205 
Cena ture
Popunjeno!
Datumi
3 dana
Trajanje
12+
Godine
srednja
Kategorija

Komovi predstavljaju jedan od najimpresivnijih planinskih masiva u Crnoj Gori. Pripadaju Dinarskom planinskom sistemu, okruženi su planinom Bjelasicom i masivom Kučkih Planina i Prokletija. Nalaze se u blizini Kolašina i Andrijevice. Po površini zauzimaju relativno mali prostor, dok po visini svojih vrhova spadaju među najviše planine Crne Gore. Masiv Komova sačinjava nekoliko vrhova, a najpoznatija su tri vrha: najviši Kučki Kom (2487 m), zatim Ljevorečki (2469 m) i Vasojevićki Kom (2461 m).

Bjelasica je po bogatstvu i raznovrsnosti vegetacije najpoznatija planina u Crnoj Gori koja je specifična jer i vulkanskog porekla. Nalazi se između reke Lim i Tara na istoku i Ljuboviđe i Lepenice na severa. Pripada opštinama Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica, te je pristupačna iz gotovo svih pravca. Krase je lednička jezera ili „gorske oči“ kojih ima šest. Najpoznatije je Biogradsko jezero, koje sa starom prašumom Biogradska gora čini istoimeni nacionalni park  – najstariji u Evropi. Najviši vrhovi Bjelasice su: Crna glava (2139 m), Zekova glava (2117 m) i Troglav (2072 m).

Na ovom putovanju čekaju nas 2 dana planinarenja i uživanja u prirodnim fenomenima i planinskom krajoliku. Planinarićemo živopisnom stazom do Vasojevičkog Koma, zatim zelenom Bjelasicom i relaksirati se na Biogradskom jezeru okruženi četinarima.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 16 h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Ukupno 2 noćenja sa doručkom u seoskom domaćinstvu

Planinarska tura na Komovima i Bjelasici

Takse za ulazak u nacionalni park Biogradska gora

Boravišna taksa

Obroci: 2 doručka, 2 ručka (1 u katunu i 1 lunch paket) i 2 večere

Lokalni planinarski licencirani vodiči

Osiguranje od nezgode za 2 dana planinarenja

Obilasci prema programu i pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ostali individualni troškovi

Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

Dodatne napomene:

 • Neophodna lična oprema za turu Komovi i Bjelasica: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, planinarski štapovi, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za dvodnevno planinarenje, dovoljno vode (1,5-2 l dnevno), energetski barovi, voće, rezervne majice, dugačke planinarske pantalone, kišna kabanica, čeona lampa, krema za sunčanje, šešir ili kapa, lična karta ili pasoš i zdravstvena knjižica.
 • Planinarske ture Komovi i Bjelasica su preporučene za osobe sa dobrom fizičkom kondicijom. Nisu preporučene za osobe sa zdravstvenim problemima. Vodič zadržava pravo da ne povede na planinarenje osobe sa neadekvatnom opremom. Zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića pre i tokom planinarenja; u slučaju vremenskih nepogoda i drugih objektivnih okolnosti planinarenje se može odložiti za drugi termin.
 • Za sve one koji ne žele da planinare, vreme mogu provesti samostalno i uživati u kraćim šetnjama u okolini.

Rezervacije za turu Komovi i Bjelasica:

 • Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 80 EUR, a ostatak od 125 EUR najkasnije do 10.jula (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 170 EUR i podrazumeva korišćenje vašeg prevoza na lokalnim putevima. Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 70 EUR, a ostatak od 100 EUR najkasnije do 24.jula (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Smeštaj: dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe u bungalovima (planinskim kućicama) sa zajedničkim kupatilima.
 • Ishrana: obezbeđena su 2 doručka i 2 ručka (1 lunch paket) i 2 večere sa odličnom domaćom hranom.

Uslovi u slučaju otkazivanja od strane putnika:

 • Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije do 30 dana od dana dolaska grupe organizator ne uzima nadoknadu. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu od 30 do 7 dana od dana dolaska grupe, organizator zadržava nadoknadu od 40%. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu manjem od 7 dana od dana dolaska grupe organizator zadržava  nadoknadu 100%. Napomena: Avans je pri otkazivanju rezervacije je nepovratan, osim u slučaju zamene drugim putnikom.
 • U slučaju promena na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika i drugih pružalaca usluga, agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
 • Tura Komovi i Bjelasica se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture od strane organizatora je 2 dana pre polaska.
Organizator ture je turistička agencija “Balkanica travel agency” , Bijelo Polje. Turistička agencija Explore Balkans doo nastupa kao subagent organizatora putovanja.
1

Prvi dan: Beograd - Lubnica

 • Polazak iz Beograda u 16 h.
 • Putovanje ka Crnoj Gori, sa usputnim pauzama. Dolazak u kasnim večernjim satima. Smeštaj u seoskom domaćinstvu u selu Lubnica u blizini Berana. Večera. Noćenje.
2

Drugi dan: Planinarska tura na Komovima

 • Nakon doručka, odlazimo na planinarenje na jedan od pitomijih vrhova Komova – Vasojevićkog Koma. Krećemo na turu direktno iz smeštaja i vraćamo se istim putem. O Komu Vasojevićkom postoje mnoge priče i predanja, a za ovu priliku spomenućemo jedno koje govori o tome da se oko 1857. raspukao vrh Koma Vasojevićkog – koji je do tada nosio razne nazive: Zlorečki (po reci Zlorečici), Konjuški (po selu i predelu ispod njega) i Božićski (po selu, katunu Božiće); a naziv Bavan posebno su za njega koristili Kuči. Usled velike pukotine koja je tada nastala, intenzivno se odlamalo kamenje i obrušavalo niz njegove strane ka Međukomlju. Inače, do umira među Kučima i Vasojevićima koji su međusobno vojevali oko pašnjaka i katuna komovskih, naziv planine je bio Kom. Potom je izvršena podela na danas poznate nazive Kom Vasojevićki (2.461 m), Kučki ( 2.487 m) i Ljevorečki (2.469 m).
 • Podaci o planinarskoj stazi: srednje-laka, ukupno trajanje oko 5 sati sa pauzama, ukupne dužine oko 6 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 650 m.
  • Početak staze: 1.810 m, Štavna
  • Cilj: Vasojevićki Kom, 2461 m
  • Visinska razlika: 651 m
  • Dužina staze: oko 6 km
  • Izvori vode – na startu ture
  • Težina staze: srednja
3

Treći dan: Planinarska tura na Bjelasici - Biogradsko jezero - Beograd

 • Nakon doručka, izlazak iz smeštaja. Oko sat vremena transfer do katuna Vranjak odakle počinjemo sa pešačenjem na planini Bjelasici, jedinoj planini vulkanskog porekla u Crnoj Gori. Delimično ćemo koristiti i poznatu planinsku biciklističku stazu TOP 3, zaustaviti se na vidikovcu kod Pešića jezera, te uživati u pogledu na Biogradsko jezero sa vidikovca Bendovac. Biogradska gora je najstarija prašuma u Evropi i najstariji nacionalni park u Crnoj Gori. Nakon dugog pešačenja, uživaćemo u svežem planinskom obroku u jednom od lokalnih katuna. Nakon obroka, transfer starijim kombijima ili džipovima do Biogradskog jezera gde nas čeka prevoz za Srbiju. Kafa ili čaj pored jezera. Kraj ture.
 • Podaci o planinarskoj stazi: srednje-laka, ukupno trajanje oko 6 sati sa pauzama, ukupne dužine oko 14 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 650 m.
  • Početak staze: Katun Vranjak, 1678 m
  • Cilj: Lalevića dolovi, vidikovac Bendovac  2075 m
  • Visinska razlika: 400 m
  • Dužina staze: oko 14 km
  • Izvori vode – na startu ture
  • Težina staze: srednje-laka
 • Polazak za Beograd je planiran do 15 h, kako bismo stigli oko 22 h uz napomenu da tačno vreme povratka zavisi od uslova na putevima i usputnih pauza.
Komovi planinarenje
Komovi
Komovi
Komovi
Komovi
Bjelasica
Komovi planinarenje Vasojevićki Kom
Ursulovačko jezero Bjelasica
Ursulovačko jezero
Bjelasica
Komovi planinarenje
Komovi planinarenje Vasojevićki Kom
Komovi Crna Gora i konji
Komovi
Komovi hiking