28-30.avgust 2020
Datumi
3 dana
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija
Golija, kanjon Uvca
Lokacija

Vodimo vas na Goliju, prostranu planinu iskonske lepote, očuvane prirode i bogatog biljnog i životinjskog sveta. Rezervat biosfere „Golija–Studenica“ je jedini kod nas koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Trodnevna tura gde ćemo obići i srednjevekovno utrđenje Maglič, zatim manastir Studenicu iz XII veka. Pešačka tura do vrha Jankov kamen na 1833 m i Bojovog brda. Posledenjeg dana čeka nas čuveni kanjon Uvca i veličanstveni pogledi na njegove meandre.

Boravak na Odvraćenici na Goliji će vam pokazati bogatu tradiciju ovog kraja.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 8 h
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom

Dva noćenja na bazi polupansiona (doručak i večera) u motelu „Kuč“na Goliji u dvokreventim, trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilima

Pešačka tura na Goliji sa vodičem

Pešačka tura na Uvcu i ulaznica za specijalni rezervat prirode

Obilasci prema programu i pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ostali nepomenuti obroci

Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema: Standardna za hiking akcije. Slojevita garderoba. Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom opremom za hiking akcije. Poneti dovoljno vode, nešto hrane (sendviči, voće, grickalice).
 • Ko ne želi da pešači vreme može provesti šetajući u okolini smeštaja naplanini Golija ili u blizini kampa na Uvcu
 • Smeštaj Golija: dvokrevetne i trokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilima u motelu „Kuč“.
 • Rezervacija: prilikom prijave plaća se 40 % od ukupnog iznosa, ostatak najkasnije do 24. aprila.
 • Tura se realizuje za minimum 17 prijavljenih. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih, tura se može otkazati najkasnije 3 dana pre početka ture.
 • Sopstveni prevoz: ukoliko dolazite sopstvenim prevozom, cena ture se umanjuje za 1500 dinara.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde.

Prijave i informacije:

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Mart 2020. Organizator zadržava pravo izmene programa zbog nepredviđenih okolnosti.
Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.
1

Prvi dan (petak): Beograd – Maglič – Studenica – Golija

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 8h
 • Putovanje Ibarskom magistralom i Dolinom jorgovana do srednjevekovne tvrđave Maglič. Obilazak tvrđave odakle se najbolje vidi dolina reke Ibar.
 • Nastavak putovanja ka manastiru Studenica, koji je za mnoge najlepši srpski manastir. Sa prefinjenom arhitekturom vizantijsko-raške škole sagrađen je u predivnom predelu u XII veku. Bio je kulturni, duhovni i medicinski centar srednjovekovne Srbije.
 • U popodnevnim satima stižemo na Goliju na Odvraćenicu i smeštamo se u motel „Kuč“.
 • Večera. Vrhunska domaća hrana koja će upotpuniti vaš doživljaj u planinskom ambijentu. Druženje. Noćenje.
2

Drugi dan (subota): Hiking tura - Bojovo brdo - najviši vrh Golije Jankov kamen

 • Doručak.
 • Polazak na pešačku turu do vrha Bojovo brdo na 1748 m, odakle se pruža fenomenalan pogled na planine Crne Gore, Kosova i Albanije. Zatim do najvišeg vrha Golije Jankov kamen na 1833 m.

Podaci o pešačkoj stazi: dužina 15 km, uspon i spust oko 500 m

Kategorija: srednje-laka

Trajanje: oko 5 h

 • Povratak u smeštaj u kasnim popodevnim satima. Večera. Druženje. Noćenje.
3

Treći dan (nedelja): Kanjon Uvca – vidikovac Molitva – kamp na jezeru – Beograd

 • Doručak. Pakovanje i napuštanje smeštaja.  Polazak u 7.30h.
 • Prevoz do Sjenice i Sjeničkog jezera.
 • Hiking tura u kanjonu Uvca. Pešačka tura od kampa na jezeru do vidikovca Molitva odakle se pruža jedinstven pogled na meandre Uvca. Društvo će nam praviti beloglavi supovi, vrsta orla lešinara, nezamenljivog u lancu ishrane.

Podaci o pešačkoj stazi: 12 km (2x 6 km, povratak istom stazom), uspon i spust oko 250 m

Kategorija: laka

Trajanje: 3 h

 • Nakon toga, povratak u kamp gde ćemo imati ručak sa tradicionalnim specijalitetima iz ovog kraja.
 • Posle ručka i odmora na jezeru, polazak za Beograd, gde stižemo u večernjim satima, do 22h.

GOLIJA

Golija je najviša planina jugozapadne Srbije, koja se pruža u obliku latiničnog slova S u dužini od 32 kilometra. Njen najviši vrh „Jankov kamen“ (1833 m) ime je dobio po Janku Sibinjaninu, koji je, vraćajući se iz Kosovskog boja, na samom vrhu, kako kaže legenda, postavio kamen-obeležje. Prilično slabo naseljena, sa mnoštvom zemljanih i travnatih staza koje se ukrštaju u gustim šumama.

Planina ima izvore po čitavoj svojoj teritoriji, zabeleženo ih je oko sto. Golija je jedna od nekoliko planina Srbije na kojoj su primećene glacijalne pojave. Dva jezera izdvajaju se neobičnim izgledom: Dajićko i Okruglica.

Goliju krasi i prostranstvo šumskog pokrivača. Naročito su zastupljene bukove šume, a neki njihovi delovi imaju odlike prašume. Njene padine obrasle su prostranim livadama i pašnjacima. U šumama smrče očuvale su se tresave (tresetišta), veoma specifični i osetljivi ekosistemi. Naša najšumovitija planina sakriva, ali i čuva redak i bogat biljni i životinjski svet. Na njoj su česti primerci tercijarne flore. U mnoštvu od oko 900 biljnih vrsta izdvajaju se endemične i reliktne vrste, te vrste koje su postale ugrožene. Očuvana prirodna retkost je planinski javor, sinonim za floru Golije. Sa stanovišta zaštite planinskog javora i njegovih zajednica, veoma je značajno to što je ta vrsta preživela ledeno doba, te je u svom izvornom obliku i danas očuvana u delovima.

MANASTIR STUDENICA

Manastir Studenica po mnogima je jedan od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prefinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Studenicu je Stefan Nemanja gradio od 1183. Do 1196. Kada se iste godine na državnom saboru najpre odrekao prestola u korist svog srednjeg sina Stefana, a zatim i zamonašio dobivši ime Simeon.

Pod starateljstvom njegovog sina Sv. Save, manastir Studenica je postao kulturni, duhovni i medicinski centar srednjovekovne Srbije.

Uz ostala svoja dela Sv. Sava je napisao Studenički tipik,  prvo književno delo kod Srba.

MAGLIČ

Ne zna se kada je Maglič podignut, ali se smatra da ga je najverovatnije podigao Uroš I posle mongolskih prodora, da bi sprečio prodor novih najezdi kroz Ibarsku klisuru, odnosno da bi zaštitio prilaz svojoj zadužbini Sopoćanima i Nemanjinoj Studenici sa te strane.

Druga pretpostavka je da ga je početkom XIII veka podigao Urošev otac Stefan Prvovenčani da bi zaštitio svoju zadužbinu Žiču i Studenicu.

Razvoj srpske srednjevkovne države i njeno pomeranje ka jugu, doprineli su da Maglič izgubi na značaju, kao utvrda u srcu države daleko od granica i potencijalnih osvajača. Zato nije ni čudo da je u njemu bilo sedište srpskog arhiepiskopa Danila II. On je iz Magliča upravljao, kako crkvenim tako i državnim poslovima, a unutar grada je organizovano pisanje crkvenih knjiga.

KANJON UVCA

Kanjon Uvca je specijalni rezervat prirode, poznat po svojim meandrima, čija visina iznosi i do 100 m. Kanjon reke je stanište 104 vrsta ptica, od kojih je najznačajniji beloglavi sup – vrsta orla lešinara, raspona krila i do 3 metra, čija je uloga u lancu ishrane u ekosistemu nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ”prirodnu reciklažu”. Ledena pećina – deo je Ušačkog pećinskog sistema, najdužeg u Srbiji (6185 m). Odlikuje je bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda.

Golija jezero Nebeska suza, Okruglica
Golija jezero Nebeska suza, Okruglica
Golija Prvi maj
Manastir Studenica vizantijsko plavo
Manastir Studenica
Golija Prvi maj
smeštaj Golija
Golija prvi maj
Izleti Srbija Prvi maj
planina Golija
šafran Golija
Golija hiking
Meandri Uvca
Golija prvi maj
smeštaj Golija
Golija prvi maj
srpska hrana