2 dana
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija
kanjon Drine, Nacionalni park Tara
Lokacija

Krstarenje impresivnim kanjonom Drine od Perućca do Višegrada uz obilazak Andrićgrada. Dvodnevna tura sa boravkom u nacionalnom parku Tara sa šetnjom do najlepšeg vidikovca.  Na dolasku ćemo obići Užice, grad poznat po svojoj turbulentnoj istoriji i prelepoj prirodi koja ga okružuje.

MESTO POLASKA Lokomotiva Novi Sad

Pakiralište opštine Novi Beograd

VREME POLASKA 6.30 h Novi Sad
8 h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda

Jedno noćenja u privatnim apartmanima na Tari – (dvokrevetne i trokrevetne sobe sa kupatilom, Wi-Fi)

Obilazak Užica

Krstarenje brodom kanjonom Drine

Obilazak Višegrada

Pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ishrana (postoji mogućnost organizovanja večere i doručka na Tari)
Prevoz iz Novog Sada (doplata 1000 dinara)

 

Dodatne napomene:

 • Rok za prijave: do 24.juna za prvi termin i do 12.avgusta za drugi termin
 • Rezervacije: prilikom prijave se uplaćuje 30 % iznosa, ostatak najkasnije 5 dana pred put
 • Deca do 10 godina plaćaju 20 % manju cenu od ukupne, odnosno 5500 dinara.
 • Za organizaciju ture neophodno je minimum 17 prijavljenih. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih, rok za otkaz ture je 3 dana pre predviđenog datuma.
 • Za polaske iz Novog Sada, doplata je 1000 dinara.
 • U slučaju da koristite sopstveni prevoz, cena se umanjuje za 900 dinara.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde.

Prijave i informacije:

 

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“

1

Prvi dan: Novi Sad – Beograd – Užice – nacionalni park Tara

 • Polazak iz Novog Sada kod Lokomotive u 6.30h
 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 8h
 • Nastavak putovanja preko Čačka  i Užica
 • Obilazak Užica: Stari grad i tvrđava, slobodno vreme u centru Užica
 • Nakon toga nastvak putovanja ka Mitrovcu na Tari u Nacionalnom parku Tara
 • Raspored u privatni smeštaj. Popodnevna šetnja do najlepšeg vidikovca Banjska stena
 • Noćenje
2

Drugi dan: Tara – Perućac – krstarenje kanjonom Drine – Višegrad

 • Napuštanje smeštaja. Doručak.
 • Transfer do Perućca u 8h. Ukrcavanje na brod katamaranskog tipa
 • Krstarenje kanjonom Drine u dužini od oko 50 km. Prolazak kroz najlepši i najuži deo kanjona.
 • Iskrcavanje u Višegradu. Pauza u trajanju od 2.5h. Obilazak Andrićgrada (Kamengrada), mosta Mehmed Paši Sokoloviću, slobodno vreme.
 • Nakon toga, ukrcavanje nazad u brod. Polazak u 15h. Dolazak u Perućac u 18.30h.
 • Očekivan završetak ture je oko 18.30h
 • Polazak za Beograd i Novi Sad, gde stižemo u večernjim satima.

Užice

Najveći grad i administrativni centar Zlatiborskog okruga kroz koji protiče reka Đetinja. Grad sa turbulentnom istorijom koji je bio sedište partizanske vojske i Užičke republike u Drugom svetskom ratu.

U gradu su očuvani ostaci srednjevekovnog grada, dok kamena srednjovekovna tvrđava, dignuta na litici iznad Đetinje, vekovima posmatra Užice. Prvi pouzdani istorijski zapisi o Starom gradu, kako sada Užičani tvrđavu nazivaju, potiču iz 14. veka. Pominje se tada vlastelinska porodica Vojinović kao posednik tog utvrđenog grada iz koga se mogao nazirati i braniti put ka Bosni, a posle te porodice i moćni srpski župan Nikola Altomanović.

Tvrđava je zbog odbrane grada, strme stene i reke na tri strane bila teško pristupačna, više puta je u svojoj istoriji rušena i ponovo utvrđivana. Kao vojni objekat oneposobljena je i porušena pošto su, 1863. godine, poslednji Turci proterani iz grada. Danas su od utvrde ostali ostaci bedema, kula i zgrada u visini od oko jedan metar (poput Sokola) na koliko su svedeni razaranjem 1863. godine, ali se i pored toga može naslutiti nekadašnji izgled.

Nacionalni park Tara

Planina na zapadu Srbije sa najvišim vrhom Kozji rid (1.591 m) poznata po autohtonim četinarskim šumama, koje je čine najšumovitijom planinom Srbije. Jedan je od nacionalnih parkova Srbije, koji zauzima najveći deo planine. Od preko 1000 različitih biljnih, oko 20 su endemičnog karaktera, među njima je najpoznatija Pančićeva omorika, simbol Tare – relikt tercijara i balkanski endemit koji je preživeo veliko ledeno doba na veoma ograničenim staništima u srednjem toku reke Drine.

Kanjon Drine

Kanjon Drine je treći po dubini u svetu, nakon kanjona Kolorada (SAD) i kanjona Tare (Crna Gora). Pripada kompozitnom tipu dolina, na dužini od nekoliko desetina kilometara smenjuju se dolinska proširenja (kotline) i dolinska suženja (klisure i kanjoni) u toku reke Drine, na granici Srbije i Republike Srpske (Bosna i Hercegovina).

Najdublji i najimpresivniji deo kanjona, Drina je izgradila usecajući se u padine planine Zvijezde na prostoru od ušća reke Žepe do Neveljskog potoka, gde je u pojedinim delovima kanjon dubok i do hiljadu metara. Kanjon je usečen u masivnim i ređe slojevitim srednjetrijarskim krečnjacima. Strane kanjona su vrlo strme sa brojnim točilima i siparima, obrasle šumskom i žbunastom vegetacijom, ali se često javljaju vertikalne, gole stenovite površine.

Višegrad

Višegrad se nalazi u srednjem toku reke Drine i obuhvata dva drinska jezera. To su jezero hidroelektrane Višegrad, uzvodno od grada i jezero Perućac, nizvodno od grada.

Grad ima oko 6.000 stanovnika. Nalazi se u prostranoj kotlini reke Drine, na brežuljkastim padinama koje se blago uzdižu u planine visoke preko 1000 metara. Na mestu gde se planine koje čine uski i duboki kanjon Drine razdvajaju u prostranu kotlinu, stoji kameni 500 godina star most Mehmet-paše Sokolovića sa 11 lukova širokog raspona, poznatijeg svima kao “na Drini ćuprija”. Most je dug oko 250 metara i širok oko 10 metara osim na sredini gde je proširen sa dve terase, sa svake strane po jedna. Predstavlja jedno od najmonumentalnijih dela arhitekture nastalo u razdoblju od 15. do 19. veka. Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Andrićgrad

Andrićgrad je turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks smešten na poluostrvu između reka Drine i Rzava, na nekih 300 metara od višegradske ćuprije.

Andrićgrad je nastao kao ideja čuvenog režisera Emira Kusturice o kamenom srednjovekovnom gradu inspirisanog delima i likovima nobelovca Ive Andrića. U arhitektonskom pogledu sam grad je mešavina različitih epoha i stilova koji su je smenjivali kroz istoriju ovog područija: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. Tokom šetnje kroz glavnu ulicu-korzo posjetioci će moći da se vrate u prošlost koja spaja dva perioda – fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.

Visegrad Bridge Over Drina
krstarenje Drina
Banjska stena, Tara
National park Tara
krstarenje Drina
Nacionalni park Tara
krstarenje Drinom
krstarenje Drinom
viewpoint Banjska stena, Tara Serbia
krstarenje Drinom