265 
Cena ture
Popunjeno!
05-09.jul 2023.
Datumi
5 dana
Trajanje
12+
Godine
srednja
Kategorija
Ohrid, NP Galičica, NP Pelister
Lokacija

Nacionalni parkovi Galičica i Pelister u Severnoj Makedoniji predstavljaju pravu oazu prirode i prirodnih retkosti.

Planina Galičica je kraška planina sa najvišim vrhom Magaro od 2255 m. Deo planine je nacionalni park Galičica sa koga se pruža prekrasan pogled na Ohridsko i Prespansko jezero. Biljni i životinjski svet važne su vrednosti nacionalnog parka Galičica. Posebno iznenađujući je broj leptira – 1644 vrsta na tako malom području.

Nacionalni park Pelister je bio prvi nacionalni park u nekadašnjoj Jugoslaviji. Pripada planini Baba, a najviši je vrh Pelister na 2601 m. Pelister je dobio ime po karakterističnom izgledu četinara, boru molika sa pet iglica, koji raste i do 40 metara, od kojih su neka stabla stara i preko 200 godina.

Ohrid je čarobni biser Balkana, jedan od najstarijig gradova u Evropi, centar antičke civilizacije i važna rimska raskrsnica na čuvenom putu Via Egnatia. Ohridsko jezero je površine 258 km², a može biti duboko čak 289 m. Okruženo je visokim masivima planina. Zahvaljujući svojim izvanrednim prirodnim lepotama, bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, Ohrid je zajedno sa Ohridskim jezerom, od 1979. godine deo UNESCO svetskog kulturnog nasleđa.

Na ovoj četvorodnevnoj turi ići ćemo na planinarenje do najviših i najlepših vrhova u oba nacionalna parka. Boravak u Ohridu, obilazak Prilepa, Svetog Nauma, Bitolja, noćenje na 2200 m u blizini prekrasnog Golemog ezera pod vrhom Pelister, su samo deo ovog bogatog putovanja koje će vam zauvek ostati u sećanju.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 23.30 h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Ukupno 3 noćenja – 2 u Ohridu sobama u privatnom smeštaju, 1 u planinarskom domu na Pelisteru

Pešačka tura manastir Treskovac – Markove Kule

Planinarska tura u nacionalnom parku Galičica – uspon na vrh Magaro i vrh Lako Signoj

Obilazak Svetog Nauma

Planinarska tura u nacionalnom parku Pelister

Takse za ulazak u nacionalni park Galičica i Pelister

Boravišna taksa

Obroci: dva doručka, jedna večera

Transferi na lokalu

Lokalni planinarski licencirani vodiči

Obilasci prema programu i pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ostali individualni troškovi i nepomenuti obroci

Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

Dodatne napomene:

 • Neophodna lična oprema za turu Severna Makedonija – Ohrid, Galičica, Pelister: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, planinarski štapovi, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za trodnevno planinarenje, dovoljno vode (1,5-2 l dnevno), energetski barovi, voće, rezervne majice, dugačke planinarske pantalone, kišna kabanica, čeona lampa, krema za sunčanje, šešir ili kapa, lična karta ili pasoš i zdravstvena knjižica.
 • Planinarske ture su preporučene za osobe sa dobrom fizičkom kondicijom. Nisu preporučene za osobe sa zdravstvenim problemima. Vodič zadržava pravo da ne povede na planinarenje osobe sa neadekvatnom opremom. Zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića pre i tokom planinarenja; u slučaju vremenskih nepogoda i drugih objektivnih okolnosti planinarenje se može odložiti za drugi termin.
 • Za sve one koji ne žele da planinare, vreme mogu provesti samostalno i uživati u kraćim šetnjama u okolini.

Rezervacije za turu Severna Makedonija – Ohrid, Galičica, Pelister:

 • Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 105 EUR, a ostatak od 160 EUR najkasnije do 10.juna (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 195 EUR i podrazumeva korišćenje vašeg prevoza na lokalnim putevima. Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 80 EUR, a ostatak od 115 EUR najkasnije do 23.juna (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Za formiranje dve grupe za planinarenje (lakše i teže staze), neophodan je minimum od 5 osoba u svakoj.
 • Smeštaj: 2 noćenja u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilima u privatnom smeštaju u centru Ohrida, višekrevetne sobe u planinarskom domu na Pelisteru bez kupatila.
 • Ishrana: obezbeđena su 2 doručka i 1 večera.

Uslovi u slučaju otkazivanja od strane putnika:

 • Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije do 30 dana od dana dolaska grupe organizator ne uzima nadoknadu. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu od 30 do 7 dana od dana dolaska grupe, organizator zadržava nadoknadu od 40%. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu manjem od 7 dana od dana dolaska grupe organizator zadržava  nadoknadu 100%. Napomena: Avans je pri otkazivanju rezervacije je nepovratan, osim u slučaju zamene drugim putnikom.
 • U slučaju promena na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika i drugih pružalaca usluga, agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
 • Tura Severna Makedonija – Ohrid, Galičica, Pelister se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture od strane organizatora je 2 dana pre polaska.
Organizator ture je turistička agencija “Balkanica travel agency” , Bijelo Polje. Turistička agencija Explore Balkans doo nastupa kao subagent organizatora putovanja.
1

Prvi dan: Beograd - Severna Makedonija

 • Polazak iz Beograda u 22 h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje ka Severnoj Makedoniji. Noćna vožnja autoputem do Prilepa, gde uz usputne pauze stižemo u jutarnjim satima.
2

Drugi dan: Manastir Treskovac - Markove kule - Prilep - Ohrid

 • Nakon pauze za kafu i doručak, stižemo do manastira Treskovac, koji se nalazi na 1300 m u podnožju Zlatovrha, najvišeg planinskog vrha planine Zlato, 10-ak kilometara severozapadno od srednjovekovnog grada Prilepa. Sagrađen je u XIII veku i prema zapisima bio je i episkopsko sedište. Obilazak manastira, a zatim krećemo na pešačku turu do Markovih kula. Dužina pešačenja je oko 6 km sa oko 100 m uspona i oko 450 m spusta.
manastir Treskavec Severna Makedonija
Manastir Treskavec
 • Staza ide grebenom preko granitnog kamenja, neobičnih boja i oblika. Na jednoj deonici se nalazi sajla za bezbednije spuštanje preko stena koje idu. Staza od manastira Treskovac do Markovog grada je duga oko 6 km i prelazi se za oko dva sata.
Pelagonija manastir Treskavec
Pelagonija, manastir Treskavec
 • Markov Grad ili Markove kule su srednjovekovno utvrđenje iznad Prilepa. Tokom srednjeg veka Grad je bio prestonica Srpskog carstva pod Dušanovom, a potom i države Kraljevića Marka.
 • Nakon obilaska Markovih kula, slobodno vreme u Prilepu u trajanju od oko 2 sata.
 • U 14 h polazak za Ohrid, gde stižemo nakon vožnje od oko sat i po. Smeštaj u sobama u privatnom smeštaju u centru Ohrida. Slobodno vreme za obilazak ovog prekrasnog grada-spomenika velikih arheoloških otkrića. Noćenje.
Ohridsko jezero
Ohridsko jezero
3

Treći dan: Ohrid - nacionalni park Galičica, uspon na vrh Magaro i Lako Signoj - Sveti Naum - Ohrid

 • U 7h transfer u trajanju od oko 45 minuta do nacionalnog parka Galičica. Kratka priprema za pešačenje i podela na dve grupe.
 • I grupa – zahtevnija planinarska staza do vrha Magaro na 2255 m
 • Staza pruža pogled na prelepe pejzaže i livadu, a nakon 300 metara ulazimo u šumu odakle kreće uspon oko 400 m na dužini oko 2,5 km. Pred kraj uspona izlazimo na prostrane pašnjake i kraške predele, sa brojnim lekovitim biljem koje ukrašava živopisni pejzaž. Biljaka ima preko 1600 od kojih su veliki broj retke vrste. Stižemo i do velike table koja liči na bilbord. Sa jedne strane pogled se pruža na Ohridsko jezero, sa druge na Prespansko, iza kojeg se vidi i veličanstveni Pelister.
nacionalni park Galičica planinarenje
Nacionalni park Galičica
 • Podaci o planinarskoj stazi: srednja, ukupno trajanje oko 5 sati sa pauzama, ukupne dužine oko 7 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 700 m.
  • Početak staze: 1570 m
  • Cilj: vrh Magaro 2255 m
  • Visinska razlika: 685 m
  • Dužina staze: oko 9 km
  • Izvori vode – nema
  • Težina staze: srednja
 • II grupa – lakša planinarska staza do vrha Lako Signoj na 1973 m
 • Staza vodi delom zemljanim putem, delom preko livada. Do vrha nas čekaju živopisni prizori i pogledi na Ohridsko i Prespansko jezero sa druge strane. Na samom vrhu ćemo napraviti pauzu za uživanje u veličanstvenim vidicima.
 • Podaci o planinarskoj stazi: laka, ukupno trajanje oko 3-4 sata sa pauzama, ukupne dužine 6 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 400 m.
  • Početak staze: 1590 m
  • Cilj: vrh Lako Signoj 1973 m
  • Visinska razlika: 383 m
  • Dužina staze: oko 6 km
  • Izvori vode – nema
  • Težina staze: srednja
 • Nakon završetka planinarenja transfer do Svetog Nauma, gde ćemo imati slobodno vreme za obilazak i ručak. Sveti Naum predstavlja jedno od mesta nedvakidašnje lepote gde se nalazi istoimeni manastir izgrađen u X veku. Manastirska celina Svetog Nauma je izgrađena na ostrvu Ohridskog jezera sa predivnim pogledom na samo jezero. Područje oko manastira Svetog Nauma smatra se među najlepšim na obalama Ohridskog jezera. U blzini se nalazi i izvorište Crnog Drima, deo je nacionalnog parka Galičica i pod najvišim režimom zaštite. Izvorište je svojevrsni prirodni fenomen, jer reka nastaje kao podvodni izvor od vode koja dolazi iz Prespanskog jezera. Tako nastaje reka Crni Drim, a njen izvor je jedan od najčistijih na svetu. Temperatura vode je konstantna 10 do 12 Cº.
Crni Drim Sveti Naum
Crni Drim, Sveti Naum
 • Povratak u Ohrid u večernjim satima. Noćenje.
4

Četvrti dan: Ohrid - nacionalni park Pelister, uspon na vrh Pelister i Golemo ezero

 • Odlazak iz smeštaja u Ohridu u ranim jutarnjim satima u 6h. Vožnja ka Bitolju u trajanju od oko 2 sata, zatim ka nacionalnom parku Pelister i do sela Nižepolje i hotela Molika.
nacionalni park Pelister hiking
Nacionalni park Pelister
 • Podela na dve grupe.
 • I grupa – zahtevnija planinarska staza do vrha Pelister na 2601 m
 • Podaci o planinarskoj stazi: srednje-teška, ukupno trajanje oko 10 sati sa pauzama, dužine 12 km sa ukupnim usponom oko 1200 m i spustom oko 400 m.
  • Početak staze: hotel Molika 1452 m
  • Cilj: vrhovi Stiv Naumov 2468 m,  Ilinden 2542 m i Pelister 2601 m, planinarski dom Dimitar Ilievski – Murato na 2218 m
  • Visinska razlika: 1149 m
  • Dužina staze: oko 12 km
  • Izvori vode – jedan
  • Težina staze: srednje-teška
 • Početak staze kreće od hotela „Molika“ kroz četinarsku šumu do doma “Kopanki” koji je izgoreo pre par godina. Sa usponom od oko 200 m stižemo do te tačke se za pola sata. Posle malog predaha, nastavljamo markiranom stazom, kroz duboku šumu do izvora pijaće vode, gde ćemo se okrepili. U nastavku staze, sledi penjanje oštrim serpentinama, do atraktivnog vidikovca na 1936 m, gde se nalazi osmatračnica, sa koje “puca” pogled na Prespansko jezero.
nacionalni park Pelister
Vrh Pelister 2601 m
nacionalni park Pelister
Nacionalni park Pelister
 • Nakon pauze na vidikovcu, nastavljamo dalje stazom preko krupnog kamenja, gde ima dosta preskakanja sa kamena na kamen. Fenomenalna stenovita staza, zabavna i izazovna, grebenskim putem vodi do vrha Stiv Naumov na visini 2468 m. Nastavak dalje grebenskim putem preko kamenih stenovitih ploča do drugog vrha Ilinden na visini 2542 m.
 • Na putu do najvišeg vrha Pelister, videćemo ostatke bunkera iz balkanskih ratova. Posle 7 sati planinarenja, stižemo do repetitora i samog vrha planine Baba, Pelistera na 2601 m. Pored tog naziva, zove se i Dimev vrh, u čast makedonskog alpiniste Dimitra Ilevskog iz Bitolja, prvog Makedonca na Everestu, koji je posle uspešnog uspona, pri silasku stradao 1989. godine. Na vrhu se nalazi piramida sa spomen pločom i obeležjima.
 • Nakon pauze na vrhu i uživanju u pogledima na Prespansko jezero, sledi spust od oko pola sata do ledničkog Malog ezera. Staza je delom zemljanim i makadamskim putem, kroz raskošne cvećem obrasle livade. Naš cilj toga dana je planinarski dom Dimitar Ilievski – Murato u blizini ledničkog Golemog ezera na 2218 m.
 • II grupa – lakša planinarska staza do Golemog ezera na 2218
 • Staza kreće od sela Nižepole i ide kroz livade, pašnjake i polja borovnica. Uz usputne pauze za fotografisanje i predah doći ćemo do veličanstvenog Golemog ezera koje je ledničkog porekla. Ušuškano uz planinarski dom predstavlja pravu oazu mira i odmor za sva čula.
 • Podaci o planinarskoj stazi: srednja, ukupno trajanje oko 5 sati sa pauzama, dužine 6 km sa ukupnim usponom oko 1200 m.
  • Početak staze: selo Nižepolje na 1000 m
  • Cilj: Golemo ezero i planinarski dom Dimitar Ilievski – Murato na 2218 m
  • Visinska razlika: 1218 m
  • Dužina staze: 6 km
  • Izvori vode – jedan
  • Težina staze: srednja
 • Susret obe grupe u planinarskom domu. Razmeštaj po višekrevetnim sobama. Večera. Noćenje.
5

Peti dan: Nacionalni park Pelister - Nižepolje - Bitolj - Beograd

 • Doručak u domu. U 8h polazak i spust do sela Nižepolje. Dužina staze je 6 km sa oko 1200 m spusta. Uz kratku pauzu za branje i jelo ukusnih borovnica biće nam potrebno oko 2 sata da se spustimo.
 • Transfer iz sela Nižepolje do Bitolja gde ćemo napraviti pauzu za ručak.
 • Polazak za Beograd je planiran do 15 h, kako bismo stigli oko 22 h uz napomenu da tačno vreme povratka zavisi od uslova na putevima i usputnih pauza.
Ohrid Galičica Pelister Golemo ezero
nacionalni park Pelister Golemo ezero
nacionalni park Pelister
nacionalni park Pelister
nacionalni park Pelister planinarenje
nacionalni park Pelister
nacionalni park Pelister
nacionalni park Pelister
nacionalni park Pelister vrh Stiv Naumov
nacionalni park Pelister
nacionalni park Galičica planinarenje
nacionalni park Galičica planinarenje
vrh Pelister Severna Makedonija
nacionalni park Pelister hiking
nacionalni park Galičica planinarenje
nacionalni park Galičica planinarenje
nacionalni park Galičica planinarenje
pešačenje manastir Treskavec - Markove kule Prilep
manastir Sveti Naum
Crni Drim Sveti Naum
Crni Drim Sveti Naum
selo Trpejca Ohridsko jezero
Ohridsko jezero
Ohrid crkva Sveti Jovan Kaneo
Ohridsko jezero
Ohridsko jezero
Ohrid crkva Sveti Jovan Kaneo
Ohrid ručna izrada papira
nacionalni park Galičica planinarenje Severna Makedonija
nacionalni park Galičica Severna Makedonija
nacionalni park Galičica Severna Makedonija leptiri
nacionalni park Galičica Severna Makedonija
nacionalni park Galičica vrh Magaro
nacionalni park Galičica Severna Makedonija
Markove Kule Prilep
manastir Treskavec Severna Makedonija
Pelagonija manastir Treskavec
Severna Makedonija manastir Treskavec