STARA PLANINA

Trodnevna tura – 15/17. septembar

Stara planina – zaštićeni je spomenik prirode sa brojnim rezervatima, vodopadima, reliktnim biljnim i životinjskim vrstama. Drugo ime za Staru planinu je Balkan po čemu je celo Balkansko polustrvo dobilo naziv. Ukupna povrsina masiva Stare planine koji zahvata Srbiju je 1802 km². Posebno zanimljivi i značajni lokaliteti na Staroj planini su: Dolina potoka Bigar, najviši vrh Midžor, vodopadi Arbinja, Toplog dola, meandri Temštice.

PRVI DAN (petak): Polazak u 06:30 časova sa parkirališta kod opštine Novi Beograd. Vožnja auto-putem do Paraćina, magistralnim putem do Knjaževca i dalje do platoa ispred novoizgradjenog hotela “Stara planina – Falkensteiner” na prostoru Jabučkog ravništa. Opremanje i polazak na pešačku turu. Uspon na Babin Zub, vrh koji se nalazi na 1780 m. Jedan je od najlepših vrhova na Staroj planini, a pogled sa njega na okruženje je nezaboravan. Pešačka tura nije naporna i zahteva lakši nivo fizičke kondicije. Kružnom turom povratak do platoa ispred hotela. Transfer do sela Ćuštica, gde odlazimo u jedan od najboljih i najlepših privatnih smeštaja na Staroj planini, u konak Sedlar. Konak se nalazi na nadmorskoj visini od 860 m u ataru istoimenog sela. Zbog nadmorske visine i prirode koja ga okružuje smatra se pravom vazdušnom banjom. Do samog smeštaja se dolazi terenskim vozilom putem kroz šumu u nesvakidašnjoj avanturi. Smeštaj. Večera.

DRUGI DAN (subota): Nakon doručka u Sedlaru, polazak na turu u Donji Visok. Dolazak u manastir Sv. Đorđa u blizini sela Temska. Obilazak manastira podignutog u XIV veku u živopisnoj dolini planinske reke Temštice. Degustacija manastirske rakije šljivovice. Obilazak hidroelektrane Temac, sagrađene 1939. godine. Hidroelektrana se nalazi na reci Temštici koja nastaje spajanjem Visočice i Toplodolske reke na mestu koje zovu Mrtvački most. Dolazak do autentičnog staroplaninskog sela Topli Do. Polazak na pešačku turu do Donjeg Piljskog vodopada, jednog od najlepših vodopada na Staroj planini. Ručak u prirodi. Povratak istom stazom do Toplog Dola. Transfer do sela Rsovci. Smeštaj u privatnom domaćinstvu. Večera. Noćenje.

TREĆI DAN (nedelja): Doručak. Kroz velelepna sela ovog dela Stare, Rsovci, Visočka Ržana, Brlog dolazimo u selo Dojkinci odakle krećemo dolinom Dojkinačke reke na veličanstveni trek. U laganoj pešačkoj turi, obićićemo vodopad Tupanar, jedan od najlepših vodopada u ovom delu Stare planine. Povratak istom stazom do doma u Dojkincima. Nastavak puta do sela Rsovci. Pauza za ručak. Poseta srednjovekovnom spomeniku, crkvi Svetog Petra i Pavla, sa freskama iz XII veka. Crkva je posebna jer se nalazi u steni i u njoj je čuvena ikona Hrista Mladenca. Ova freska je jedinstvena u srpskom fresko-slikarstvu jer je Hristos mlad i ćelav. Ova tura je duga 2,5 km, nije naporna i zahteva lakši nivo fizičke kondicije. Transfer do Rosomačkog grla (kanjona), jedinstvenog prirodnog rariteta, gde se slapovi vode presipaju iz jednog u drugi kotao, lonac. Nakon obilaska povratak ka Beogradu. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

CENA TURE: 65 € (u dinarskoj protivvrednosti)

U cenu je uključeno:

  • Prevoz minibusom
  • Usluga 1 polupansion sa pićem u konaku “Sedlar”
  • Usluga 1 polupansion sa pićem u privatnom domaćinstvu u selu Rsovci
  • Vožnja terenskim vozilom
  • Vodič za ture predviđene programom
  • Troškove organizacije i vođstva puta

U cenu nije uključeno:

  • Ostali obroci
  • Individualni troškovi učesnika

Prijave i informacije:

–      Telefonom na 069 655 777, e-mailom na info@explore-serbia.rs

Dodatne napomene:

  • Oprema – Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje.
  • Tura se organizuje za minimum 6 učesnika
Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju tura i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Mart 2017.
Tura se organizuje u saradnji sa turističkom agencijom Nature Travel Office
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

"Baš mi je prijalo na Staroj planini! Jedva čekam nove ture, predivno je bilo. Konačno sam našao ljude koji vole prirodu i avanturu. :)"

Stefan Mišljenović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.