2,900 RSD
Cena ture
10. april 2022.
Datumi
1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
Ljubostinja, Žiča
Lokacija

Manastir Žiča je zadužbina velikog župana Stefana Nemanje, izgrađen u periodu od 1196-1217. godine.

Vrnjačka Banja je simbol banjskog turizma u Srbiji. Smeštena je nedaleko od Zapadne Morave u podnožju šumovitih padina Goča. Vrnjačka topla voda poređena je sa izvorima poznate banje Karlove Vari.

Manastir Ljubostinja smešten je u dolini Ljubostinjske reke nadomak Trstenika. Podigla ju je srpska kneginja Milica kada je srpski presto ostavila svom sinu Stefanu Lazareviću.

Kruševac je kao svoju prestonicu podigao Knez Lazar. Grad je u to vreme bio privredni i kulturni centar Srbije. Prema legendi dobio je ime po krušcu, rečnom kamenu koji je korišćen za zidanje grada.

Na ovoj turi očekuje nas prolazak stazama bogate srpske istorije. Poseta manastirima Žiča i Ljubostinja biće potpun doživljaj uz zanimljivu priču stručnog vodiča. Obilazak manastira u Zapadnom Pomoravlju ne može proći bez uživanja u Vrnjačkoj Banji.

MESTO POLASKA Novi Sad, kod Merkatora

Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd

VREME POLASKA 5.10h (Novi Sad)

6.30h (Beograd)

UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Vodič, obilasci prema programu i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak u Vrnjačkoj Banji

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Za realizaciju ture, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • U organizovanom prevozu preporučuje se nošenje zaštitnih maski.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3500 dinara.
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2100 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 2700 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
 • Korišćene fotografije: naslovna Manastir Žiča (autor Marija Topalović), u galeriji Kupola manastira Ljubostinja (Milena Zindović), Crkva Lazarica, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons i Manastir Ljubostinja Srba Ivanović.

Atrakcije:

Manastir Žiča smešten je oko 10km od Kraljeva a podigao ga je veliki župan Stefan Nemanjić u periodu od 1196-1217. god. Manastirska crkva je posvećena Veznesenju Hristovom građena u raškom stilu. Tokom srednjeg veka u Žiči su ustoličavani episkopi i krunisani kraljevi iz dinastije Nemanjića. Zato je i poznata kao Sedmovrata u čast 7 krunisanih kraljeva. Godine 1219. u Žiči je bilo sedište autokefalne srpske arhiepiskopije i kroz čitavu istoriju bila je uzor graditeljstva i stub srpske duhovnosti. Mnogo puta je stradala kroz istoriju i ponovo obnavljana, a poslednja velika obnova manastira bila je između dva Svetska rata. Manastir Žiča je 1979. godine proglašena spomenikom kulture od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom države.

Vrnjačka Banja predstavlja prostran park negovanog cveća i cvetnih aleja sa stazama, fontanama, hotelima, kaptiranim izvorima, sportskim kompleksima, letnjom pozornicom. Kompleks četinarske šume Borjak i hrastove šume Raj daju joj posebno obeležje. Drvoredi lipa su sa obe strane banjskog potoka i za vreme cvetanja ispunjavaju vazduh svežinom i prijatnim mirisom. Preko potoka ka banjskom šetalištu Promenada izgrađeno je nekoliko mostova. Za svaki od njih vezuje se interesantna priča. Najpoznatiji je svakako Most ljubavi. Banja je poznata po izvorima hladne i tople mineralne vode: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor.

Manastir Ljubostinja smešten je u dolini Ljubostinjske reke nadomak Trstenika. Podigla ju je srpska kneginja Milica kada je srpski presto ostavila svom sinu Stefanu Lazareviću. Izgradnju manastira kneginja je započela godinu dana pre Kosovskog boja 1388. godine a završila 1405. godine. U manastiru se kneginja Milica i zamonašila i dobila ime Evgenija zajedno sa monahinjom Jefimijom suprugom Uglješe Mrnjavčevića. Upravo u ovom manastiru monahinja Jefimija je izvezla čuvenu zlatnu ’’Pohvalu knezu Lazaru’’.

Kruševac je kao svoju prestonicu podigao Knez Lazar. Smešten je u dolini reke Rasine i predstavlja kulturni, administrativni, ekonomski, zdravsteni i obrazovni centar Rasinskog okruga. Nakon Kosovskog boja postaje prestonica vazalne Srbije. U tursko vreme nosio je ime Aladža Hisar što znači Šareni grad. Simbol Kruševca je crkva Lazarica koju je podigao Knez Lazar kao pridvornu crkvu svoje novosagrađene prestonice. Nalazi se u centru današnjeg Kruševca.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Manastir Žiča

 • Polazak iz Novog Sada u 5.10h kod Merkatora, iz Beograda u 6.30h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje preko Lazarevca i Ljiga do manastira Žiča.
 • Usputna pauza za jutarnju kafu. Dolazak u manastir Žiča oko 9.15h.
2

Obilazak Žiče i slobodno vreme u Vrnjačkoj Banji

 • Obilazak manastira Žiča u pratnji stručnog vodiča koji će nam istorijski i kulturološki približiti jedan od najzanačajnijih srpskih manastira.
 • Za obilazak manastira predviđeno je sat vremena, a nakon toga nastavljamo put ka Vrnjačkoj Banji.
 • Slobodno vreme u Vrnjačkoj Banji iskoristićemo za ručak i uživanje u šetnji, mostovima, parkovima, Japanskom vrtu, obilasku izvora.
 • Sledi polazak u manastir Ljubostinja oko 13.30h.
3

Ljubostinja i Kruševac

 • Obilazak manastira Ljubostinja uz priču o životu i delima kneginje Milice.
 • Kada završimo posetu manastiru nastavljamo put u Kruševac, prestonicu Kneza Lazara. Ovde nas očekuje upoznavanje Lazarevog grada i obilazak najvažnijih znamenitosti uključujući crkvu Lazaricu.
 • Slobodno vreme do polaska za Beograd koji je predviđen za 18:30h.
manastir Žiča
manastir Žiča
Crkva Vrnjačka Banja
manastir Žiča
manastir Ljubostinja
Manastir Ljubostinja