neugodan. U stanju je da omete ili čak onemogući sve one koji žele da se slobodno rekreiraju u prirodi. 

Prevencija

Možda će zvučati čudno, ali jedan od osnovnih razloga za nastanak grčeva u mišićima, pored nedovoljne fizičke pripremljenosti, jeste i dehidracija. Iz tog razloga, kada osetite grčeve tokom hikinga ne očajavajte i ne odustajte, jer je problem lako rešiv. Unos dovoljne količine tečnosti i elktrolita pomaže mišićima da se izbore sa naporom i ostanu u dobrom stanju. 

Kada se odlučite za hiking, osim ovih navedenih saveta za prevenciju sportskih povreda, važno je da vodite računa i o izboru mesta na kom ćete se baviti ovom aktivnošću, odnosno da prilagodite izbor terena sopstvenim mogućnostima. Takođe, informišite se o udobnoj i funkcionalnoj opremi za aktivnosti u prirodi, kao i kako da telo pripremite pravilnom ishranom. Brojne planine u našoj zemlji pružaju šansu da se okušate u ovoj rekreativnoj aktivnosti, a jedna od njih je svakako i Fruška gora koja nudi mnogo mogućnosti za aktivan odmor

Uživajte u prirodi, svežem vazduhu i zdravim navikama – rekreativno bavljenje sportom je svakako jedna od najzdravijih, stoga iskoristite letnji odmor i uputite se na neku atraktivnu destinaciju u Srbiji koja će vas sigurno oduševiti. 

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.

Komentari

Haiking ipak zahteva malo kondicije :) ako ne idete redovno u prirodu. Inače nikakva povreda ne može da se meri sa ti uživanjem i mirom kada ste u prirodi. Ali dobro je znati kako preduprediti potencijane probleme, tako da, odlični saveti.