Smederevo, Viminatium, Srebrno jezero

01. maj 2017.

Polazak iz Rume u 7h, iz Beograda u 8h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje ka Smederevu. Obilazak Smederevske tvrđave i centra Smedereva.

U 10h nastavak putovanja ka rimskom arheološkom lokalitetu Viminatium kod Kostolca. Obilazak lokaliteta sa vodičem u trajanju do 2h.

Nakon toga nastavljamo putovanje ka Srebrnom jezeru, gde je planiran ručak i slobodno vreme za šetnju i uživanje na ovom popularnom izletištu.

U 18h polazak nazad za Beograd, gde stižemo oko 20h.

CENA  1.850 din.

U cenu je uključeno:

  • Prevoz autobusom iz Rume i Beograda; postoji mogućnost organizacije prevoza iz Novog Sada (za minimum 10 prijavljenih uz doplatu od 950 dinara)
  • Ulaznice za grupnu posetu Malom gradu u Smederevskoj tvrđavi
  • Ulaznice za grupnu posetu Viminatiumu
  • Vodič i organizacija ture

U cenu nije uključeno:

  • Ručak na Srebrnom jezeru
  • Ostali individualni troškovi

PRIJAVE I INFORMACIJE:

  1. telefonom na broj   +381 69 655 777 
  2. e-mailom na: info@explore-serbia.rs

Dodatne napomene:

  • za realizaciju ture, neophodno je minumum 40 prijavljenih
  • prijave najkasnije do 27.aprila 2017.

Smederevska tvrđava: srednjevekovna srpska prestonica iz XV veka, koja je izgrađena za vreme despota Đurađa Brankovića na ušću Jezave u Dunav. Sastoji se iz Malog i Velikog grada.

Sve muke i nevolje oko izgradnje pripisane su Đurđevoj ženi, Jerini Kantakuzin (od solunskih Kantakuzina) koju je narod, misleći da se grad gradi po njenoj želji, nazvao prokletom Jerinom.

U oba svetska rata Tvrđava je bila teško oštećena. Najveće razaranje dogodilo se u eksploziji municije, 5. juna 1941. godine. Uprkos tome, Smederevska tvrđava spada u red najočuvanijih srednjevekovnih zdanja. Stavljena je pod zaštitu države kao kulturno-istorijski spomenik. Prostire se na površini od skoro 10,5 ha.

Viminatium: tvrđava iz doba Rimljana, na ušću Mlave u Dunav, sedište Gornje Mezije, koga je bio uništio i opljačkao hunski kralj Atila u V veku, a u VI veku ga obnovio rimski car Justinijan. Najznačajniji ostaci grada nalaze se na desnoj obali Mlave, gde su bili vojni logor i naselje, izgrađeni u drugoj polovini 1. veka. Uz logor su bila formirana manja naselja trgovaca i zanatlija. U 19. veku još su se jasno nazirali obrisi ovog naselja, široke ulice koje se seku pod pravim uglom, trgovi, pozorišta, kupatila, vodovod, i gradski bedemi. Danas su ostali samo tragovi koji se nalaze u Narodnim muzejima u Požarevcu i Beogradu: mermerne skulpture, nadgrobne ploče i sarkofazi, nakit i posuđe.

 

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja udruženja „Istraži Srbiju“,  April 2017.
Tura se realizuje u saradnji sa turističkom agencijom Koral turs, broj licence OTP 11/2013.
Organizator zadržava pravo izmene programa
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

"Jedan od najlepših izleta koji sam doživeo. Sve je bilo odlično organizovano od strane ljudi iz udruženja Explore Serbia, nemam nikakvih zamerki."

Stevan Jovićević

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.