Avanturistički izazov BIH & CG

– Rafting Tarom, kanjoning, kajaking, jeep safari, enduro free ride, hiking –

Leto 2017 – 10 dana, 9 noćenja

PRVI DAN: Dolazak u kamp do 19:00h.

U večernjim satima zabava u restoranu i druženje uz nezaobilaznu logorsku vatru i muziku. Na meniju za večeru nalazi se domaći gulaš, sarme, ćufte, punjene paprike, pastrmka..

DRUGI DAN: Rafting ekspedicija Tara, prvi deo

Rano ujutru drugog dana se spremamo i krećemo na put prema Šljivanskom, mestu odakle Tara postaje plovna, a koje je polazna tačka naše ekspedicije kroz najdublji kanjon Evrope! Prelazimo preko Pivske planine, Durmitora i Žabljaka, a uz put stajemo na nekoliko fantastičnih vidikovaca. Šljivansko ili Splavište je mesto duboko u unutrašnjosti Crne Gore, na putu Žabljak – Mojkovac.

Na rafting krećemo po dolasku, i plan nam je da za taj dan pređemo oko 40% puta (4-7h) raftinga. Pre početka raftinga, svaki putnik dobija neophodnu rafting opremu. Obavezna rafting oprema podrazumjeva kacigu, prsluk za spasavanje i veslo, dok dodatna oprema koju dobijate podrazumjeva neoprensko odelo i neoprenske čarape. Doručak (lunch paket) je organizovan uz put na jednom od mnogobrojnih vidikovaca. Drugog dana ekspedicije prolazimo ispod impozantnog mosta na Đurđevića Tari (cca 145m) koji izgleda kao da je sam izrastao iz fantastične prirode koja ga okružuje. Odmah potom nailazimo na kanjon rijeke Ljutice, najkraće reke na svetu koja izlazi iz stena i sa ogromnom brzinom i pod velikim pritiskom se stropoštava u Taru. Kako idemo, tako nailazimo na Trešnjevičke bukove, buk Bijele Ploče, buk Crne Ploče, buk Aranđel, buk Obodina, Mašova vrela, Bijela vrela, Crna vrela.. Proći ćemo i pored Lazinog kamena, mesta gde je Tara najuža i najdublja! Ninkovića luka, mnogobrojne sige, kanjon reke Drage, sve je to sastavni dio puta do Radovan Luke.

Prvo veče pristajemo u kamp na Radovan luci, gde noćimo u motelu. Motel je sagrađen duboko u kanjonu Tare i okružen je fenomenalnim okolišom. U sklopu putovanja organizovani su ručak na obali Tare i večera u kampu na Radovan luci! Veče provodimo uz umirujući šum reke, odsečeni od civilizacije, duboko u kanjonu Tare.

TREĆI DAN: Rafting ekspedicija Tara, drugi deo

Trećeg dana prelazimo preostalih 60% puta, i na vodi provodimo kao i prethodni dan (4-7h) u zavisnosti od pauza. Nakon početnih bukova, buka Đurašice i buka Gradine nailazimo na Tepačke bukove i prolazimo ispod starog pešačkog mosta u Tepcima. Kod Tepaca, u mestu koje se zove Obzir, kanjon Tare se vije do oblaka i dostiže svoju najveću dubinu od oko 1400 m. U tom trenutku se nalazite u najdubljem kanjonu Evrope! Posle Šiljevačkog i buka Lizavice dolazimo do Bajlovića siga, dragulja u kanjonu Tare, vodopada koje se u dužini od oko 100 metara i visine od oko 30 metara ulivaju u Taru preko brojnih stena obraslih mahovinom. Na Bajlovića sigama pravimo pauzu da bi smo obišli jedinstven prirodni fenomen koji se nalazi na samom izvorištu rečice od koje nastaju sige! Naime, nedaleko od samog vodopada nalazi se ogromna pećina sa impozantnim jezerom sakrivenim duboko u njoj. Rečica koja pravi Bajlovića sige ističe iz tog jezera. Prizor od koga zastaje dah je vodopad sakriven unutar pećine koji izvire iz stena i survava se u jezero! Nakon obilaska pećine, nastavljamo avanturu. Nadalje, dolazimo do kanjona Sušice, Markovića mlina, Jovičića I Ninkovića siga, Nozdrućkih bukova pa sve do Brštanovice.

Od Brštanovice sledi najuzbudljiviji deo Tare za rafting, njenih poslednjih 20 km toka. Kako krećemo dolaze Brštenovački buk, pa buk Borovi – najduži i najopasniji buk na Tari, buk Varda, buk Ćelije, Mladički buk, Vjernovića buk, buk Grab.. i dolazimo do Manitih vrela! Još jedan od dragulja u kanjonu, vodopadi koji se sa preko 20 m stropoštavaju u Taru uz ogromnu huku i lepotu! Odmah nakon Manitih vrela dolazimo na Uzlup, mesto gde je nekada bila brana – ustava na Tari, gde su se zaustavljali balvani i otpremali dalje rekom. Danas brane više nema, porušena je u ogromnoj poplavi, i njeni ostaci se vide po koritu reke. Nakon Uzlupa dolazimo do Šipčaničkih bukova, Šipčaničkog potoka i vodopada, sa temperaturom koja ni u najtoplijim letnim mjesecima ne prelazi 4°C! Još par bukova nas deli do kraja Tare, do njenog sastanka sa Pivom i rođenja Drine. Uzbuđenje na čeka na Čegrlima, Milutinovom kamenu, bukovima pod mlinom, Krsmanovom kamenu.. Nakon sastavaka sa Pivom nastaje Drina i čeka nas još par kilometara raftinga Drinom do kampa.

U popodnevnim satima pristajemo u kamp, odakle smo i krenuli na putovanje. U kampu nas čeka spremljen topao ručak, a na jelovniku je najukusniji specijalitet kuće – “Zalogaj sa Tare”. Sa ovim gastronomskim ugođajem na simboličan način završavamo rafting ekspediciju!

U večernjim satima u restoranu se organizuje zabava i druženje uz nezaobilaznu logorsku vatru i muziku. Na meniju za večeru nalazi se domaći gulaš, sarme, ćufte, punjene paprike, pastrmka..

ČETVRTI DAN: Kanjoning Nevidio ili Hrčavka

Narednog dana, za doručak vas čekaju lagane zakuske sa mezeom, preko jaja na oko ili omleta sa sirom, kajmakom, pršutom, slaninom, do svih vrsta domaćih sukanih pita ispod sača sa kiselim mlekom..

Pripreme za polazak na kanjoning turu kreću već u kampu, gde dobijate neophodnu opremu za turu: kaciga, prsluk, neoprensko odelo i čizmice, anorak jaknu. Opremu oblačite tek po dolasku na odredište, pred sam ulazak u kanjon.

Iz kampa se našim vozilima vozimo do NP Sutjeska gdje se nalazi kanjon reke Hrčavke, ili idemo u Crnu Goru, gde se nalazi kanjon Nevidio. Obe kanjoning ture se definišu kao srednje teške ture i zathevaju određenu fizičku u psihičku spremnost. Trajanje ture je izmedju 3 i 5 sati, u zavisnosti od prohodnosti kanjona i ritma grupe.

Po završetku ture i izlasku iz kanjona vraćamo se natrag u kamp gde nas čeka ručak u restoranu. U večernjim satima u restoranu se organizuje zabava i druženje uz nezaobilaznu logorsku vatru i muziku. Na meniju za večeru nalazi se domaći gulaš, sarme, ćufte, punjene paprike, pastrmka..

PETI DAN: Kajaking Tara, Drina, Sutjeska

Doručak u kampu.

Peti dan je planiran za kajaking turu na jednoj od reka: Tara, Drina i Sutjeska. Grupa po svome iskustvu sa kajakom i preferencijama moze da bira turu za taj dan. Ukoliko ste neiskusan kajakaš, taj dan možete provesti radeći sa instruktorom kajaka na osnovnim pokretima i veštinama.

Po završetku kajak ture vraćamo se natrag u kamp gde nas čeka ručak u restoranu. U večernjim satima zabava u kampu. Večera. Noćenje.

ŠESTI DAN: Jeep safari tura Zelengora

Doručak u kampu.

Šestog dana menjamo mesto boravka – selimo se na Zelengoru u našu Planinsku kolibu na 1400 m. Avanturu upotpunjujemo interesantnom jeep safari turom kroz NP Sutjeska, uz obilazak Tjentišta, prašume Perućice i nekoliko vidikovaca na Vučevu i podno Maglića (najveći vrh u BiH, 2386 m). Po dolasku u NP Sutjeska krećemo put planine Vučevo na kojoj ćemo uživati u čistom planinskom vazduhu i vožnji po beskrajno velikim planinskim predelima. Planiran je i obilazak prašume Perućice sa nekoliko vidikovaca odakle se pruže jedinstven poged na vodopad Skakavac (71 m) sakriven u srcu prašume. Obilazak vidikovca Prijevor podno Maglića sa pogledom na Zelengoru, Maglić, Durmitor, Volujak, Jahorinu i prašumu Perućicu. Poseta najvećem otvoren bazenu Evrope (16000 m²) na Tjentištu i obilazak memorijalnog kompleksa, muzeja i spomenika NOB-u iz WWII. Tokom putovanja, za svakog putnika obezbeđen je lunch paket.

Od Tjentišta nastavljamo prema Planinskoj kolibi gde ćemo provesti narednih par dana do kraja ture. Planinska koliba se nalazi u srcu planine Zelengore, na visoravni nazvanoj Pašna poljana na 1400 m.

Po dolasku u kolibu biće servirana bogata večera, a veče nastavljamo družeći se u prijatnoj atmosferi kolibe.

SEDMI DAN: Motorbike enduro freeride Zelengora, prvi deo

Nakon snažnog i zdravog planinskog obroka, krećemo u prvu od dve planirane Enduro avanture! U našem voznom parku imamo Yamaha motore zapremine od 125 m³ do 600 m³, tako da će svačiji ukusi biti zadovoljeni. Nakon oblačenja obavezne opreme (kaciga, kornjača štit i štitnici za noge) krećemo na enduro izlet obilaska pet jezera Zelengore. Nezaboravna enduro vožnja planinom Zelengorom. Polazak iz Planinske kolibe (1400 m). Enduro vožnja makadamskim, šumskim putevima i pašnjacima i nepreglednim planinskim platoima koji zahtjevaju osnovno i napredno znanje vožnje. Usputne pauze za razgledanje i fotografisanje na mnogobrojnim vidikovcima. Obilazak Orlovačkog, Borilovačkog, Kotlaničkog, Štirinskog i Cicovskog jezera. Za vreme enduro avanture obezbeđen je lunch paket. Stepen težine staze definišemo kao srednje teški. Dužina rute je cca 100 km, a trajanje ture je 6-8h. Najveća nadmorska visina koju dostižemo je 1800 m. Po povratku u kolibu čeka nas bogata planinska večera I druženje u prijatnoj atmosferi kolibe..

OSMI DAN: Motorbike enduro freeride Zelengora, drugi deo

Nakon snažnog i zdravog planinskog obroka, krećemo u drugu Enduro avanturu, u obilazak Donjih i Gornjih bara. Polazak iz Planinske kolibe (1400 m). Enduro vožnja makadamskim, šumskim putevima i pašnjacima i nepreglednim planinskim platoima koji zahtjevaju osnovno i napredno znanje vožnje. Usputne pauze za razgledanje i fotografisanje na mnogobrojnim vidikovcima. Obilazak Ljubinog groba, Planinskih katuna, kanjona Hrčavke, Donjih i Gornjih Bara (jezera Zelengore). Mogućnost za HARD ENDURO: Uspon na Košutu (1800 m). Za vrijeme enduro avanture obezbeđen je I lunch paket. Stepen težine staze definišemo kao srednje teški. Dužina rute je cca 100 km, a trajanje ture je 6-8h. Najveća nadmorska visina koju dostižemo je 1700 m.

Po povratku u kolibu čeka nas bogata planinska večera i druženje u prijatnoj atmosferi kolibe.

DEVETI DAN: Hiking tura Videž

Poslednjeg dana rezervisanog za avanture planirana je pešačka (hiking) tura na zelengorski vrh Videž. Nakon bogatog i obilnog planinskog doručka krećemo put Videža koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1900 m. Sa Videža se pruža pogled na celu Zelengoru, Maglić, Volujak, Durmitor, Jahorinu.. Sa Videža nastavljamo dalje put Starog katuna, mesta gde se možete upoznati sa životom planinskih stanovnika, ljudi koji letnje dane provode uzgajajući domaće životinje u planini, odsečeni od civilizacije. Za vreme pešačke ture obezbeđen je i lunch paket. Za vreme pešačenja imaćemo priliku brati borovnice i mnoge lekovite trave koje se nalaze na planini. Po povratku u kolibu čeka nas bogata planinska večera i druženje u prijatnoj atmosferi kolibe.

DESETI DAN: Doručak. Kraj ture.

Kategorija: srednje-teška

CENA TURE: 699 €

599 € (za prijave do 1. 05. 2017)

U cenu je uključeno:

 • Deset dana sa devet noćenja (4 kamp Tara-Raft, 1 kanjon Tare, 4 planinska koliba)
 • 9 punih pansiona i jedan polupansion (29 obroka)
 • Konzumaciju domaćeg pića tokom svih dana programa (sok, rakija, pivo)
 • Dvodnevnu rafting ekspediciju kroz celi kanjon Tare
 • Kanjoning turu Nevidio ili Hrčavka (po želji)
 • Kajaking turu po izboru: Tara, Drina, Sutjeska
 • Safari tura NP Sutjeska: Obilazak prašume Perućice i Vučeva
 • Enduro motorbike tura: Zelengora, Donje i Gornje bare
 • Enduro motorbike tura: Zelengora, obilazak četiri jezera
 • Hiking tura: Zelengora, uspon na Videž
 • Osiguranje učesnika i sve takse (boravišna, izletnička, NP Sutjeska, NP Durmitor)

U cenu nije uključeno:

 • Prevoz do kampa
 • Ostali individualni troškovi učesnika
DODATNE NAPOMENE:

 • Tura se organizuje za minimum 5 učesnika, uz nephodno članstvo u udruženje Explore Serbia
 • Manje grupe će biti spojene sa većim grupama
 • Za potvrdu ture neophodan je uplata avansa
 • U slučaju nepredviđenih vremenskih okolnosti organizator zadržava pravo promene rasporeda aktivnosti
 • Obavezno poneti važeću ličnu kartu ili pasoš
 • Oprema: Za rafting poneti odeću koja se brzo suši; Nije neophodno prethodno veslačko iskustvo. Tokom spusta će u čamcu biti prisutan rafting skiper koji će upravljeti čamcem i brinuti o bezbednosti; Za hiking planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom, ranac.

PRIJAVE I INFORMACIJE:

 1. telefonom na broj +381 69 655 777
 2. e-mailom na info@explore-serbia.rs

 

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju tura i opšti uslovi putovanja  organizacije „Explore Serbia“, Februar 2017.
Tura se izvodi u saradnji sa sportsko-rekreativnim centrom “Tara-Raft”.
Organizator zadržava pravo izmene programa (redosleda aktivnosti usled neplaniranih okolnosti)
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

"Jedan od najlepših izleta koji sam doživeo. Sve je bilo odlično organizovano od strane ljudi iz udruženja Explore Serbia, nemam nikakvih zamerki."

Stevan Jovićević

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.