2 dana
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija
Negotin
Lokacija

Negotinska krajina – dvodnevna tura u kraju bogate istorije, vrhunskih mirisnih vina, jedinstvene prirode. Poseta Rajačkim i boravak u mističnim Rogljevačkim pivnicama, obilazak Negotina, kuće Stevana Mokranjca, muzeja Hajduk Veljka, kao i jedinstvenih prerasti – kamenih kapija u kanjonu reke Vratne.

MESTO POLASKA Novi Sad-kod Lokomotive, Ruma, pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA Novi Sad 6.30h, Ruma 7.15h, Beograd 8.00h
UKLJUČENO U CENU
Prevoz autobusom Smeštaj u seoskom domaćinstvu (večera i doručak)
Obilasci prema programu Lokalni vodiči i pratilac grupe turistički vodič
NIJE UKLJUČENO
Ulaznice za fakultativne obilaske: muzeje u Negotinu (300 din) i za Golubačku tvrđavu (200 din)
Individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Za realizaciju ture, neophodno je minumum 15 prijavljenih
 • Doplata za prevoz iz Novog Sada i Rume je 900 dinara (za minimum 10 prijavljenih)
 • Prijave najkasnije do 07. novembra 2018.

Prijave i informacije:

1

Prvi dan: Ruma – Beograd – Golubac – Negotin – Rajačke pivnice – Rogljevačke pivnice

   • Putovanje ka Golubačkoj tvrđavi na ulazu u Đerdapsku klisuru. Obilazak tvrđave
   • Polazak iz Novog Sada u 6.30h, iz Rume u 7.15h, iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 8.00h
   • Putovanje ka Golubačkoj tvrđavi na ulazu u Đerdapsku klisuru. Obilazak tvrđave (fakultativno)
   • Nastavak putovanja ka Negotinu. Po dolasku u Negotin, obilazak kuće Stevana Mokranjca, muzeja Krajine i Hajduk Veljka (fakultativno)
   • U popodnevnim satima polazak ka Rajačkim pivnicama, gde ćemo obići staro groblje iz XVIII veka, zatim posetiti nekoliko pivnica i videti kako se nekad, a kako danas proizvodi vin
   • Degustacija i po želji kupovina vina. Nakon toga polazimo ka Rogljevu, smeštaj u privatnom konaku. Uveče večera i druženje. Noćenje.
2

Drugi dan: Rogljevo – kanjon i prerasti Vratne – Donji Milanovac – Beograd – Ruma

   • Doručak. Slobodno vreme za obilazak sela Rogljevo koje ima veoma interesantnu arhitekturu iz XIX veka
   • U 10h napuštanje sela i polazak ka kanjonu reke Vratne
   • Obilazak manastira Vratna iz XIV veka
   • Nakon toga polazak na pešačku turu kroz kanjon Vratne, gde ćemo videti prerasti (Mala, Velika i Suva kapija)
   • Pešačka tura nije naporna, staza je kružna sa ukupnom dužinom od 10 km i usponom od 300 m
   • U 15h polazak nazad. U povrtaku slobodno vreme u Donjem Milanovcu. Pauza do 18h
   • Polazak za Beograd, Rumu i Novi Sad gde stižemo u večernjim satima.
3

CENA TURE PO OSOBI: 5400 din.

Golubačka tvrđava:

Nalazi se na ulazu u Đerdapsku klisuru na mestu rimskog utvrđenja Cuppae, pominje se u XV veku, ali ima idicija da je izgrađena ranije. Sagrađena je na strmom stenovitom obronku iznad same reke i upotrebljavana je sve do povlačenja Turaka. Spada u najslikovitije i najbolje očuvane srednjevekovne građevine.

Rajačke i Rogljevačke pivnice:

Predstavljaju jedinstven arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka. Kompleks čini 270 pivnica oko centralnog trga sa česmom u Rajcu i 170 u Rogljevu. Građene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene ćeramidom.

Podrumi su delimično ukopani u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe i negovanja vina.

Vinova loza je u okolini Negotina gajena još u rimsko doba, od III veka. U XIX veku, Negotinska krajina se pojavljuje kao izvoznik vina u Francusku, Austrougarsku, Nemačku, Rusiju. Vina su vrhunskog kvaliteta jer je domaća loza uzgajana na živom pesku uz obale Dunava.

Rajac, Rogljevo i Smedovac tri susedna sela bogate vinarske istorije i veoma atraktivnih pivnica čine poseban deo vinogorja Negotinske krajine. Ova sela imaju i najmirisnija crvena vina koja su srećan spoj dobre zemlje, puno sunca i nadmorske visine od 150 do 250 metara. Među krajinskim vinima veliki renome imaju crna vina dobijena od prokupca, crnog burgundca i gamea. Vina imaju intenzivno crvenu boju, prijatnog su ukusa i bukea. Od belih vina poznati su bagrina, semijon, italijanski rizling, sovinjon i smederevka.

Prerasti Vratne:

Nalaze se u dolini reke Vratne, to su velike stene koje čine orgomna kamena vrata, nastala erozijom reke. Ima ih ukupno tri: Mala i Velika kapija i Suva prerast. Mala kamena kapija duga je 15 m, a Velika 45 m. Specifična drvenasta i žbunasta flora se ovde nastanila još u ledenom dobu, ima bukve, oraha, jorgovana, jasena. Na stenama i pašnjacima raste oko 400 vrsta trava od kojih su mnoge lekovite.

Prirodne lepote ovog šumsko brdovitog predela dopunjuje kulturni spomenik Vratna i istoimeno lovište sa velikim stadom muflona i krdom jelena lopatara.

Kuća Stevana Mokranjca u Negotinu:

Stevan Stojanović Mokranjac je jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora do danas. Rođen je u Negotinu 1856. godine, umro u Skoplju 1914. Njegove svetovne i duhovne horske kompozicije utkane su u kulturno i muzičko nasleđe naše zemlje i postale su deo istorije, ali i svakodnevne muzičke prakse.

Čuvenih 15 Rukoveti, koje je autor komponovao od 1883. do 1909. godine – ubrajaju se među vrhunska dostignuća srpske muzike, a predstavljaju vrstu horskih svita inspirisanih folklorom različitih krajeva južnoslovenskog podneblja. Najpoznatije su VI rukovet (posvećena Hajduk Veljku) i X (sa temom Biljana platno beleše), koja će kasnije Jovanu Hristiću poslužiti kao inspiracija za balet „Ohridska legenda“.

Rodna kuća Stevana Mokranjca sadrži postavku koja je urađena u ambijentalnom stilu stare gradske kuće s kraja XIX veka.

U prizemlju se nalazi stalna postavka Stane Đurić Klajn o Mokranjčevom duhovnom i svetovnom stvaralaštvu, sa muzikološkom analizom njegovih kompozicija. To je inače prostor u kome se održavaju kamerni koncerti, literalni susreti i druge kulturne aktivnosti. Na spratu je etnološka postavka sa značajnim predmetima iz vremena kada je živeo čuveni srpski kompozitor.

Suva kapija Vratna
prerasti i kanjon Vratne
manastir Vratna
Rajačke pivnice
Rogljevačke pivnice
kuća Stevana Mokranjca
kanjon Vratne