25.septembar 2021.
Datumi
1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
Resava
Lokacija

Pored bogatstva prirodnim resursima, resavski kraj ima veliki istorijski značaj u srpskoj istoriji. Na ovoj turi idemo u obilazak manastira Ravanica i Manasije. Posetićemo Resavsku pećinu i provesiti vreme u Moravskim konacima.

MESTO POLASKA Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7h
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom

Turistički vodič

Pratilac grupe i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ulaznica za Resavsku pećinu (350 dinara grupna)

Ručak

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Za realizaciju ture manastiri resavskog kraja, neophodno je minimum 18 prijavljenih
 • U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3100 dinara.
 • Sopstveni prevoz: nije moguć
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 3 dana pre polaska.
 • Korišćene fotografije:  Manastir Manasija crkva i utvrđenje, Pavle Marjanović, CC BY-SA 3.0; Manastir Ravanica, Car Lazar, CC BY-SA 3.0; Resava Cave Natural Monument, Aleksandra Marjanovic, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Šta ćete videti?

Manastir Manasija

Smešten je nedaleko od Despotovca na visoravni koja se spušta ka reci Resavi i zadužbina je despota Stefana Lazarevića sina kneza Lazara i kneginje Milice. Nastao je između 1407.- 1418. godine i predstavlja jedan od najvećih i najznačajnih duhovnih i istorijskih bisera Srbije. Manasija se posebno ističe po svojoj arhitekturi i freskama i poznata je po čuvenoj Resavskoj prepisivačkoj školi. U srednjovekovnim izvorima naziva se još i Resava a naziv Manasija dobija tek u novije vreme. Manastir pripada Moravskoj školi a crkva je posvećena Svetoj Trojici. Od 2015. godine svakog augusta u Manasije se održava manifestacija Međunarodni viteški turnir ’’Despot Stefan Lazarević’’.

Resavska pećina

Najposećenija i sigurno jedna od najlepših pećina u Srbiji smeštena na obodu kraškog polja Divljakovac nedaleko od Despotovca. Svojom dužinom od oko 2,3 km spada u zaštićena područja I kategorije. Pećina je smeštena na 483m nadmorske visine i predstavlja višespratni speleološki objekat sa 400 m uređenih kanala. Godine 1972. otvorena je za turističke posete. U njoj se sreću svi oblici pećinskog nakita koji se ističu svojom lepotom  a posebno dominiraju ’’Kristalna dvorana’’, ’’Koncertna dvorana’’, ’’Koralni kanali’’ i ’’Pećinske orgulje’’. Starost nakita koji se nalazi u pećini procenjuje se na oko 45 miliona godina. Zbog bogatstva pećinskog nakita ovu pećinu još nazivaju i ’’Resavska lepotica’’. Temperatura u pećini je tokom cele godine oko 7 stepeni.

Manastir Ravanica

Nalazi se u podnožju Kučajskih planina u istočnoj Srbiji. Podignut je između 1375.- 1377. godine a crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem. Zadužbina je kneza Lazara  a svojom lepotom među freskama se posebno ističu upravo freske kneza Lazara, kneginje Milice i njihovih sinova Stefana i Vuka. Freske u manastiru su oslikane pred Kosovsku bitku a posle  Kosovskog bitke i pogibije kneza Lazara njegove mošti su sa Kosova prenesene u Ravanicu 1392. godine. Manastir Ravanica je predstavnik Moravske škole i opasana je čvrstim bedemom sa sedam kula. Posle mnogih stradanja i rušenja kroz istoriju danas je mesto okupljanja brojnih hodočasnika i jedan od najposećenijih srpskih manastira.

1

Beograd - manastir Ravanica

 • Polazak iz Beograda u 7h
 • Putovanje autoputem u usputnu kraću pauzu prema Svilajncu gde se isključujemo ka manastiru Manasiji. Stižemo u manastir oko 9:30h.
 • Sledi obilazak manastira i upoznavanje sa istorijom i kulturom jednog od najvećih duhovnih centara Srbije.
2

Resavska pećina-manastir Manasija

 • Izlet nastavljamo ka najposećenijoj pećini u Srbiji – Resavskoj pećini gde stižemo oko 11h. Obilazimo pećinu u pratnji lokalnog vodiča.
 • Nakon upoznavanja jednog od najlepših speleoloških objekata u istočnoj Srbiji nastavljamo naše putovanje ka manastiru Ravanici gde stižemo oko 13h. U manastiru Ravanici pravimo pauzu od 40- tak minuta radi detaljnijeg upoznavanja sa biserom srpske duhovnosti i istorije.
3

Moravski konaci-Beograd

 • Put nastavljamo ka etno selu ’’Moravski konaci’’ gde je planiran ručak i slobodno vreme za šetnju i odmor.
 • Sledi povratak za Beograd gde stižemo do 21h.
Manastiri resavskog kraja
Resavska pećina