jun-oktobar
Datumi
4-5h
Trajanje
svi uzrasti
Godine
Nacionalni park Tara
Lokacija

Posmatranje medveda na Tari predstavlja jedinstveno iskustvo gde ćete imati mogućnost da vidite mrkog medveda u njegovom prirodnom staništu.

Na planini Tari koja je stanište mrkog medveda ima preko 50 jedinki. Posmatranje medveda se odvija u bezbednim osmatračnicama na hranilištima u nacionalnom parku.

MESTO SASTANKA Centar za posetioce Nacionalni park Tara, Mitrovac
POČETAK TURE 15 h
TRAJANJE 4-5 h
UKLJUČENO U CENU Vodič – rendžer nacionalnog parka

Multimedijalna prezentacija

Prevoz terenskim vozilom

Pristup i boravak na hranilištu

NIJE UKLJUČENO Prevoz do nacionalnog parka Tara

Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Tura posmatranje medveda na Tari iz osmatračnice se organizuje za male grupe (maksimum 3 osobe) u prisustvu rendžera nacionalnog parka Tara.
 • U osmatračnicama se čeka mirno i u tišini.
 • Verovatnoća da ćete ugledati medveda je velika, ali nije u potpunosti zagarantovano. Raniji procenat uspešnosti je bio 60 %.
 • Potrebno je nekoliko dana ranije proveriti slobodne termine.
 • Način plaćanja: prilikom prijave plaća se 30% od ukupnog iznosa, ostatak najkasnije 5 dana pre dogovorenog termina.

Mrki medved (Ursus arctos)

Mrki medved je zaštićena vrsta životinja, na njih je lov strogo zabranjen. Važe za opasne životinje, ali oni se plaše ljudi. Kada oseti prisustvo čoveka medved odmah napusti područje, uglavnom pre nego što ga primetimo. Međutim, susreti se ipak mogu desiti. Rizik od napada je nizak. Medvedi napadaju čoveka samo ako se osete ugroženim

Mrki medved ima zdepasto telo sa kratkim repom, šiljatu njušku, zaobljene uši, snažne vilice i jake, oštre zube. Većina mrkih medveda ima izrazitu grbu na leđima. Jako su snažni, a čeljustima mogu odvući plen mase i do 300 kg. Iako izgleda nezgrapno, veoma je spretan. Može se kretati uspravno na zadnjim nogama, trčati, penjati po drveću i strmim stenama i dobro plivati.  Visine su od 100 – 120 cm, težine od 180 – 250 kg.

Mrki ili smeđi medved nekada je bio rasprostranjen širom Srbije. Poslednjih decenija, zbog preteranog lova u većini evropskih zemalja, uključujući Srbiju, populacija medveda je prilično smanjena. Od 2002. godine zabranjen je lov na mrkog medveda. Planinski region Tare stanište je najbrojnije populacije mrkog medveda u Srbiji, gde se procenjuje da živi 50 od 70 jedinki u celoj zemlji. Monitoring  medveda na ovom području uspostavljen je od 2006. godine u saradnji sa Biološkim fakultetom i Prirodnjačkim muzejem u Beogradu. Od 2006. godine NP Tara je započeo sa praćenjem putem ogrlica sa GPS predajnicima. Zbog potrebe za preciznijim određivanjem karakteristika populacije , Nacionalni park Tara je oko parka postavio kamere za divlje životinje (foto-zamke). Monitoring se prvenstveno odnosi na  medvede i postoji dosta podataka o njegovim navikama i načinu života. o čemu više možete saznati na turi posmatranje medveda na Tari.

1

Centar za posetioce NP Tara

 • Dolazak u vizitorski centar nacionalnog parka Tara na Mitrovcu u 15 h
 • Mulitimedijalna prezentacija o monitoringu i zaštiti mrkog medveda u nacionalnom parku Tara
2

Odlazak na hranilište

 • Odlazak na hranilište medveda u 15.45 h zajedno sa rendžerima Nacionalnog parka Tara.
 • Vožnja terenskim vozilom do lokacije oko 20 minuta, zatim sledi pešaćenje od oko 30 minuta kroz šumu do osmatračnice na hranilište.
 • Pre zalaska sunca proverićemo snimke divljih životinja sa kamere i tražićemo dokaze prisustva medveda, tragova i izmeta
3

Boravak u osmatračnici

 • Od 17.30 h do 21 h boravak u osmatračnici u apsolutnoj tišini (bez grickalica, toplih napitaka, pušenja, mobilnih telefona, toaleta) u trajanju od oko 3.5 h, čekanje i posmartanje medveda.
 • Povratak u smeštaj do 22 h.
Posmatranje medveda na Tari
POsmatranje medveda Tara
Posmatranje medveda na Tari
Posmatranje medveda na Tari