Datumi
1 dan
Trajanje
+10
Godine
srednje-laka
Kategorija
Vršačke planine
Lokacija

Vršačke planine ili Vršački breg kako ih još nazivaju izdižu se u jugoistočnom delu Banata koji je geografski i istorijski najinteresantniji deo Vojvodine. Predstavljaju najviši deo Vojvodine sa Guduričkim vrhom (641 m), dok je ušće Nere u Dunav (66 m) najniža tačka ove prostrane celine. 

Vršačke planine su zbog svog jedinstvenog položaja u Banatu, raznovrsnosti flore i faune, vidikovaca i pejzaža, proglašene parkom prirode. Lipove i bagremove šume u vreme cvetanja daju planinskom prostoru specifična aromatična obeležja i čine ga veoma prijatnim za boravak.

Na ovoj turi očekuje nas uspon iz nepregledne ravnice na „krov Vojvodine“, odakle ćemo moći da vidimo Deliblatsku peščaru, deo Djerdapske klisure, kostolačke dimnjake, obrise Avale, a pogled dopire i do susedne Rumunije, gde se nastavlja Banatska ravnica i izdižu Aninske planine. 

Nakon planinarske ture, sledi opuštanje u privatnoj vinariji gde nas čeka degustacija odličnih vina i ručak.

MESTO POLASKA Novi Sad, kod Merkatora

Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd

VREME POLASKA 5.40h (Novi Sad)

7.00h (Beograd)

UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Planinarska tura na Vršačkim planinama

Vodič, obilasci prema programu i organizacija ture

Osiguranje od nezgode

NIJE UKLJUČENO Poseta vinariji i ručak (fakultativno, 1500 dinara)

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Vršačke planine: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, štapovi, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, poneti dovoljno vode i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 15 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 750 m
  • Težina: srednje-laka, pešači se uglavnom šumskim stazama
  • Trajanje: oko 6h-7h sa pauzama
 • Poseta vinariji i ručak: Prijava je neophodna 3 dana pre održavanja ture. U cenu od 1500 dinara je uključeno: degustacija vina, predjelo, glavno jelo, dezert, piće u neograničenim količinama. Za one koji ne žele u vinariju, vreme mogu provesti u Vršcu.
 • Za realizaciju ture, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 4100 dinara.
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1200 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2100 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3100 dinara (za one koji nemaju člansku kartu). Pašačka staza nije kružna, možete koristiti taksi iz Vršca nakon ture.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
 • Korišćene fotografije: U galeriji Predeo izuzetnih odlika Vršačke planine (autor Živanov Svetlana) Vršački breg (autor Anja Ignjatović), CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 

  • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, 5 i više dana pre datuma ture, Agencija zadržava iznos od 20 % na troškova rezervacije.
  • U slučaju da putnik otkaže putovanje manje od 5 dana pre putovanja, agencija zadržava pravo na celokupan iznos. U slučaju zamene drugim putnikom koji pronađe ili sam putnik ili Agencija, putniku se vraća 90 % uplaćenog iznosa.
  • U slučaju bolesti putnika i otkaza do 3 dana pre ture, uplaćeni novac se može vratiti ili se iznos može prebaciti za neku drugu turu u organizaciji Agencije, a putnik je dužan da pismenim putem pošalje medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti. U slučaju bolesti putnika i otkazu manje od 3 dana pre ture, pored slanja medicinske dokumentacije o nastaloj bolesti, putnik je u obavezi da Agenciji nadoknadi učinjene troškove (troškove prevoza i organizacije putovanja), a deo novca se može refundirati.

Atrakcije:

Drugi poznati vrhovi na Vršačkim planinama su: Lisičja glava, Đakov vrh i Vršačka kula. Severne padine planine su strme, dok se južne postepeno spuštaju u zatalasano pobrđe, gde se nalaze vinogradi. Njima pogoduje pesak i dobra osunčanost. Vršačke planine su kao i Fruška gora ubrajaju u ostrvske planine, a radom nekadašnjeg Panonskog mora stvorene su terase. Delovi Vršačkih planina izgrađeni od otpornijih stena zaostali su u reljefu u vidu glavica, čuka i vrhova.

Manastir Središte – osnovao ga je despot Đurađ Branković u 15. veku, a posvećen je Svetom Arhangelu Gavrilu. Manastir je ugašen u 18. veku zbog crkvenih reformi koje je sprovela Marija Terezija, a onda su ga uništili Turci. Posedovao je i vodenicu na obližnjem potoku koja je mlela u vreme kišnih dana. Obnova manastira je započela 90-ih godina.

Manastir Mesić – jedan od najlepših manastira u Banatu, podignut u 15. veku. Mada u ovom kraju postoji verovanje da je ipak nastao u 13. veku kada ga je osnovao Arsenije Bogdanović Hilandarac koga je Sveti Sava postavio za igumana manastira. Manastir je dobio ime po potoku koji izvire u manastirskoj šumi. Manastirska crkva posvećena je Svetom Jovanu Krstitelju što je jedinstven slučaj u srpskim manastirima.Više puta je rušen i obnavljan.

Vršačka kula – sazidana je 1439. godine i predstavlja simbol Vršca i okoline. Smatra se da je utvrđenje podigao Đurađ Branković nakon pada Smedereva. U osnovi je pravougaonog oblika visine skoro 20 m, a zidovi su u proseku debljine 2,5 m. Stanovnici Vršačkog zamka imali su odličnu preglednost okoline. Donžon kula je najočuvaniji deo tvrđave, a vremenom su rekonstruisani i obnovljeni ostaci bedema, polukružne kule, palate, peći. Kula je često bila meta osvajanja i razaranja, a danas se nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Vršac

 • Polazak iz Novog Sada u 5.40h kod Merkatora, iz Beograda u 7.00h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje preko Pančeva i Banatskog Karlovca do Vršca.
 • Usputna pauza. Dolazak do početne tačke pešačenja do 9.30h.
2

Planinarska tura na Vršačkim planinama

 • Na planinarsku stazu se kreće od sela Malo Središte gde se nalazi manastir Središte (202 m). 
 • Nastavljamo uspon grebenom na Gudurički vrh. Zbog guste šume koja zaklanja vidik sa Guduričkog vrha, najbolje je spustiti se do nešto nižeg vrha Mala čoka (602 m) koji se naziva i Mali vrh.
 • Staza nastavlja dalje preko livada i kroz gustu listopadnu šumu odakle izlazimo na vrh Lisičja glava (590 m), koji je drugi po visini vrh u Vojvodini. Sa ovog vrha se pruža prelep pogled, a staza se strmo spušta kroz šumu i izlazi na seoski pašnjak, vodi nazad u selo Malo Središte na početnu tačku pešačke ture.
 • Pešačka staza je kružna, spada u srednje-laku kategoriju, dužine je oko 15 km, sa oko 750 m ukupnog uspona i spusta. Prelazi se za 6h-7h sa pauzama.
3

Poseta privatnoj vinariji - degustacija i ručak

 • Nakon planinarske ture, odlazak na kasni ručak u privatnu porodičnu vinariju u Vršcu.
 • Cena ručka je 1500 dinara. U cenu je uključeno: degustacija vina (suvo belo vino Šardone, polusuvo rose vino Muskat hamburg, crveno suvo vino Merlo, desertno vino Bermet), meze (švapska pašteta, sir, proja), ručak (domaća kobasica, pileći batak i karabatak, šnicla, krompir, salata), desert (kolači sa Bermetom), neograničena konzumacija svih pića. Po potrebi mogu biti pripremljeni i posni ili veganski obroci. Veče će biti protkano pričom i stihovima o vinu i zabavnim igrama za goste.
 • Za one koji ne žele u vinariju, vreme mogu provesti u Vršcu.
 • Povratak u Beograd do 21h.
Vršačke planine planinarenje
Vršačke planine, Gudurički vrh
Vršačka kula, Vršac
Vršačke planine u proleće
Vršačke planine planinarenje
Vršačka kula, izlet u Vršac
Vršačka kula, izlet u Vršac
Vršačke planine planinarenje