Multiaktiv tura kroz Hrvatsku, BIH, Crnu Goru i Srbiju

Nacionalni park Paklenica, NP Krka, Makarska, Biokovo, Mostar, Sarajevo,

NP Durmitor, rafing Limom, kanjon Uvca, Zlatibor, Šarganska osmica, Tara, Beograd

12 dana, 11 noćenja

Aktivnosti na turi: pešačenje, planinarenje, rafting, kanjoning, obilasci

Prvi dan: Zagreb – NP Paklenica – Skradin (Hrvatska)

Polazak iz Zagreba u 8 sati ujutro i vožnja prema NP Paklenica. NP Paklenica sa svoje dve kanjonske doline Velika i Mala Paklenica najlepši je predeo planinskog masiva Velebit, s liticama visokim i do 400 m. Nekoliko sati provešćemo planinareći, a zatim ćemo se nagraditi tradicionalnim ručkom. Povratak u dolinu i nastavak vožnje prema Skradinu gde ćemo se smestiti u hotelu, večerati i noćiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                     Paklenica

Drugi dan: Skradin – NP Krka – Makarska (Hrvatska)

Doručak. Polazak iz Skaradina u 8h. Poseta nacionalnom parku Krka. Pešačka tura u trajanju od 3h. Ručak.

Vožnja ka Makarskoj, gde stižemo oko 16h. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme  za individualno razgledanje grada, odmor i kupanje. Večera. Noćenje.

Makarska                       Makarska4

Treći dan: Makarska – park prirode Biokovo (Hrvatska)

Doručak. U 8h polazak minibusom do planinarskog doma na vrhu Vošac (1.472 m). Posle kraćeg odmora i fotografisanja sa predivnim pogledima, krećemo na najviši vrh Biokova, Sv. Jure (1.762 m). Staza se prelazi za 3-4h sa usponom od oko 300 m.

Ručak lunch paket. Po silasku je večera, odmor i slobodno vreme.

 

 Makarska2                     Makarska3

Četvrti dan: Mostar – Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Pakovanje i doručak, napuštanje Makarske u 9h. Putujemo ka Mostaru, gradu smeštenom u lepoj dolini između visokih planina, s rekom Neretvom koja teče kroz njegovo središte. Simbol grada je Stari Most izgrađen za vreme vladavine Turaka, 1565. godine. Šetnja gradom, a zatim nastavljamo put prema Sarajevu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dolazak u Sarajevo u popodnevnim satima. Smeštaj u hotel. Popodnevni obilazak grada.

Sarajevo, grad koji je kroz celu svoju istoriju bio secište civilizacija, grad u kojem su se spajale i razdvajale kulture i religije. Bogata istorijska i kulturna baština, ležeran način života njegovih stanovnika stalan su mamac za ljubitelje istočnjačke kulture, nostalgičare i hedoniste.

U razgledanju grada, obići ćemo između ostalog i njegove mostove, Čaršiju, Baščaršiju, Begovu džamiju, Gazi Nursev. Uveče slobodno vreme za odmor i sopstvene programe.

Bosanci vole čavrljati, vole ispijati kafu, a koliko je kafa za njih dragocena svedoče i imena vrsta kafa prema prilici u kojoj se ispijaju. Neke od vrsta su „kafa razgalica “- prva jutarnja kava, “kafa razgovoruša” – nešto kasnija jutarnja kafa koja se pije u društvu i uz razgovor, “kafa sikteruša” – poslužuje se gostima na kraju i znak je da je vreme da se društvo raziđe.

Za opuštanje predlažemo jednu „kafu razgovorušu“ i odlazak u jednu od poznatih ćevabdžinica na Bašćaršiji, te šetnju Miljackom. Noćenje.

Sarajevo

Peti dan: Sarajevo – Žabljak – NP Durmitor (Crna Gora)

Doručak. Napuštanje hotela u Sarajevu. Nastavljamo putovanje prema Žabljaku i NP Durmitoru.

Predeli Durmitora, po lepoti i neokrnjenosti retko su i autentično delo prirode. Lepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih „gorske oči“, smeštenih na visinama iznad 1.500 m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero. Mnogi su putopisci i istraživači osećali potrebu da opišu njegovu blistavu površinu, tamnozelenu, gotovo crnu zbog dubine i okruženja – guste šume i stene Međed koji kao da ga drži u naručju. Po dolasku ćemo pešice obići Crno jezero, a potom smeštaj u hotelu i večera. Noćenje.

Crno jezero                       Crno jezero2

Šesti dan: Žabljak – NP Durmitor (Crna Gora)

Doručak. Celodnevni boravak u nacionalnom parku.

Odlazak minibusom do prevoja Sedlo (1.907 m) i Dobri Do (1.750 m) Nakon procene grupe od strane vodiča, izabraće se jedna od dve planinarske ture.

  • Naporna tura, uspon od Sedla (1.907 m) na Bobotov Kuk (2.523 m), najviši vrh Durmitora. Povratak istim putem (dužina oko 14 km; uspon i spust oko 1800 m, trajanje 10h).
  • Srednje-naporna tura, uspon od sela Virak do Savinog Kuka (Kulina 2.313 m) – dužina oko 6 km, uspon i spust, ukupno oko 1600 m, trajanje 8h

Ručak lunch paket. Nakon ture, povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

 spust Durmitor                         Škrčko jezero

Sedmi dan: Žabljak – rafting Limom – Zlatar (Srbija)

Pakovanje i doručak. Napuštanje Žabljaka u 8h. Napravićemo kratku pauzu na mostu Đurđevića Tara, odakle je predivan pogled na kanjon reke Tare.

Stižemo do manastira Kumanica u blizini crnogorske granice, odakle počinje rafting Limom. Priprema za rafting.

Rafting kroz najlepši deo Limske doline sa startom u podnožju manastira Kumanica. Splavarenje od Kumanice do Brodareva kroz Kumaničku klisuru na dužini od oko 25 km i trajanju od 2-4h u zavisnosti od vodostaja.

Nakon raftinga putovanje ka planini Zlatar, gde se stiže nakon sat vremena vožnje. Smeštaj u privatnim vilama. Kasni ručak. Noćenje.

Rafting Limom                 Rafting Limom

Osmi dan: Kanjon Uvca – Zlatibor (Srbija)

Doručak. Napuštanje objekta.

Idemo ka kanjonu reke Uvac. Pešački obilazak kanjona, specijalnog rezervata prirode, staništa beloglavog supa. Pešačka tura nije naporna. Silazak do Uvačkog jezera i vožnja čamcem (katamaranom) kroz meandre kanjona do Ledene pećine uz posmatranje i fotografisanje staništa beloglavog supa.

Nakon obilaska kanjona, ručak u restoranu na jezeru.

Polazak ka planini Zlatibor gde se stiže u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

Uvac_oDeveti dan: Drvengrad – Šarganska osmica – NP Tara (Srbija)

Doručak. Slobodno vreme za obilazak i šetnju. Napuštanje objekta u 12h. Polazak ka Mokroj gori. Poseta etno selu Drvengrad. Ručak. Vožnja vozom „Nostalgija“ Šarganskom osmicom – prugom uskog koloseka. U popodnevnim satima odlazak na planinu Taru, nacionalni park. Smeštaj u privatnim apartmanima. Večera. Noćenje.

Sargan8,4                                         Drvengrad5

Deseti dan: NP Tara (Srbija)

Doručak. Polazak u avanturu koja kreće sa Predovog krsta, šumskim putem odakle se silazi na livade Božurne i Zobe. Zatim se kroz šumu spušta do kanjona Neveljskog potoka (Grlac). Posle malog kanjona u dužini od 1 km stiže se do jezera i kanjona reke Drine, odakle se čamcem prevozimo do brane na Perućačkom jezeru. Ručak u nekom od restorana na jezeru.

Trajanje: ukupno 5h – trekking 7 km, kanjoning 1 km, vožnja čamcem 8 km

Nakon toga povratak u apartmane. Večera. Noćenje.

Banjska stena (10)                   IMG_201026556633784

Jedanaesti dan: NP Tara – Beograd (Srbija)

Doručak. Pešačka tura u trajanju oko 5h, u dužini od 12 km sa 400 m ukupnog uspona: Predov Krst – vidikovac Bilješka stena na 1225 m n.v. sa koga se pruža prelep pogled na jezero Perućac, reku Drinu, Bajinu Baštu.

Ručak. U popodnevnim satima polazak za Beograd gde se uz kraće pauze stiže u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

Dvanaesti dan: Beograd (Srbija) – Zagreb (Hrvatska)

Doručak. Napuštanje hotela. Prepodnevni pešački obilazak centra Beograda u trajanju od 3h. Slobodno vreme. U 15h polazak za Zagreb gde stižemo u večernjim satima.

KATEGORIJA: Srednja

Dodatne napomene:

  • Aktivnosti na turi (rafting, pešačenje, planinarenje i kanjon) su srednje-naporne, maksimalno su obezbeđene neophodnom opremom i pratnjom licenciranih instruktora; Izvode se na sopstvenu odgovornost učesnika i neophodna je solidna fizička pripremljenost.
  • Oprema: za pešačke ture potrebno je poneti planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom; Za planinarske ture neophodne su planinarske cipele i štapovi (za uspon na Biokovu i Durmitoru). Na splavarenje je potrebno poneti odeću i  obuću koja se brzo suši i ne upija mnogo vode. Za rafting na Limu nije neophodno prethodno veslačko iskustvo. Tokom spusta će u čamcu biti prisutan rafting skiper koji će upravljeti čamcem i brinuti o bezbednosti; rafting se izvodi gumenim nepotopivim čamcima specijalno rađenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Pre starta skiper održava kratak kurs o raftingu
  • Smeštaj: U hotelima sa 3* i privatni I kategorije u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama; Na Zlataru u etno selu su uključeni i wellness sadržaji (ruska banja, finska sauna, ledena pećina, tapidarijum…). Single korišćenje 1/2 sobe na celoj turi radi se na upit.
 Uz ovaj program važe  opšti uslovi putovanja turističke agencije “Perzepolis”, Februar 2016.
Organizator zadržava pravo izmene programa  (redosleda pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti)
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

Mi smo se nauživali za ta dva dana. Nadam se da ćemo se uskoro opet okupiti na nekom izletu da upoznamo čari Srbije. Hvala na ovim prelepim "istraživanjima Srbije".

Aleksandra Milaković Drobac

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.