Negotinska Krajina: Negotin, Rajačke, Rogljevačke pivnice, kanjon Vratne

10/11. mart 2018 – polazak iz Rume i Beograda
Obilasci, pešačenje

Dvodnevna tura u kraju bogate istorije, vrhunskih mirisnih vina, jedinstvene prirode. Boravak u mističnim Rogljevačkim pivnicama, obilazak Negotina, kuće Stevana Mokranjca, muzeja Hajduk Veljka, kao i jedinstvenih prerasti – kamenih kapija u kanjonu reke Vratne.

PRVI DAN (subota): Ruma – Beograd – Golubac – Negotin – Rajačke pivnice – Rogljevačke pivnice

Polazak iz Rume u 6.30h, iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 7.30h. Putovanje ka Golubačkoj tvrđavi na ulazu u Đerdapsku klisuru. Obilazak tvrđave. Nastavak putovanja ka Negotinu. Po dolasku u Negotin, obilazak kuće Stevana Mokranjca, muzeja Krajine i Hajduk Veljka.

U popodnevnim satima polazak ka Rajačkim pivnicama, gde ćemo obići staro groblje iz XVIII veka, zatim posetiti nekoliko pivnica i videti kako se nekad, a kako danas proizvodi vino. Degustacija i po želji kupovina vina.

Nakon toga polazimo ka Rogljevu, smeštaj u privatnom konaku. Uveče večera i druženje. Noćenje.

DRUGI DAN (nedelja): Rogljevo – kanjon i prerasti Vratne – Beograd – Ruma  

Doručak. Slobodno vreme za obilazak sela Rogljevo koje ima veoma interesantnu arhitekturu iz XIX veka. U 10h napuštanje sela i polazak ka kanjonu reke Vratne. Obilazak manastira Vratna iz XIV veka. Nakon toga polazak na pešačku turu kroz kanjon Vratne, gde ćemo videti prerasti (Mala, Velika i Suva kapija). Pešačka tura nije naporna, staza je kružna sa ukupnom dužinom od 10 km i usponom od 300 m.

U 16h polazak nazad. Polazak za Beograd i Rumu gde uz kraće usputne pauze stižemo u večernjim satima.

CENA TURE PO OSOBI: 4400 din.

U cenu je uključeno:

  • Prevoz autobusom iz Rume i Beograda; postoji mogućnost organizacije prevoza iz Novog Sada (za minimum 10 prijavljenih uz doplatu od 950 dinara)
  • Jedno noćenje sa večerom i doručkom u privatnom konaku u Rogljevu (uključeno je jedno piće, obroci su obilni, tradicionalna domaća hrana iz tog kraja)
  • Obilaske prema programu sa vodičem
  • Pešačka tura sa vodičem
  • Pratilac grupe – turistički vodič

U cenu nije uključeno:

  • Ulaznice za fakultativne obilaske: muzeje u Negotinu (300 din) i za Golubačku tvrđavu (50 din)
  • Ostali nepomenuti obroci i individualni troškovi učesnika

Prijave i informacije:

Dodatne napomene:

  • Prijave najkasnije do 05. marta 2018.
  • Smeštaj: u privatnom konaku, sa dvokreventim, trokrevetnim, četvorokrevetnim sobama i kupatilima. Neke sobe imaju zajedničko deljeno kupatilo na spratu. Razmeštaj po sobama se radi po redosledu prijava. 
  • Za realizaciju ture, neophodno je minumum 35 prijavljenih; u slučaju da se ide minibusom (minimum 18 prijavljenih) doplata je 700 din.po osobi

Šta ćete videti:

Golubačka tvrđava:

Nalazi se na ulazu u Đerdapsku klisuru na mestu rimskog utvrđenja Cuppae, pominje se u XV veku, ali ima idicija da je izgrađena ranije. Sagrađena je na strmom stenovitom obronku iznad same reke i upotrebljavana je sve do povlačenja Turaka. Spada u najslikovitije i najbolje očuvane srednjevekovne građevine.

Rajačke i Rogljevačke pivnice:

Predstavljaju jedinstven arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka. Kompleks čini 270 pivnica oko centralnog trga sa česmom u Rajcu i 170 u Rogljevu. Građene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene ćeramidom.

Podrumi su delimično ukopani u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe i negovanja vina.

Vinova loza je u okolini Negotina gajena još u rimsko doba, od III veka. U XIX veku, Negotinska krajina se pojavljuje kao izvoznik vina u Francusku, Austrougarsku, Nemačku, Rusiju. Vina su vrhunskog kvaliteta jer je domaća loza uzgajana na živom pesku uz obale Dunava.

Rajac, Rogljevo i Smedovac tri susedna sela bogate vinarske istorije i veoma atraktivnih pivnica čine poseban deo vinogorja Negotinske krajine. Ova sela imaju i najmirisnija crvena vina koja su srećan spoj dobre zemlje, puno sunca i nadmorske visine od 150 do 250 metara. Među krajinskim vinima veliki renome imaju crna vina dobijena od prokupca, crnog burgundca i gamea. Vina imaju intenzivno crvenu boju, prijatnog su ukusa i bukea. Od belih vina poznati su bagrina, semijon, italijanski rizling, sovinjon i smederevka.

Prerasti Vratne:

Nalaze se u dolini reke Vratne, to su velike stene koje čine orgomna kamena vrata, nastala erozijom reke. Ima ih ukupno tri: Mala i Velika kapija i Suva prerast. Mala kamena kapija duga je 15 m, a Velika 45 m. Specifična drvenasta i žbunasta flora se ovde nastanila još u ledenom dobu, ima bukve, oraha, jorgovana, jasena. Na stenama i pašnjacima raste oko 400 vrsta trava od kojih su mnoge lekovite.

Prirodne lepote ovog šumsko brdovitog predela dopunjuje kulturni spomenik Vratna i istoimeno lovište sa velikim stadom muflona i krdom jelena lopatara.

Kuća Stevana Mokranjca u Negotinu:

Stevan Stojanović Mokranjac je jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora do danas. Rođen je u Negotinu 1856. godine, umro u Skoplju 1914. Njegove svetovne i duhovne horske kompozicije utkane su u kulturno i muzičko nasleđe naše zemlje i postale su deo istorije, ali i svakodnevne muzičke prakse.

Čuvenih 15 Rukoveti, koje je autor komponovao od 1883. do 1909. godine – ubrajaju se među vrhunska dostignuća srpske muzike, a predstavljaju vrstu horskih svita inspirisanih folklorom različitih krajeva južnoslovenskog podneblja. Najpoznatije su VI rukovet (posvećena Hajduk Veljku) i X (sa temom Biljana platno beleše), koja će kasnije Jovanu Hristiću poslužiti kao inspiracija za balet “Ohridska legenda”.

Rodna kuća Stevana Mokranjca sadrži postavku koja je urađena u ambijentalnom stilu stare gradske kuće s kraja XIX veka.

U prizemlju se nalazi stalna postavka Stane Đurić Klajn o Mokranjčevom duhovnom i svetovnom stvaralaštvu, sa muzikološkom analizom njegovih kompozicija. To je inače prostor u kome se održavaju kamerni koncerti, literalni susreti i druge kulturne aktivnosti. Na spratu je etnološka postavka sa značajnim predmetima iz vremena kada je živeo čuveni srpski kompozitor.

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Januar 2018.
Tura se realizuje u saradnji sa turističkom agencijom Koral turs, broj licence OTP 11/2013.
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

"Baš mi je prijalo na Staroj planini! Jedva čekam nove ture, predivno je bilo. Konačno sam našao ljude koji vole prirodu i avanturu. :)"

Stefan Mišljenović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.