Оригинална цена је била: 5,100 RSD.Тренутна цена је: 4,100 RSD.
Cena ture
22.jun 2024.
Datumi
1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija

Priroda je ovom delu Srbije dala veliko bogatstvo u vidu različitih i veoma retkih fenomena izvanredne lepote.

Pešačka staza na kojoj ćete se diviti atrakcijama kao što je vodopad Beli Izvorac sa kaskadama dužine od nekoliko stotina metara i pećinskim kanalima. Zatim prirodnom kamenom fenomenu Šuplja stena koja je najviši kameni luk u Srbiji i koju je izvajala reka Valja Prerast.

Za kraj, obići ćemo Rajkovu pećinu koja je zbog bogatstva pećinskog nakita jedna od najlepših u Srbiji. Pod njenim svodovima srešćemo se sa čitavim svetom različitih oblika.

MESTO POLASKA Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7h
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Ulaznica za posetu Valja Prerasti

Vodič, obilasci prema programu i organizacija ture

Osiguranje od nezgode

NIJE UKLJUČENO Ulaznica za Rajkovu pećinu (fakultativni obilazak, grupna ulaznica je 250 din. za minimum 10 zainteresovanih)

Ručak

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Beli Izvorac: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 7 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 350 m
  • Težina: laka, pešači se šumskim stazama, zemljanim i delom kamenim putem
  • Trajanje: oko 4h-5h sa pauzama
 • Za realizaciju ture, neophodno je minimum 19 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 4700 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom cena ture je 2600 dinara (uz članske karte Explore Serbia), odnosno 3600 (za one koji nemaju člansku kartu).
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1200 dinara. Druga opcija je doći vozom do železničke stanice Novi Beograd, gde možete čekati naš prevoz. Red vožnje možete videti ovde.
 • Osiguranje od nezgode: da bi bila aktivna ova vrsta osiguranja, potrebno je da nam prilikom prijave pošaljete svoj matični broj (JMBG).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

Atrakcije koje ćete videti

Rajkova pećina

Po bogatsvu pećinskog nakita, Rajkova pećina je jedna od najlepših u Srbiji (nakit je sačinjen od najkvalitetnijeg belog kristalnog kalcita). Nalazi se na 2 km od Majdanpeka, na izvorištu reke Mali Pek.

Pod njenim svodovima srećemo se sa čitavim svetom različitih oblika od Ježeve dvorane, preko Zimske bajke, Kristalne šume, do Treperavog jezerca. Ono što je posebno izdvaja u odnosu na druge pećine, jeste veoma bučan potok koji kroz nju protiče – Rajkova reka. Sastoji se od dve odvojene celine: Ponorske i Izvorske pećine, a svaka celina ima po dva horizonta- rečni i suvi. Pećinu je prvi istražio naš najveći geograf Jovan Cvijić 1894. godine, a istraživanje je nastavljeno tek sedamdesetih godina dvadesetog veka. Rajkova pećina je otvorena za turiste 1975 godine. Sa dužinom od 2.380 m do sada istraženih kanala najduža je pećina u Srbiji. Spajanjem rečnog i suvog kanala dobijena je kružna staza dužine 1.410 m, a turisti za sada obilaze delove rečnog i suvog horizonta. Temperatura u pećini je +8°C, relativna vlažnost vazduha je blizu 100%.

Po legendi, pećina je ime dobila po hajduku Rajku, koji je u ovim krajevima opijao putnike i turske karavane, pljačkao ih, a oteto blago sakrivao u pećini. Pretpostavlja se da je živeo u XIX veku. Tragom predanja, pohodili su je mnogobrojni lovci na zakopano blago.

Prirodni kameni most Šuplja stena nad rekom Valja Prerast

Šuplja stena je jedan veličanstven kameni most koji je je reka Valja Prerast izvajala svojim poniranjem. Reka Valja Prerast je usekla prolaz kroz krečnjake stare oko 130-150 miliona godina, stvorivši najvišu prerast, odnosno prirodni kameni most u Srbiji. Prirodni kameni most pod zaštitom države, predstavlja spomenik prirode od izuzetnog značaja. Svojom visinom od 45 metara i širinom u dnu od oko 10 metara, dominira okolinom u svojoj lepoti. Zaštićena prerast nalazi se oko 12 km od Majdanpeka. Od regionalnog puta pešačka staza je dugačka 1300m. Zaštićeni prostor prerasti obuhvata i prelepu planinsku reku Valja Prerast, koja ispod nje prolazi. Zajedno čine atraktivan i veoma značajan turistički ambijentalni prostor.

U neposrednoj blizini Šuplje stene, iz tame pećine, ističe rečica po imenu Beli Izvorac, koja, prelivajući se se preko bigrenih kaskada, stvara slapove izvanredne lepote.

Vodopad Beli Izvorac

Beli Izvorac je jedan od retkih kaskadnih vodopada u Srbiji. Visina najvišeg vodopada je 16 metara, dužina kaskada je nekoliko stotina metara (ispod najvišeg vodopada obrazovan je pećinski kanal dug 13 i širok 4 metra). Nizvodno od vodopada, postoje pregrade od bigra (malecka jezerca) prečnika do 10 metara i dubine oko 2 metra. Pretaložavanjem bigra u pećini su obrazovani salivi i stalaktiti od čiste bele sige.

U neposrednoj blizini vodopada je izvorište Belog izvorca i dve kraške pećine (Kozija i Mala pećina). U Kozjoj pećini, pronadjeni su ostaci neandretalaca, takođe i razni artefakti. Ujedno, Mala pećina predstavlja jedno od najstarijih nalazišta materijalne kulture homo sapiensa u Jugoistočnoj Evropi.

Spomenik prirode «Bigrena akumulacija Beli izvorac» je značajan zbog svoje izuzetnosti i očuvanosti kao geomorfološki objekat površinskog kraškog reljefa. Na osnovu geomorfokoških vrednosti ovaj lokalitet, «Bigrena akumulacija Beli izvorac«, uvršten je u Inventar objekata geonasleđa Srbije.

Korišćene fotografije:

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Kučevo - Majdanpek

 • Polazak iz Beograda u 7h
 • Putovanje autoputem preko Požarevca i Kučeva do Majdanpeka, gde stižemo oko 10.30h. Usputna pauza.
 • Odlazak na polaznu tačku pešačenja.
2

Pešačka tura vodopad Beli Izvorac-Šuplja stena-Valja Prerast

 • Pešačka staza kreće od ribnjaka do kaskadnog vodopada Beli Izvorac, zatim do dve kraške pećine (Kozja i Mala pećina) koje su najstarija nalazišta materijalne kulture homosapiensa u Jugoistočnoj Evropi.
 • Pešačenje nastavljamo zatim do vidikovca Straža na oko 540 m i čini deo grebena Malog Krša (odakle se vide planine Deli Jovan, Miroč, Stol i početak Velikog Krša).
 • Dolazimo do prirodnog kamenog fenomena Šuplja stena na reci Valja Prerast. Fascinantna šuplja stena, ispod koje prolazi reka, je najviši kameni luk u Srbiji. Svojom visinom od 45 metara i širinom u dnu od oko 10 metara, dominira okolinom u svojoj lepoti, pogotovo kada u popodnevnim časovima ispod njega ugledate Sunce.
 • Podaci o pešačkoj stazi: laka, dužine od 7 km, trajanje oko 4h sa pauzama.
3

Rajkova pećina

 • Nakon pešačke ture, idemo u obilazak Rajkove pećine (fakultativno), za koju važi da je najlepša u Srbiji. Bogata je pećinskim nakitom različitih oblika i kroz nju protiče Rajkova reka. Obilazak sa lokalnim vodičem traje oko 45 minuta.
 • Nakon obilaska, ukoliko ostane vremena moguće organizovati ketering ili svratiti na kasni ručak u nekom od restorana u Majdanpeku.
 • Povratak za Beograd gde stižemo do 21h.
Beli Izvorac, Valja Prerast
Beli izvorac
Rajkova pećina
Valja prerast
Homolje hiking
Homolje vidikovac Straža
Beli izvorac
Valja Prerast
Beli Izvorac
Beli izvorac obilazak
Beli Izvorac, Valja Prerast
Beli izvorac
Rajkova pećina
Rajkova pećina
Rajkova pećina
Beli izvorac izlet