Omladinska politika

 

Jedan od ciljeva udruženja „Explore Serbia“ je i unapređenje omladinske politika. Učestvujemo u projektima koji su vezani za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena mladih, promociju sporta i rekreacije, ekološke akcije i da u tome animiramo mlade ljude.

Ciljevi projekata su:

 • promovisanje zaštite životne sredine, ukazivanje na značaj borbe protiv klimatskih promena, povratak prirodi i zabava u prirodi,
 • promocija ekstremnih sportova i rekreacije,
 • upoznavanje sa delovima Srbije koji su pogodni za bavljenje ekstremnim sportovima,
 • volonterski rad učenika – vršnjačka edukacija i organizovanje radionica na temu zaštite životne sredine i zabave u prirodi.

Na osnovu istraživanja Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu u projektu „Svakodnevnica mladih u Srbiji“, koji je realizovan 2007. godine za potrebe izrade Nacionalne strategije za mlade na inicijativu Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, dobijeni su (između ostalih) i sledeći rezultati:

 • Veliki broj mladih se ne bavi sportom (39%), 37% se rekreativno bavi sportom, a 24% trenira neki sport. Prosečan srednjoškolac provede manje od 5 sati nedeljno baveći se sportom, bilo rekreativno ili aktivno. Kao najčešće razloge zbog kojih se ne bave sportom ispitanici navode da nemaju vremena (45%) i da ih sport ne interesuje (23%), svega 6% mladih navodi nedostatak novca kao razlog. Sa druge strane interesovanje za sport je relativno izraženo.
 • Veoma mali broj mladih ima neki hobi (oko 15%). Ni vannastavne, niti vanškolske aktivnosti nisu mnogo zastupljene. U okviru škole najviše mladih ide na sportske sekcije (14%) i dodatnu nastavu (11%). Kursevi stranih jezika su najzastupljenija vanškolska aktivnost (18%). Mladi retko participiraju u nekim organizacijama (oko 8%). Više od polovine ispitanika nikada ne učestvuje u volonterskim akcijama. Oni koji učestvuju u akcijama najčešće navode da te akcije organizuje škola.
 • Polovina ispitanika smatra da bi kvalitetnije provodili slobodno vreme ukoliko bi imali na raspolaganju više mesta za izlaske, trećina misli da bi rešenje za to bila bolja ponuda sportskih aktivnosti u njihovom mestu, dok četvrtina želi više kulturnih sadržaja.
 • Tri problema najviše brinu mlade, u smislu da ih više od trećine njih doživljava kao veće ili velike probleme: malo zanimljivih mesta za izlaske (46%), nedostatak slobodnog vremena (41%) i dosada (35%).

Istraživanje je obavljeno na 4845 učenika od I-IV razreda iz 26 srednjih škola u 9 gradova u Srbiji.

Pored ovih rezultata, veliki problem, predstavlja:

 • alkoholizam, pušenje, konzumiranje narkotika, kao i nasilje i agresija kod mladih.

Takođe, izuzetno malo poznaju svoju zemlju.

„Explore Serbia“ planira projekte u kojima bi mladi bili angažovani, a vizija je:

 • povećana ekološka svest mladih,
 • smanjivanje agresije i nasilja kod mladih.
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

Mi smo se nauživali za ta dva dana. Nadam se da ćemo se uskoro opet okupiti na nekom izletu da upoznamo čari Srbije. Hvala na ovim prelepim "istraživanjima Srbije".

Aleksandra Milaković Drobac

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.