Smederevo, Viminatium, Srebrno jezero

01. maj 2017.

Polazak iz Rume u 7h, iz Beograda u 8h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje ka Smederevu. Obilazak Smederevske tvrđave i centra Smedereva.

U 10h nastavak putovanja ka rimskom arheološkom lokalitetu Viminatium kod Kostolca. Obilazak lokaliteta sa vodičem u trajanju do 2h.

Nakon toga nastavljamo putovanje ka Srebrnom jezeru, gde je planiran ručak i slobodno vreme za šetnju i uživanje na ovom popularnom izletištu.

U 18h polazak nazad za Beograd, gde stižemo oko 20h.

CENA  1.850 din.

U cenu je uključeno:

  • Prevoz autobusom iz Rume i Beograda; postoji mogućnost organizacije prevoza iz Novog Sada (za minimum 10 prijavljenih uz doplatu od 950 dinara)
  • Ulaznice za grupnu posetu Malom gradu u Smederevskoj tvrđavi
  • Ulaznice za grupnu posetu Viminatiumu
  • Vodič i organizacija ture

U cenu nije uključeno:

  • Ručak na Srebrnom jezeru
  • Ostali individualni troškovi

PRIJAVE I INFORMACIJE:

  1. telefonom na broj   +381 69 655 777 
  2. e-mailom na: info@explore-serbia.rs

Dodatne napomene:

  • za realizaciju ture, neophodno je minumum 40 prijavljenih
  • prijave najkasnije do 27.aprila 2017.

Smederevska tvrđava: srednjevekovna srpska prestonica iz XV veka, koja je izgrađena za vreme despota Đurađa Brankovića na ušću Jezave u Dunav. Sastoji se iz Malog i Velikog grada.

Sve muke i nevolje oko izgradnje pripisane su Đurđevoj ženi, Jerini Kantakuzin (od solunskih Kantakuzina) koju je narod, misleći da se grad gradi po njenoj želji, nazvao prokletom Jerinom.

U oba svetska rata Tvrđava je bila teško oštećena. Najveće razaranje dogodilo se u eksploziji municije, 5. juna 1941. godine. Uprkos tome, Smederevska tvrđava spada u red najočuvanijih srednjevekovnih zdanja. Stavljena je pod zaštitu države kao kulturno-istorijski spomenik. Prostire se na površini od skoro 10,5 ha.

Viminatium: tvrđava iz doba Rimljana, na ušću Mlave u Dunav, sedište Gornje Mezije, koga je bio uništio i opljačkao hunski kralj Atila u V veku, a u VI veku ga obnovio rimski car Justinijan. Najznačajniji ostaci grada nalaze se na desnoj obali Mlave, gde su bili vojni logor i naselje, izgrađeni u drugoj polovini 1. veka. Uz logor su bila formirana manja naselja trgovaca i zanatlija. U 19. veku još su se jasno nazirali obrisi ovog naselja, široke ulice koje se seku pod pravim uglom, trgovi, pozorišta, kupatila, vodovod, i gradski bedemi. Danas su ostali samo tragovi koji se nalaze u Narodnim muzejima u Požarevcu i Beogradu: mermerne skulpture, nadgrobne ploče i sarkofazi, nakit i posuđe.

 

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja udruženja „Istraži Srbiju“,  April 2017.
Tura se realizuje u saradnji sa turističkom agencijom Koral turs, broj licence OTP 11/2013.
Organizator zadržava pravo izmene programa
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

"Baš mi je prijalo na Staroj planini! Jedva čekam nove ture, predivno je bilo. Konačno sam našao ljude koji vole prirodu i avanturu. :)"

Stefan Mišljenović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.