JESENJA AVANTURA NA KOSOVU – VIA FERRATA I ZIP LINE

Ibarski Kolašin, Pećka patrijaršija, Rugovska klisura, Visoki Dečani

– vikend tura 06/08.oktobar 2017. –

Aktivnosti: via ferrata, zip line, obilasci

Via ferate su nastale tokom Prvog svetskog rata za potrebe austrijske i italijanske vojske u Dolomitima. To su  staze po stenama uređene gvozdenim pomagalima. U današenje vreme predstavljaju pravu turističku atrakciju jer se nalaze na atraktivnim predelima. “Čelični put” kako se još i naziva, namenjen je svima onima koji žele da se penju po stenama, a nemaju alpinističko iskustvo. To je zapravo i prvi korak ka alpinizmu, jer osećaj je sličan, na steni ste, noge su vam na merdevinama, ali ste i osigurani za čeličnu sajlu koja obično prati via feratu.

Na ovoj vikend turi vas vodimo na penjanje novim via feratama na Kosovu i Metohiji, koje su napravljene po najnovijim evropskim standardima. Čeka nas i zip line avantura nad Rugoskom klisurom u dužini od 640 m! 🙂

Pored toga, obići ćemo Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, centre duhovnosti i bisere sredenjevekovne kulture, koji su pod zaštitom UNESCO-a.

PRVI DAN (petak 06. oktobar): Beograd – Zubin Potok

Polazak iz Beograda u 16h sa parkirališta u Sarajevskoj. U večernjim satima, oko 22h stižemo u Zubin Potok. Smeštaj u hotelu, dvokrevetne sobe sa kupatilima. Noćenje.

DRUGI DAN (subota 07. oktobar): Zubin Potok – Peć – Zubin Potok

Doručak. Polazak u 7h i transfer do Peći, gde ćemo pre naše uzbudljive avanture obići manastir Pećku patrijaršiju.

Nakon obilaska, u 10h krećemo na 2 via ferrate koje se nalaze u neposrednoj blizini manastira. Via ferrate su locirane u prelepoj Rugovskoj klisuri iznad reke Pećke bistricice. Prva Via ferrata  (MAT) predstavlja horizontalno kretanje na litici iznad same reke, dok je druga via ferrata (ARI) uglavnom vertikalna. Via ferrate su tako postavljene da završetak jedne predstavlja početak druge.

Kategorija: srednja

Dužina: 4 km

Vreme za penjanje: 3-4h

Prethodno iskustvo: nije neophodno

Nakon via ferate čeka nas još jedna avantura – zip line nad Rugovskom klisurom u dužini od 640 m! Dok čekamo na zip line postoji mogućnost organizovanja zajedničkog ručka (ručak nije uključen u cenu paket aražmana), konačan dogovor ćemo postići tokom putovanja za Peć.

Po završetku zip line avanture, grupa će nastaviti posetu manastiru Visoki Dečani, a nakon toga predviđen je povratak u Zubin Potok.

TREĆI DAN: (nedelja 08. oktobar) Zubin Potok – Previja – Zubin Potok – Beograd

Doručak. Transfer do Previje (oko 1h, jednim delom je makadamski put), odakle nastavljamo pešaka (oko 20-30min) do kampa u podnožju Berima na planini Mokra gora, gde počinje via ferrata. Via ferrata Berim predstavlja vertikalno kretanje na stenama visine od 80-150m. U jednom delu via ferrata prolazi kroz pećinu/prirodni tunel, na čijoj ivici se nalazi klupa odakle se pruža fantastičan pogled na krajolike Ibarskog Kolašina. Do kraja via ferrate Berim čekaće nas još dosta adrenalinskih iznenadjenja, uključujući i horizontalno kretanje na litici visine oko 200m i izazovno spuštanje niz sipar.

Kategorija: srednje teška

Dužina: 4 km

Vreme za penjanje: 3-4h

Prethodno iskustvo: nije neophodno

Postoji mogućnost organizovanja zajedničkog ručka nakon završetka penjanja na via ferrati.

U popodnevnim satima polazak za Beograd, gde stižemo u večernjim satima (oko 23h).

CENA: 99 €

 kategorija: srednja

  Prijave i informacije: telefonom na +381 69 655 777, mailom na info@explore-serbia.rs

   U cenu je uključeno:

   • Prevoz minibusom iz Beograda (minimum 12 prijavljenih)
   • Dva noćenja sa doručkom u hotelu u Zubinom Potoku (dvokrevetne sobe sa kupatilom)
   • Penjanje na 3 via ferrate (Ari i Mat na Rugovskoj klisuri i na Berimu), uključujući i lokalne takse
   • Vodič, instruktori i oprema za via ferratu (uže, kaciga, pojas i rukavice)
   • Zip line na Rugovskoj klisuri
   • Obilazak Pećke patrijaršije i Visokih Dečana

   U cenu nije uključeno:

   • Ostali nepomenuti obroci i individualni troškovi

   Dodatne napomene:

   • Minimalni broj učesnika: Za manji broj prijavljenih doplata za prevoz je 10€ po učesniku.
   • Penjanje via feratom je potpuno bezbedno. Vodiče i obaveznu premu za penjanje na via ferrati (uže, kacigu, pojas i rukavice) obezbeđuje organizator putovanja.
   • Penjanje na via ferrati zahteva određeni fizički napor. Od učesnika se očekuje da imaju fizičku kondiciju osobe koja pešači najmanje 30min dnevno, ili osobe koja je u stanju da se popne uz stepenice do 10 sprata bez posebnog napora. Organizator nije u stanju da prihvati učešće osoba preko 120kg, kao i maloletne osobe ispod 15 godina starosti. Za učešće maloletnih osoba od 15-18 godina starosti potrebna je saglasnost roditelja. Via ferrata se ne preporučuje osobama koje imaju strah od visine.
   • Oprema:  slojevita i komotna odeća, planinarske cipele (idealno sa vibrant đonom) ili duboke patike sa trvdim đonom.
   • Hrana: iz ranca, u Zubinom Potoku i Peći možemo po dogovoru organizovati ručak i večeru.
   • Prelazak preko administrativnog prelaza: Za prelazak preko administrativne granice potrebna je važeća lična karta, za maloletne učesnike može i đačka knjižica sa slikom.
   • Bezbednosni rizici: bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna, nije zabeležen ni jedan incident na turističkim destinacijama koje posećujemo. Od učesnika se očekuju da se ponašaju dostojanstveno, bez provociranja domicilnog stanovništva i bez javnog ispoljavanja naciolnalnih simbola.

   Šta ćete videti:

   Rugovska klisura

   Rugovska Klisura je jedno od najznačajnijih geoloških područja na Kosovu i Metohiji. 25 km dug kanjon Rugove, duž toka reke Pećke Bistrice, preko prevoja Čakora, u blizini granice sa Crnom Gorom, predstavlja najbolji put do Jadranskog mora. Veličanstvena Rugovska Klisura je lepa u svakom godišnjem dobu i pruža izvanredne sportske mogućnosti: planinarenje, istraživanje pećina, vožnja mountain-bicikla, paraglajding… Stenovite, divlje planine i vode koje kroz njih protiču, čine da vam se od pogleda oduzima dah. Voda Pećke Bistrice je tako bistra da se na dnu vidi kamenje. Uzana klisura Pećke Bistrice (što znači bela voda) od Peći nastavlja dužinom od oko 12 km uz okomite planinske vence do visine od 2.522 m, do takozvane Crvene Stene, odakle se dolina otvara prema predivnom planinskom krajoliku, koji se proteže do Crne Gore. Na oko 8 km od Peći se nalazi planinski vodopad visine 30 metara i nakon 12 km se stiže do tzv. Velikog Kanjonskog Pećinskog sistema, koji je dug 12000 metara.

   Za zaštićeno područje je proglašena 1985. godine, na površini od 4301 ha. Nalazi se između Prokletija na jugu i Mokre planine, Hajle i Žljeba na severu. Tokom ledenog doba, klisurom je silazio Pećki (Rugovski) lednik i kod Pećke patrijaršije, stvorio je 260 metara visoke morene. Klisura je popularno turističko mesto.

   Pećka patrijaršija

   Manastir Pećka patrijaršija je skup crkava na domaku Peći, kraj Pećke Bistrice, a na ulazu u Rugovsku klisuru. Pećka patrijaršija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti. U njoj se vekovima nalazilo sedište i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Od svoga postanka u 13. veku, Patrijaršija je okupljala učene teologe, vrsne književnike i obdarene umetnike i svi su oni u njoj ostavljali svedočanstva o svom pregalaštvu. Stoga je ona danas ne samo staro središte srpske crkve, već i mesto gde se čuva značajna umetnička zaostavština, zbog čega je 2006. od strane UNESCO-a proglašena za mesto svetske kulturne baštine.

   Ovde se nalazi Spomenik prirode Šam-dud star oko 750 godina.

   Visoki Dečani

   Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem – Spasovdanu. Glavni neimar bio je majstor Vito Kotoranin. Manastirska crkva predstavlja petobrodnu građevinu i pripada raškom stilu. Manastir se nalazi u jednoj udolini pored rečice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva Prokletije. Mošti sv. Jelene Dečanske počivaju u manastiru. Kada su Turci hteli Dečane da pretvore u džamiju 1692. godine dogodilo se čudo kojim su u tome bili sprečeni i koje se pripisuje njoj.

   Manastir pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

   UNESCO je proglasio manastir Dečani za mesto svetske kulturne baštine 2004, navodeći da su njegove freske jedno od najvrednijih primera tzv. renesanse Paleologa u vizantijskom slikarstvu i dragocen zapis o životu u XIV veku.

   Ibarski Kolašin

   Kolašin pripada, geografsko i etnički, centralnom delu Balkanskog poluostrva ili Raškoj oblasti. U ovoj oblasti, u srednjem veku, nalazio se centar srpske države koja se zvala Raška. Ibarski Kolašin je naziv za oblast koja se prostire uz reku Ibar, na severu Kosova i Metohije i na jugu Raške oblasti. Najveće mesto u Ibarskom Kolašinu je Zubin Potok. U dolini Ibra, na prostoru Ibarskog Kolašina, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. veka izgrađena je brana i formirana akumulacija Jezero Gazivode u okviru Sistema Ibar – Lepenac.

   Jovan Cvijić je bio mišljenja da su se Srbi Kolašinci doselili iz crnogorskog Kolašina na Tari i zato su ovom Kolašinu dali ime Stari Kolašin. Suprotno ovom, postoje spisi koji ukazuju na to da je Kolašin u Crnoj Gori postao od seobe Srba 1690. godine i to od Kolašina na Ibru. Njegovi stanovnici selili su se tada u Crnu Goru i Hercegovinu, pa se ponovo vraćali u zavičaj tokom XVIII i XIX veka. Nakon toga ustalio se naziv Ibarski Kolašin, da bi se razlikovao od onog crnogorskog, a to ime zadržano je do danas.

   Mnoge manastire, gradjevine i druge spomenike kulture ovog kraja podigle su ličnosti koje su obeležile istoriju Kolašina. Medju njima najpoznatija je kraljica Jelena Anžujska koja je u Brnjacima osnovala prvu stalnu žensku školu na ovim prostorima. Zatim, sveti Joanikije i Petar Koriški čije se mošti nalaze u manastiru Crna Rijeka.

   Zbog svog geografskog položaja Ibarski Kolašin je uvek bio meta neprijatelja, ali je kroz vekove odolevao napadima i danas postoji kao svedok svoje istorije.

   Via ferrata Ari i Mat u Rogovskoj klisuri:

   Dva nova avantura proizvoda koja su napravljana 2012. godine po najnovijim standardima, uz pomoć italijanskih stručnjaka koji su gradili via ferate u Dolomitima, čine ovaj put maksimalno bezbednim. Vertikalni uspon je u dužini od 100 m, dok druga ferata ide horizontalno. Staza vodi i kroz drevne pećine i ostatke nekadašnjih utvrđenja, odakle se pruža prelep pogled na Peć i Rugovsku klisuru.

   Via ferrata na Berimu:

   Nalazi se na stenama Berima na planini Mokra Gora. Udaljena je 25 km od Zubinog Potoka, putem koji ide preko brane „Gazivode“ do škole u selu Kovače, a onda makadamskim putem do Previje i dalje ka Berimu.

   Via ferrata kreće od logističkog kampa planinskom stazom koja prolazi ispod stena Berima, a zatim se odvaja uskim usprtim prilazom do prve vertikalne deonice. Prva vertikala iznosi 80 m i vodi do pećine na čijoj je litici postavljena klupa, odakle se pruža neverovatan pogled. Via ferrata dalje ide vertikalom kroz pećinu i nastavlja do prvof vrha Berima na oko 160 m visinske razlike od početne tačke. Sa prvog vrha postoji izlaz do logističkog kampa. Za one hrabrije koji žele da nastave dalje, via ferrata vodi do sledeće vertikale kojom se penje do drugog vrha Berima. U ovom delu via ferrata ima horizontalnu deonicu koja daje potpuno drugačiji ugođaj od penjanja prethodnih vertikalnih delova. Drugi vrh je na 1520 m ili na oko 300 m visinske razlike od početne tačke. Tu se nalazi malo odmorište pogodno za fotografisanje prelepih predela Ibarskog Kolašina, planine Rogozne i Kopaonika, a u manjem delu se vidi i jezero Gazivode. Ovde se i završava penjanje na via ferratu, a staza dalje vodi niz strmu uvalu kojom se silazi do logističkog kampa.

   Ukupna dužina staze: 4km/3-3,5h

   Dužina vertikala: 500 m

   Visinska razlika: 300 m

   Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Septembar 2017. Tura se organizuje u saradnji sa organizacijom Outdoor In.
   Organizator zadržava pravo izmene programa, redosleda pojednih aktivnosti, u slučaju nepredviđenih okolnosti.
   Share this:
   Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Tour rafting on the river Lim, Kamena Gora, Sopotnica 2/4. May 2014.

"Me and my colleagues went to Kamena Gora and rafting with Explore Serbia, and it was amazing. From the initial communication to the end of trip, Tanja and Explore Serbia were really helpful with everything. The whole trip was really well organized, and with them we felt like traveling with a bunch of friends across Serbia, living with locals, eating traditional Serbian food and much more without worrying about anything. I definitely look forward to exploring more of Serbia with you guys, and wish you best for everything. :D"
Rish

Rishabh Garg
Prezi company

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.