Multiaktiv tura kroz Hrvatsku, BIH, Crnu Goru i Srbiju

Nacionalni park Paklenica, NP Krka, Makarska, Biokovo, Mostar, Sarajevo,

NP Durmitor, rafing Limom, kanjon Uvca, Zlatibor, Šarganska osmica, Tara, Beograd

12 dana, 11 noćenja

Aktivnosti na turi: pešačenje, planinarenje, rafting, kanjoning, obilasci

Prvi dan: Zagreb – NP Paklenica – Skradin (Hrvatska)

Polazak iz Zagreba u 8 sati ujutro i vožnja prema NP Paklenica. NP Paklenica sa svoje dve kanjonske doline Velika i Mala Paklenica najlepši je predeo planinskog masiva Velebit, s liticama visokim i do 400 m. Nekoliko sati provešćemo planinareći, a zatim ćemo se nagraditi tradicionalnim ručkom. Povratak u dolinu i nastavak vožnje prema Skradinu gde ćemo se smestiti u hotelu, večerati i noćiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                     Paklenica

Drugi dan: Skradin – NP Krka – Makarska (Hrvatska)

Doručak. Polazak iz Skaradina u 8h. Poseta nacionalnom parku Krka. Pešačka tura u trajanju od 3h. Ručak.

Vožnja ka Makarskoj, gde stižemo oko 16h. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme  za individualno razgledanje grada, odmor i kupanje. Večera. Noćenje.

Makarska                       Makarska4

Treći dan: Makarska – park prirode Biokovo (Hrvatska)

Doručak. U 8h polazak minibusom do planinarskog doma na vrhu Vošac (1.472 m). Posle kraćeg odmora i fotografisanja sa predivnim pogledima, krećemo na najviši vrh Biokova, Sv. Jure (1.762 m). Staza se prelazi za 3-4h sa usponom od oko 300 m.

Ručak lunch paket. Po silasku je večera, odmor i slobodno vreme.

 

 Makarska2                     Makarska3

Četvrti dan: Mostar – Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Pakovanje i doručak, napuštanje Makarske u 9h. Putujemo ka Mostaru, gradu smeštenom u lepoj dolini između visokih planina, s rekom Neretvom koja teče kroz njegovo središte. Simbol grada je Stari Most izgrađen za vreme vladavine Turaka, 1565. godine. Šetnja gradom, a zatim nastavljamo put prema Sarajevu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dolazak u Sarajevo u popodnevnim satima. Smeštaj u hotel. Popodnevni obilazak grada.

Sarajevo, grad koji je kroz celu svoju istoriju bio secište civilizacija, grad u kojem su se spajale i razdvajale kulture i religije. Bogata istorijska i kulturna baština, ležeran način života njegovih stanovnika stalan su mamac za ljubitelje istočnjačke kulture, nostalgičare i hedoniste.

U razgledanju grada, obići ćemo između ostalog i njegove mostove, Čaršiju, Baščaršiju, Begovu džamiju, Gazi Nursev. Uveče slobodno vreme za odmor i sopstvene programe.

Bosanci vole čavrljati, vole ispijati kafu, a koliko je kafa za njih dragocena svedoče i imena vrsta kafa prema prilici u kojoj se ispijaju. Neke od vrsta su „kafa razgalica “- prva jutarnja kava, “kafa razgovoruša” – nešto kasnija jutarnja kafa koja se pije u društvu i uz razgovor, “kafa sikteruša” – poslužuje se gostima na kraju i znak je da je vreme da se društvo raziđe.

Za opuštanje predlažemo jednu „kafu razgovorušu“ i odlazak u jednu od poznatih ćevabdžinica na Bašćaršiji, te šetnju Miljackom. Noćenje.

Sarajevo

Peti dan: Sarajevo – Žabljak – NP Durmitor (Crna Gora)

Doručak. Napuštanje hotela u Sarajevu. Nastavljamo putovanje prema Žabljaku i NP Durmitoru.

Predeli Durmitora, po lepoti i neokrnjenosti retko su i autentično delo prirode. Lepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih „gorske oči“, smeštenih na visinama iznad 1.500 m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero. Mnogi su putopisci i istraživači osećali potrebu da opišu njegovu blistavu površinu, tamnozelenu, gotovo crnu zbog dubine i okruženja – guste šume i stene Međed koji kao da ga drži u naručju. Po dolasku ćemo pešice obići Crno jezero, a potom smeštaj u hotelu i večera. Noćenje.

Crno jezero                       Crno jezero2

Šesti dan: Žabljak – NP Durmitor (Crna Gora)

Doručak. Celodnevni boravak u nacionalnom parku.

Odlazak minibusom do prevoja Sedlo (1.907 m) i Dobri Do (1.750 m) Nakon procene grupe od strane vodiča, izabraće se jedna od dve planinarske ture.

  • Naporna tura, uspon od Sedla (1.907 m) na Bobotov Kuk (2.523 m), najviši vrh Durmitora. Povratak istim putem (dužina oko 14 km; uspon i spust oko 1800 m, trajanje 10h).
  • Srednje-naporna tura, uspon od sela Virak do Savinog Kuka (Kulina 2.313 m) – dužina oko 6 km, uspon i spust, ukupno oko 1600 m, trajanje 8h

Ručak lunch paket. Nakon ture, povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

 spust Durmitor                         Škrčko jezero

Sedmi dan: Žabljak – rafting Limom – Zlatar (Srbija)

Pakovanje i doručak. Napuštanje Žabljaka u 8h. Napravićemo kratku pauzu na mostu Đurđevića Tara, odakle je predivan pogled na kanjon reke Tare.

Stižemo do manastira Kumanica u blizini crnogorske granice, odakle počinje rafting Limom. Priprema za rafting.

Rafting kroz najlepši deo Limske doline sa startom u podnožju manastira Kumanica. Splavarenje od Kumanice do Brodareva kroz Kumaničku klisuru na dužini od oko 25 km i trajanju od 2-4h u zavisnosti od vodostaja.

Nakon raftinga putovanje ka planini Zlatar, gde se stiže nakon sat vremena vožnje. Smeštaj u privatnim vilama. Kasni ručak. Noćenje.

Rafting Limom                 Rafting Limom

Osmi dan: Kanjon Uvca – Zlatibor (Srbija)

Doručak. Napuštanje objekta.

Idemo ka kanjonu reke Uvac. Pešački obilazak kanjona, specijalnog rezervata prirode, staništa beloglavog supa. Pešačka tura nije naporna. Silazak do Uvačkog jezera i vožnja čamcem (katamaranom) kroz meandre kanjona do Ledene pećine uz posmatranje i fotografisanje staništa beloglavog supa.

Nakon obilaska kanjona, ručak u restoranu na jezeru.

Polazak ka planini Zlatibor gde se stiže u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

Uvac_oDeveti dan: Drvengrad – Šarganska osmica – NP Tara (Srbija)

Doručak. Slobodno vreme za obilazak i šetnju. Napuštanje objekta u 12h. Polazak ka Mokroj gori. Poseta etno selu Drvengrad. Ručak. Vožnja vozom „Nostalgija“ Šarganskom osmicom – prugom uskog koloseka. U popodnevnim satima odlazak na planinu Taru, nacionalni park. Smeštaj u privatnim apartmanima. Večera. Noćenje.

Sargan8,4                                         Drvengrad5

Deseti dan: NP Tara (Srbija)

Doručak. Polazak u avanturu koja kreće sa Predovog krsta, šumskim putem odakle se silazi na livade Božurne i Zobe. Zatim se kroz šumu spušta do kanjona Neveljskog potoka (Grlac). Posle malog kanjona u dužini od 1 km stiže se do jezera i kanjona reke Drine, odakle se čamcem prevozimo do brane na Perućačkom jezeru. Ručak u nekom od restorana na jezeru.

Trajanje: ukupno 5h – trekking 7 km, kanjoning 1 km, vožnja čamcem 8 km

Nakon toga povratak u apartmane. Večera. Noćenje.

Banjska stena (10)                   IMG_201026556633784

Jedanaesti dan: NP Tara – Beograd (Srbija)

Doručak. Pešačka tura u trajanju oko 5h, u dužini od 12 km sa 400 m ukupnog uspona: Predov Krst – vidikovac Bilješka stena na 1225 m n.v. sa koga se pruža prelep pogled na jezero Perućac, reku Drinu, Bajinu Baštu.

Ručak. U popodnevnim satima polazak za Beograd gde se uz kraće pauze stiže u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

Dvanaesti dan: Beograd (Srbija) – Zagreb (Hrvatska)

Doručak. Napuštanje hotela. Prepodnevni pešački obilazak centra Beograda u trajanju od 3h. Slobodno vreme. U 15h polazak za Zagreb gde stižemo u večernjim satima.

KATEGORIJA: Srednja

Dodatne napomene:

  • Aktivnosti na turi (rafting, pešačenje, planinarenje i kanjon) su srednje-naporne, maksimalno su obezbeđene neophodnom opremom i pratnjom licenciranih instruktora; Izvode se na sopstvenu odgovornost učesnika i neophodna je solidna fizička pripremljenost.
  • Oprema: za pešačke ture potrebno je poneti planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom; Za planinarske ture neophodne su planinarske cipele i štapovi (za uspon na Biokovu i Durmitoru). Na splavarenje je potrebno poneti odeću i  obuću koja se brzo suši i ne upija mnogo vode. Za rafting na Limu nije neophodno prethodno veslačko iskustvo. Tokom spusta će u čamcu biti prisutan rafting skiper koji će upravljeti čamcem i brinuti o bezbednosti; rafting se izvodi gumenim nepotopivim čamcima specijalno rađenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Pre starta skiper održava kratak kurs o raftingu
  • Smeštaj: U hotelima sa 3* i privatni I kategorije u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama; Na Zlataru u etno selu su uključeni i wellness sadržaji (ruska banja, finska sauna, ledena pećina, tapidarijum…). Single korišćenje 1/2 sobe na celoj turi radi se na upit.
 Uz ovaj program važe  opšti uslovi putovanja turističke agencije “Perzepolis”, Februar 2016.
Organizator zadržava pravo izmene programa  (redosleda pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti)
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga


Sa ture 1. maj - Sopotnica, rafting Limom, kanjon Uvca:

“Videli smo tako lepe predele Srbije. Celom doživljaju je doprinelo veselo društvo i dobra organizacija. Kada očekujete samo izlet, a dobijete nešto neponovljivo - nemoguće je, a ne ŽELETI OPET!”

Jelica Janković

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.