2,500 RSD
Cena ture
1 dan
Trajanje
+10
Godine
srednje-laka
Kategorija
Planina Starica
Lokacija

Planina Starica se nalazi u Istočnoj Srbiji i pripada grupi Karpatsko-balkanskih planina. Prostire se severno od Majdanpeka, a sa njenog vrha može se videti najbolja panorama ovog rudarskog grada. Najviši vrh je 796 m, odakle se osim Majdanpeka mogu videti planine Stol, Veliki Krš, Deli Jovan i Homoljske planine.

Idemo na zimski uspon do najvišeg vrha, gde ćete uživati u prelepim vidikovcima na okolinu. 

MESTO POLASKA Novi Sad, kod Merkatora

Beograd, parkiralište opštine Novi Beograd

VREME POLASKA 5.10h Novi Sad

6.30h Beograd

UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Planinarska tura na Starici

Vodič i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak

Prevoz iz Novog Sada

Ulaznica za Rajkovu pećinu (300 dinara, fakultativni obilazak)

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu planina Starica: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili duboke cipele/čizme za sneg, ranac, slojevita garderoba, topla za zimski uslove (zimska jakna, kapa, kamašne, rukavice), preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 14 km
  • Ukupni uspon/spust: 450 m
  • Težina: srednje-laka
  • Trajanje: oko 5h-6h
 • Za realizaciju ture planina Starica, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3100 dinara.
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 1300 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 1900 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
 • Korišćena naslovna fotografija: Strale07, Majdanpek sa Starice, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Atrakcije

Planina Starica

Najviši vrh Starice je na 796 m nadmorske visine, dok je naselje Majdanpek formirano na 350 m nadmorske visine, pa ga stanovnici Istočne Srbije nazivaju ostrvom u moru šume.

Do vrha Starice može se doći na lakši način – od jezera Veliki Zaton ili na nešto zahtevniji, ali zanimljiviji način „Kardio“ stazom i „Ikarovom“ stazom što podrazumeva hod po čitavom grebenu planine. Tokom uspona nailazi se na nekoliko vidikovaca sa kojih se pružaju prelepi pejzaži, od kojih je svakako najlepši pogled sa vrha planine.

Rajkova pećina

U podnožju Starice se nalazi Rajkova pećina. Od Rajkove reke i Paskove reke ovde nastaje Mali Pek, a nizvodno je na njemu formirana akumulacija Veliki Zaton.

Po bogatsvu pećinskog nakita, Rajkova pećina je jedna od najlepših u Srbiji (nakit je sačinjen od najkvalitetnijeg belog kristalnog kalcita). Nalazi se na 2 km od Majdanpeka, na izvorištu reke Mali Pek. Pod njenim svodovima srećemo se sa čitavim svetom različitih oblika od Ježeve dvorane, preko Zimske bajke, Kristalne šume, do Treperavog jezerca.

Ono što je posebno izdvaja u odnosu na druge pećine, jeste veoma bučan potok koji kroz nju protiče – Rajkova reka. Sastoji se od dve odvojene celine: Ponorske i Izvorske pećine, a svaka celina ima po dva horizonta- rečni i suvi. Pećinu je prvi istražio naš najveći geograf Jovan Cvijić 1894. godine, a istraživanje je nastavljeno tek sedamdesetih godina dvadesetog veka. Rajkova pećina je otvorena za turiste 1975 godine. Sa dužinom od 2.380 m do sada istraženih kanala najduža je pećina u Srbiji. Spajanjem rečnog i suvog kanala dobijena je kružna staza dužine 1.410 m, a turisti za sada obilaze delove rečnog i suvog horizonta. Temperatura u pećini je +8°C, relativna vlažnost vazduha je blizu 100%.

Po legendi, pećina je ime dobila po hajduku Rajku, koji je u ovim krajevima opijao putnike i turske karavane, pljačkao ih, a oteto blago sakrivao u pećini. Pretpostavlja se da je živeo u XIX veku. Tragom predanja, pohodili su je mnogobrojni lovci na zakopano blago.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Majdanpek

 • Polazak iz Novog Sada u 5.10h kod Merkatora, iz Beograda u 6.30h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje autoputem preko Požarevca i Kučeva.
 • Usputna pauza. Dolazak do početne tačke pešačenja oko 10h.
2

Planinarska tura na Starici

 • Do vrha idemo atraktivnom „Kardio“ i „Ikarovom“ stazom – hod po čitavom grebenu planine Starica. Staza je pretežno šumska, sa prelepim vidikovcima, a uspon do vrha Starice traje oko 2h.
 • Nakon uspona do vrha sledi pešačenje do lokaliteta prerast reke Rađine, a zatim  nastavljamo ka Vučjoj dolini i obilazimo ponor Rajkove i Paskove reke. Na puto do Rajkove pećine nalazi se prirodni amfiteatar Radenkova bina.
 • Pešačka staza je kružna. spada u srednje-laku kategoriju, dužine je 14 km, sa oko 450 m uspona. Prelazi se za oko 5h-6h sa pauzama.
 • Nakon pešačke ture, za sve zainteresovane moguće je organizovati i obilazak Rajkove pećine (fakultativno).
 • Odlazak na kasni ručak u obližnji restoran, gde možete probati nešto od vlaških specijaliteta.
 • Povratak u Beograd oko 22h.
Planina Starica u zimu
Planina Starica zimi Istočna Srbija
Ponor Rajkove reke
Planina Starica Majdanpek
Prerast Rađina
Planina Starica
Planina Starica izlet