Datumi
4 dana
Trajanje
+15
Godine
srednje-teška
Kategorija
Durmitor
Lokacija

Predeli Durmitora, po lepoti retko su i autentično delo prirode. Planina je ujedno i nacionalni park na severozapadu Crne Gore. Karakteristika reljefa Durmitora je prostrana visoravan na 1.500 m nadmorske visine. Ispresecana je dubokim kanjonskim dolinama sa koje se uzdižu imponzantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa visinama preko 2000 m. Najviši je Bobotov kuk sa 2.523 m.

Nacionalni park „Durmitor“ obuhvata osnovnu planinsku masu Durmitora, delove i površi jezera i Pivske planine, gornje delove kanjonskih dolina Grabovice i Komarnice, kanjonsku dolinu reke Tare i kanjone njenih pritoka Sušice, Vaškovske rijeke i Drage. Nacionalni park je na listi Svetske baštine prirodnih dobara UNESCO-a. Jedan od najvećih ukrasa Durmitora su lednička jezera nastala radom lednika u vreme ledenog doba. Na preko 1.500 metara nadmorske visine nalazi se 18 ledničkih jezera. Jezera su sa bistrom i hladnom vodom, a u narodu ih zovu „gorske oči“. Najveće i najepše je Crno jezero. Ime je dobilo zbog odraza visoke četinarske šume koja ga okružuje.

Na ovoj uzbudljivoj turi, čekaju nas tri dana aktivnog planinarenja gde ćete upoznati i doživeti Durmitor na najbolji način. Ljubitelje istinskog planinarenja očekuje adrenalinski uspon na Bobotov kuk i Šljeme. Rekreativci mogu uživati u lakšim stazama do Savinog kuka, Prutaša i čarima bisernih ledničkih jezera.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 17 h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Ukupno 3 noćenja sa doručkom na Žabljaku u privatnim vilama – dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilima

Planinarske ture prema trodnevnom programu sa licenciranim planinarskim vodičima-uspon na Šljeme, Savin i Bobotov kuk, Prutaš, Crvenu gredu i lednička jezera

Ulaznica za 3 dana za NP Durmitor

Boravišna taksa

Obroci: 3 doručka, 1 ručak u seoskom domaćinstvu

Transferi kombijem na lokalu

Osiguranje od nesrećnog slučaja

Organizacija ture i pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

Ostali obroci i individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Neophodna lična oprema za turu Durmitor uspon na Bobotov kuk i ostale planinarske ture: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, planinarski štapovi, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za trodnevno planinarenje, dovoljno vode (1,5-2 l dnevno), energetski barovi, voće, rezervne majice, dugačke planinarske pantalone, kišna kabanica, čeona lampa, krema za sunčanje, šešir ili kapa, lična karta ili pasoš i zdravstvena knjižica. Za završni uspon na Bobotov kuk potrebna je i kaciga. Ukoliko nemate svoju, može se iznajmiti po ceni od 5 EUR.
 • Planinarske ture nisu preporučene za osobe sa slabom fizičkom kondicijom i/ili zdravstvenim problemima. Vodič zadržava pravo da ne povede na planinarenje osobe sa neadekvatnom opremom. Zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića pre i tokom planinarenja; u slučaju vremenskih nepogoda i drugih objektivnih okolnosti planinarenje se može odložiti za drugi termin.
 • Prilikom prijave na osnovu vašeg prethodnog planinarskog iskustva, radi uspešne realizacije programa, odlučivaće se o tome da li možete ići na teže ili lakše planinarske ture.
 • Za sve one koji ne žele da planinare, vreme mogu provesti samostalno i uživati u kraćim šetnjama u okolini.

Rezervacije za turu Durmitor uspon na Bobotov kuk:

 • Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 95 EUR, a ostatak od 140 EUR najkasnije do 17.jula (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 190 EUR i podrazumeva korišćenje vašeg prevoza na lokalnim putevima. Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 75 EUR, a ostatak od 115 EUR najkasnije do 17.jula (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Smeštaj: dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilima u privatnim vilama ili hotelu na Žabljaku
 • Ishrana: obezbeđena su tri doručka i ručak drugog dana. Postoji mogućnost lunch paketa za 2.i 3. dan po ceni od 5 EUR. Takođe moguća je večera u nekom od restorana na Žabljaku.

Uslovi u slučaju otkazivanja od strane putnika:

 • Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije do 30 dana od dana dolaska grupe organizator ne uzima nadoknadu. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu od 30 do 7 dana od dana dolaska grupe, organizator zadržava nadoknadu od 40%. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu manjem od 7 dana od dana dolaska grupe organizator zadržava  nadoknadu 100%. Napomena: Avans je pri otkazivanju rezervacije je nepovratan, osim u slučaju zamene drugim putnikom.
 • U slučaju promena na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika i drugih pružalaca usluga, agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
 • Tura se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
Organizator ture je turistička agencija “Balkanica travel agency” , Bijelo Polje. Turistička agencija Explore Balkans doo nastupa kao subagent organizatora putovanja.
1

Prvi dan: Beograd - Žabljak

  • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 17 h. Putovanje ka Žabljaku, gde uz usputne pauze stižemo u kasnim večernjim satima, do ponoći. Smeštaj u hotel ili u privatnim vilama (dvokrevetne i trokrevetne sobe sa kupatilima). Noćenje.
2

Drugi dan: Uspon na Šljeme i Savin kuk

  • Nakon doručka, transfer oko 10 min do starta na planinarsku turu uspon na Šljeme i na Savin kuk. Podela grupe – jedna ide na zahtevniju planinarsku turu na vrh Šljeme, a druga na Savin kuk.

I grupa 

  • Šljeme (2.455 m) je treći po visini vrh Durmitora, odmah posle Bobotovog kuka (2.523 m) i Bezimenog vrha (2.487 m) i moglo bi se reći da ustvari nije vrh već deo planinskog masiva Durmitora.
  • Zajednička staza za oba vrha (Šljeme i Savin kuk) prolazi u blizini početne stanice velike žičare, a potom se račva u dve varijante. Staze se razdvajaju na zaravni na visini nešto većoj od 1.700 mnm, od koje severnom padinom za Šljeme skreće levi krak prema šumi i travnatim policama, a putanja za Savin kuk produžava poludesno naviše makadamskim putem. Sa zaravni je izvanredan pogled na cirk koji se strmo spušta od vršnog dela Šljemena i Savinog kuka.
  • Na oko 1800 m otvara se prelepa prostrana strma travnata padina (Čista strana) kojom je potrebno proći prema vrhu, pri čemu se savlađuje visinska razlika od oko 550 mnm. Dalje prema vrhu staza nastavlja po tvrdom, travnatom, lako prohodnom terenu i izlazi na pomenuti zaravnjeni greben Šljemena.
  • Sa staze se stalno pruža izvanredan pogled na prostranu Jezersku visoravan, kanjon Tare, okolne planine i vrhove, a posebno na impozantni Savin kuk (2.313 m), koji krećući se prema vrhu Šljemena postepeno nadvisujemo. Izlaskom na istočni vrh Šljemena (2.445 m) otvara se pogled na celokupni masiv Durmitora pri čemu u potpunosti dolazi do izražaja moćna struktura njegovih vrhova. Nastavak u dužini od oko 1 km do najvšeg vrha Šljemena na 2.455 m. Vrh je travnat, prekriven sitnim kamenim pločama, prostran i bezbedan, sa odličnim pogledom u svim pravcima.
  • Informacije o planinarskoj stazi: srednje-teška, ukupno trajanje oko 8 sati sa pauzama, dužine oko 11 km i ukupnim usponom i spustom oko 1000 m.
   • Početak staze: 1.513 mnm, sa parkinga Ski centra “Savin kuk”
   • Cilj: Šljeme, vrh 2.455 mnm
   • Visinska razlika: 942 m
   • Težina staze: srednje-teška
   • Dužina staze: 11 km
   • Voda na stazi: nema

II grupa 

   • Uz Međed, Savin kuk je posetiocima Durmitora najpoznatiji vrh. Staza do samog vrha, napravljena je još početkom dvadesetog veka za izlazak crnogorskog Kralja Nikole I. Osim toga, ovaj vrh je privlačan i zbog legende o Savinoj vodi, za koju se tvrdi da je lekovita. Izvor se nalazi na 2212 m. Prema legendi, izvor je nastao je čudom Svetog Save koji je štapom nacrtao krst na zemlji i tu se pojavila voda.
   • Polazak na turu sa parkinga ski centra. Dužina trase – 4.7 km x 2, Ukupan uspon/spust – 800 m, Najniža tačka – 1512 m, Najviša tačka – 2313 m
   • Staza je tehnički zahtevna, spada u srednju kategoriju. Za uspon do vrha potrebno je oko 3-4h. Na vrhu ćemo napraviti pauzu za uživanje u okolnim vidicima. Spust je istom stazom nazad.
   • Cela staza je dužine 9,5 km. Ukupno trajanje planinarske ture je oko 7 sati sa pauzama.
3

Treći dan: Uspon na Bobotov kuk ili Prutaš

  • Nakon doručka, jedna grupa odlazi na zahtevnu planinarsku turu – uspon na najviši vrh Durmitora, Bobotov kuk na 2523 m, koji je dugo smatran najvišim vrhom Crne Gore.
  • Druga grupa odlazi na manje zahtevnu, ali veoma atraktivnu planinarsku turu – uspon na vrh Prutaš na 2393 m.

I grupa:

  • Polazak kombijem do starta planinarske ture – oko 35 min. Start sa parkinga Dobri do na 1722 m.
  • Uspon na Bobotov kuk je pravi doživljaj za sve ljubitelje istinskog planinarenja, pruža pravi doživljaj Durmitora i beskrajne vidike.
  • Početak staze ide preko travnatih predela blagim usponom, zatim ispod stena Uvite grede iznad sipara. Do Zelenog vira se prolazi kroz strmi usek koji zahteva ispenjavanje rukama. Nastavak staze je prelepom dolinom, zatim prevojem okruženom okolnim durmitorskim vrhovima sa koga ćemo ugledati naš krajnji cilj i izazov – Bobotov kuk!
  • Sledi strm uspon preko sipara i kamenih površina, gde ćemo uživati u fantastičnom pogledu na Škrčka jezera. Završni deo uspona je eksponiranim liticama do samog vrha, koji je obezbeđen sajlom, ali zahteva izuzetan oprez. Sam vrh je kamena površina sa koje se pružaju neverovatni pogledi na: Šarene pasove, Prutaš, Bezimeni vrh, Crvenu gredu, Međed, kanjon Tare i Sušice, nešto dalje na Maglić, Bioč, Volujak, Moračke planine, Sinjajevinu…
  • Za uspon do vrha je potrebno od 3.5 – 5 sati u zavisnosti od spremnosti grupe. U jednom pravcu staza je dugačka oko 5,6 km. Spust je jednim delom istom stazom, a zatim se drugim putem dolazi na prevoj Sedlo.
  • Visinska razlika: 615 m + 346 m pri usponu i silasku duž staze, vode ima na stazi.
  • Ukupan uspon: 1066 m
  • Ukupan spust: -1034 m
  • Voda na stazi: ima – izvor Surutka. Vodom se možete snabdeti i na izvoru Studenac.
  • Staza je tehnički zahtevna, spada u srednje-tešku kategoriju, potreban je oprez i koncentracija pri završnom delu uspona, kao i pri spustu.
  • Cela staza je dužine oko 11 km, a ukupno trajanje planinarske ture je oko 8h-9h sa pauzama.
  • Povratak u Žabljak. Slobodno vreme. Noćenje.

II grupa:

  • Odlazak na planinarsku stazu, do vrha Prutaš na 2393 m koja je jedna od najatraktivnijih staza na Durmitoru.
  • Na stazu se kreće sa Todorovog dola na 1800 m, zatim ide do Škrčkog ždrijela. Do vrha se stiže sa oko 3h, gde ćemo napraviti pauzu za odmor i uživanje, dok smo okruženi čarobnim masivima.
  • Posebnu lepotu stazi daju zelene planinske strane i neobični kosi slojevi „Prutovi“, po kojima je vrh dobio ime.
  • Cela staza je dužine oko 11 km, sa oko 700 m uspona i spusta, a ukupno trajanje planinarske ture je oko 6 h sa pauzama, spada u srednju kategoriju.
  • Povratak u Žabljak. Slobodno vreme. Noćenje.
4

Četvrti dan: Planinarska tura Crvena greda i lednička jezera

  • Nakon doručka, u 7.30h polazak na turu uspon na vrh Crvena greda i lednička jezera. Start ture je sa Momčilovog grada odakle se pruža divan pogled na grad Žabljak.
  • Do vrha Crvena greda na 2.164 m biće nam potrebno oko 2.5 sata. Delom ide kroz proplanke i livade, zatim borovu šumu. Na izlasku iz šume ubrzo se izlazi na vidikovac sa fantastičnim pogledom na Jablan jezero i čitav masiv Crvene grede.
  • Povratak delom istom stazom do Jablan jezera gde ćemo napraviti pauzu. Sledi nam najlepši pogled na Jezersku visoravan.
  • Nakon pauze, produžavamo kroz šumu do Crnog jezera gde staza završava. Uživanje i pauza na najvećem i najatraktivnijem jezeru na Durmitoru. Mnogi su putopisci i istraživači osećali potrebu da opišu njegovu blistavu površinu, tamnozelenu, gotovo crnu boju zbog dubine i okruženja – guste šume i stene Međed koji kao da ga drži u naručju.
  • Cela staza je dužine oko 12 km, sa oko 400 m uspona i 600 m spusta, spada u laku kategoriju. Ukupno trajanje je oko 6 sati sa pauzama.
  • Krajnja šetnja asfaltiranim šetalištem do parkinga sedišta nacionalnog parka.
  • Polazak za Beograd u popodnevnim satima, oko 15 h. Uz usputne pauze, u Beograd stižemo oko 23h, uz napomenu da tačno vreme povratka zavisi od uslova na putevima i usputnih pauza.
Durmitor uspon na Bobotov kuk
Durmitor mountaineering
Crno jezero Durmitor
Durmitor uspon na Bobotov kuk
Durmitor Bobotov Kuk
Durmitor uspon na Bobotov kuk
Djurdjevica tara brigde Montenegro
Durmitor Natonal Park Dinaric Alps
Explore Serbia Explore Balkans
Durmitor uspon na Bobotov kuk
Durmitor Šareni pasovi
Durmitor Natonal Park Dinaric Alps
National parks of Dinaric Alps Durmitor Bobotov Kuk
Vražje jezero Durmitor
Škrčka jezera Durmitor
Durmitor uspon na Bobotov Kuk
Jablan lake Durmitor
Uspon na Bobotov kuk Durmitor
Uspon na Bobotov kuk Durmitor
Uspon na Bobotov kuk Durmitor
Crno jezero Durmitor
Bobotov kuk Durmitor
Uspon na Bobotov kuk Durmitor
Durmitor Prutaš
Durmitor Prutaš
Durmitor Bobotov kuk
Durmitor Bobotov kuk
Durmitor Bobotov kuk planinarenje
Durmitor i letnje nebo
Durmitor u junu
Predeli Durmitora
Crno jezero Durmitor