2 dana
Trajanje
12+
Godine
srednja
Kategorija
kanjon Uvca
Lokacija

Kajak tura na Uvcu, obilazak Stopića pećine na Zlatiboru, etno sela Sirogojno i Gostilja. Tura obuhvata vožnju kajacima Uvačkim jezerom, kao i izlazak na vidikovac Molitva, odakle se najbolje vide meandri Uvca i beloglavi supovi.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 8 h
UKLJUČENO U CENU
Prevoz minibusom Jedno noćenje u privatnom smeštaju
Vožnja kajaka Uvačkim jezerom u trajanju od 4h Oprema za kajak (prsluk, vesla), instruktori kajaka

Taksa za ulazak u rezervat

NIJE UKLJUČENO
Ulaznice za Stopića pećinu (250 din), Sirogojno (120 din) i Gostilje (150 din)
Ishrana (u domaćinstvu se mogu kupiti obroci po povoljnim cenama)

 

 

Dodatne napomene:

 • Za kajaking nije neophodno prethodno iskustvo, kajaci su stabilni, u njih sedaju po dve osobe; pre starta, instruktori drže kratak kurs
 • Ukoliko idete sopstvenim prevozom, cena se umanjuje za 1.100 din.

Prijave i informacije:

1

Prvi dan:

Beograd – Stopića pećina – Sirogojno – Gostilje – kanjon Uvca
 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 8h
 • Putovanje ka specijalnom rezervatu prirode Uvac, preko Užica i Zlatibora
 • Obilazak Stopića pećine, Sirogojna i vodopada Gostilje
 • Nastavak putovanja ka kanjonu Uvca gde se stiže u večernjim satima
 • Smeštaj u seoskom domaćinstvu
 • Noćenje
2

Drugi dan:

Kanjon Uvca – Beograd
 • Doručak.
 • U 9h izlazak na jezero, kretanje kajacima kroz meandre Uvca.
 • Nakon 2h vožnje stižemo do Ušačke pećine, po želji kupanje unutar pećine i lagan povratak 1 km nazad do početka pešačke staze do vidikovca Molitva.
 • Pešačka tura do vidikovca – ukupno 1.5h, odmor na vidikovcu za fotografisanje oko 20 min, vraćanje natrag do kajaka i veslanje nazad do kampa.
 • Očekivan završetak ture je oko 16h. Ručak u kampu na obali jezera.
 • Nakon ručka polazak za Beograd, gde uz kraće pauze stižemo u večernjim satima.

Stopića pećina

Pećina se nalazi na severoistočnoj strani Zlatibora. Pošto kroz nju protiče Trnavski potok spada u rečne pećine, dužine je 1.692 m, ulaz je na 711 m nadmorske visine, visine 30-40 m i širine 8 m. Pećina se sastoji od pet celina, a karakteristične su duboke bigrene kade. Za posetioce je uređen ulazni deo dužine nekoliko stotina metara koji obuhvata Svetlu dvoranu, Tamnu dvoranu i Dvoranu sa kadama.

Stopića pećina

Sirogojno

Naselje se nalazi u istočnom delu Zlatibora. „Staro selo“ je etno selo i muzej u Sirogojnu. Prezentuje tradicionalno graditeljstvo srpskog sela planinskih oblasti dinarske regije i prikazuje život seoske porodice krajem 19. i početkom 20. veka. Oko pedeset originalnih zlatiborskih brvnara, sa preko 2000 eksponata izloženo je u jedinstvenoj postavci starih seoskih okućnica sa zgradama. U programima muzеja posеbna pažnja sе poklanja očuvanju i oživljavanju starih zanata. U radionicama muzеja izrađuju sе kopijе muzеjskih еksponata i prikazuju vеštinе kačarskog, grnčarskog, tеsarskog, tkačkog i drugih zanata.

Sirogojno

Gostilje

Selo Gostilje udaljeno je 25 km od centra Zlatibora, a posebnu atrakciju sela predstavlja vodopad na reci Vrelo. Vodopad je visok 20 m i prema legendi, u njegovim virovima se kupaju vile. Na reci Vrelo se nalazi obnovljena vodenica potočara i ostaci stare hidrocentrale i nekoliko seoskih vodenica. Daljim tokom, ispod samog vodopada, reka gradi niz virova i manjih vodopada na naslagama bigra, posle kojih se uliva u reku Katušnicu.

Gostilje

Kanjon Uvca

Specijalni rezervat prirode, poznat po svojim meandrima, čija visina iznosi i do 100 m. Kanjon reke je stanište 104 vrsta ptica, od kojih je najznačajniji beloglavi sup – vrsta orla lešinara, raspona krila i do 3 metra, čija je uloga u lancu ishrane u ekosistemu nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ”prirodnu reciklažu”. Ledena pećina – deo je Ušačkog pećinskog sistema, najdužeg u Srbiji (6185 m). Odlikuje je bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda. Ukoliko želite da saznate još zanimljivosti o kanjonu Uvca, pročitajte naš članak Zašto svi govore o kanjonu Uvca?

Meandri Uvca
Meandri Uvca
Kajak Uvac
hiking na Uvcu
kajak tura na Uvcu
kajak tura na Uvcu
Kajak Uvac
kajak tura na Uvcu
kajak tura na Uvcu
vožnja kajaka na Uvcu
kajak tura na Uvcu
kajak tura na Uvcu
Stopića pećina
Sirogojno
Sirogojno
Sirogojno
Sirogojno
Meandri Uvca
vidikovac Molitva
vidikovac Molitva Uvac