STOPIĆA PEĆINA, SIROGOJNO, GOSTILJE, KANJON UVCA

– 12-13.avgust 2017 –

– 09-10.septembar 2017 –

Obilasci, kajaking, hiking

Obilazak Stopića pećine na Zlatiboru, etno sela Sirogojno, Gostiljskih vodopada, čuvenog kanjona Uvca, poznatog po svojim meandrima i staništu beloglavog supa. Tura obuhvata vožnju kajacima Uvačkim jezerom, kao i izlazak na vidikovac Molitva, odakle se najbolje vide meandri Uvca.

PRVI DAN (subota): Beograd – Stopića pećina – Sirogojno – kanjon Uvca 

Polazak iz Beograda, u 8h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje ka specijalnom rezervatu prirode Uvac, preko Užica, Zlatibora i Nove Varoši. U blizini Zlatibora obilazimo Stopića pećinu, za koje su karaktersitične duboke bigrene kade, etno selo Sirogojno koje prezentuje tradicionalno graditeljstvo srpskog sela planinskih oblasti dinarske regije i prelepi Gostiljski vodopad.

Na Uvac stižemo u kasnim popodnevnim satima.

Smeštaj u kampu na obali jezera. Druženje. Noćenje.

DRUGI DAN (nedelja): Kanjon Uvca – Beograd

U 9h izlazak na jezero, kretanje kajacima kroz meandre Uvca. Nakon 2h vožnje stižemo do Ušačke pećine, po želji kupanje unutar pećine i lagan povratak 1 km nazad do početka pešačke staze do vidikovca Molitva. Penjanje na vidikovac, odmor do 30 min, vraćanje natrag do kajaka i veslanje nazad do kampa. Očekivan završetak ture je oko 16h. Ručak u kampu na obali jezera. 

U popodnevnim satima polazak za Beograd, gde uz kraće pauze stižemo u večernjim satima.

CENA TURE PO OSOBI 65 € 

(u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate)

U cenu je uključeno:

  • Prevoz minibusom za minimum 15 prijavljenih
  • Jedno noćenje u kampu na Uvcu (ukoliko neko želi smeštaj u privatnom pansionu-sobe sa kupatilom, doplata je 7 € po osobi)
  • Vožnja kajaka Uvačkim jezerom u trajanju od 4h, oprema za kajak (prsluk, vesla), instruktori kajaka
  • Takse za ulazak u specijalni rezervat prirode Uvac
  • Pratilac grupe

U cenu nije uključeno:

  • Ulaznice za Stopića pećinu (250 din) i Sirogojno (150 din)
  • Ishrana (u kampu na jezeru mogu se kupiti obroci po povoljnim cenama)

Dodatne napomene:

  • Za kajaking nije neophodno prethodno iskustvo, kajaci su stabilni, u njih sedaju po dve osobe; pre starta, instruktori drže kratak kurs
  • Ukoliko idete sopstvenim prevozom, cena se umanjuje za 1.800 din.

Prijave i informacije: telefonom na +381 69 655 777, mailom na info@explore-serbia.rs

Šta ćete obići:

Stopića pećina

Pećina se nalazi na severoistočnoj strani Zlatibora. Pošto kroz nju protiče Trnavski potok spada u rečne pećine, dužine je 1.692 m, ulaz je na 711 m nadmorske visine, visine 30-40 m i širine 8 m. Pećina se sastoji od pet celina, a karakteristične su duboke bigrene kade. Za posetioce je uređen ulazni deo dužine nekoliko stotina metara koji obuhvata Svetlu dvoranu, Tamnu dvoranu i Dvoranu sa kadama.

Sirogojno

Naselje se nalazi u istočnom delu Zlatibora. „Staro selo“ je etno selo i muzej u Sirogojnu. Prezentuje tradicionalno graditeljstvo srpskog sela planinskih oblasti dinarske regije i prikazuje život seoske porodice krajem 19. i početkom 20. veka. Oko pedeset originalnih zlatiborskih brvnara, sa preko 2000 eksponata izloženo je u jedinstvenoj postavci starih seoskih okućnica sa zgradama. U programima muzеja posеbna pažnja sе poklanja očuvanju i oživljavanju starih zanata. U radionicama muzеja izrađuju sе kopijе muzеjskih еksponata i prikazuju vеštinе kačarskog, grnčarskog, tеsarskog, tkačkog i drugih zanata.

Kanjon Uvca

Specijalni rezervat prirode, poznat po svojim meandrima, čija visina iznosi i do 100 m. Kanjon reke je stanište 104 vrsta ptica, od kojih je najznačajniji beloglavi sup – vrsta orla lešinara, raspona krila i do 3 metra, čija je uloga u lancu ishrane u ekosistemu nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ”prirodnu reciklažu”. Ledena pećina – deo je Ušačkog pećinskog sistema, najdužeg u Srbiji (6185 m). Odlikuje je bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda.

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju tura i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Mart 2017.

 

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga


Sa ture 1. maj - Sopotnica, rafting Limom, kanjon Uvca:

“Videli smo tako lepe predele Srbije. Celom doživljaju je doprinelo veselo društvo i dobra organizacija. Kada očekujete samo izlet, a dobijete nešto neponovljivo - nemoguće je, a ne ŽELETI OPET!”

Jelica Janković

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.