MEANDRI KANJONA UVCA

– 20/21. maj 2017 –

Obilasci, vožnja čamcem, pešačenje

Polazak iz Rume, Novog Sada i Beograda

Obilazak Stopića pećine na Zlatiboru i etno sela Sirogojno, čuvenog kanjona Uvca, poznatog po svojim meandrima i staništu beloglavog supa.
Dvodnevna tura obuhvata vožnju čamcem kataramanom Uvačkim jezerom, obilazak Ledene pećine, kao i izlazak na novi vidikovac Veliki Vrh i Molitvu, odakle se najbolje vide meandri Uvca.

PRVI DAN (subota): Ruma – Novi Sad – Beograd – Stopića pećina – Sirogojno – Sjenica

Polazak iz Rume u 5.30h, iz Novog Sada u 6h kod Lokomotive, iz Beograda u 7.30h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje ka specijalnom rezervatu prirode Uvac, preko Užica, Zlatibora i Nove Varoši. U blizini Zlatibora obilazimo Stopića pećinu, za koje su karaktersitične duboke bigrene kade i etno selo Sirogojno koje prezentuje tradicionalno graditeljstvo srpskog sela planinskih oblasti dinarske regije.

U Sjenicu stižemo u kasnim popodnevnim satima.

Smeštaj u privatnim apartmanima u Sjenici (sve sobe imaju kupatilo, Wi-Fi). Slobodno vreme za obilazak grada. Preporučujemo da obiđete lokalne poslastičarnice i probate tradicionalne poslastice ovog kraja. Večera. Noćenje.

DRUGI DAN (nedelja): Sjenica – kanjon Uvca – Beograd

Doručak. Silazak do Uvačkog jezera. Prvo ćemo obići novi vidikovac Veliki Vrh sa koga se pruža veličanstveni pogled na meandre Uvca. Nakon toga idemo do samog Uvačkog jezera. Mogućnost izbora između dva načina obilaska kanjona Uvca:

 1. Vožnja čamcem (katamaranom) kroz meandre kanjona do Ledene pećine uz posmatranje i fotografisanje staništa beloglavog supa. Izlazak do vidikovca Molitva (pešačenje do vidikovca i nazad u trajanju ukupno 1.5h). Povratak u čamac koji će vas vratiti do kampa na obali jezera. Ručak u kampu.
 2. Pešački obilazak kanjona, od kampa do vidikovca Molitva i nazad (ukupno 14 km, trajanje oko 5h). Ručak u kampu na obali jezera.

U 16.30h polazak za Beograd, gde uz kraće pauze stižemo u večernjim satima.

Kategorija: laka

CENA TURE PO OSOBI:

6.300 Din.

U cenu je uključeno:

 • Prevoz autobusom iz Rume i Beograda
 • Jedno noćenje sa doručkom u privatnim apartmanima u Sjenici (sobe sa kupatilima, Wi-Fi). Objekat raspolaže i restoranom.
 • Pešački obilazak kanjona
 • Taksa za ulazak u rezervat
 • Pratilac grupe

U cenu nije uključeno:

 • Vožnja čamcem kroz meandre kanjona, poseta Ledenoj pećini (1250 dinara)
 • Ulaznica za Stopića pećinu (250 din) i Sirogojno (150 din)
 • Ostali individualni troškovi učesnika
 • Ishrana (nakon ture na Uvcu postoji mogućnost organizacije ručka u kampu na jezeru po povoljnim cenama)
Prijave i informacije:  telefonom na 069 655 777, +381 22 473 569, +381 64 144 90 54, e-mailom na info@explore-serbia.rs, koralturs@yahoo.com
Dodatne napomene:
 • Tura se realizuje za minimum 18 putnika. Prijave najkasnije do 15. maja 2017.
 • Prilikom prijave, plaća se 30 % za rezervaciju ture (2.200 dinara), ostatak najkasnije do 16.maja ili u 2 rate čekovima građana (jun i jul)
 • Prevoz – organizujemo prevoz i iz Novog Sada za minimum 10 prijavljenih, uz doplatu od 1000 dinara. Polazak iz Novog Sada je u subotu u 6h, kod Lokomotove, a iz Beograda sa parkirališta kod opštine Novi Beograd u subotu u 7.30h.

Šta ćete videti:

Stopića pećina

Pećina se nalazi na severoistočnoj strani Zlatibora. Pošto kroz nju protiče Trnavski potok spada u rečne pećine, dužine je 1.692 m, ulaz je na 711 m nadmorske visine, visine 30-40 m i širine 8 m. Pećina se sastoji od pet celina, a karakteristične su duboke bigrene kade. Za posetioce je uređen ulazni deo dužine nekoliko stotina metara koji obuhvata Svetlu dvoranu, Tamnu dvoranu i Dvoranu sa kadama.

Sirogojno

Naselje se nalazi u istočnom delu Zlatibora. „Staro selo“ je etno selo i muzej u Sirogojnu. Prezentuje tradicionalno graditeljstvo srpskog sela planinskih oblasti dinarske regije i prikazuje život seoske porodice krajem 19. i početkom 20. veka. Oko pedeset originalnih zlatiborskih brvnara, sa preko 2000 eksponata izloženo je u jedinstvenoj postavci starih seoskih okućnica sa zgradama. U programima muzеja posеbna pažnja sе poklanja očuvanju i oživljavanju starih zanata. U radionicama muzеja izrađuju sе kopijе muzеjskih еksponata i prikazuju vеštinе kačarskog, grnčarskog, tеsarskog, tkačkog i drugih zanata.

Kanjon Uvca

Specijalni rezervat prirode, poznat po svojim meandrima, čija visina iznosi i do 100 m. Kanjon reke je stanište 104 vrsta ptica, od kojih je najznačajniji beloglavi sup – vrsta orla lešinara, raspona krila i do 3 metra, čija je uloga u lancu ishrane u ekosistemu nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ”prirodnu reciklažu”. Ledena pećina – deo je Ušačkog pećinskog sistema, najdužeg u Srbiji (6185 m). Odlikuje je bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda.

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, April 2017.  
Tura se realizuje u saradnji sa turističkom agencijom Koral turs, broj licence OTP 11/2013.
Organizator zadržava pravo izmene programa, redosleda pojedinih aktivnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti.
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

"Baš mi je prijalo na Staroj planini! Jedva čekam nove ture, predivno je bilo. Konačno sam našao ljude koji vole prirodu i avanturu. :)"

Stefan Mišljenović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.