2 dana
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija

Iskusite uzbudljivi rafting Limom, uz boravak u Sopotnici, prelepom planinskom selu, koje je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, poznato po svojim vodopadima. Posetićemo i naš srednjevekovni manastir Mileševu.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7h
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom
Jedno noćenje u seoskom domaćinstvu u Sopotnici
Rafting sa neophodnom opremom
Pratilac grupe
NIJE UKLJUČENO Ishrana (shrana (u selu se mogu kupiti obroci po povoljnim cenama)
Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema – Na splavarenje je potrebno poneti  odeću i  obuću koja se brzo suši i ne upija mnogo vode. Za rafting na Limu nije neophodno prethodno veslačko iskustvo. Tokom spusta će u čamcu biti prisutan rafting skiper koji će upravljeti čamcem i brinuti o bezbednosti; rafting se izvodi gumenim nepotopivim čamcima specijalno rađenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Pre starta skiper održava kratak kurs o raftingu.
 • Ishrana – U selu se mogu kupiti obroci po povoljnim cenama. Hrana je tradicionalna i veoma ukusna.

Prijave i informacije:

1

Prvi dan (subota): Beograd – Kumanica – rafting Limom – Sopotnica

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 7.00h
 • Putovanje ka Prijepolju i manastiru Kumanica, gde ćemo stići do 13h.
 • Podela opreme i priprema za rafting.
 • Rafting kroz najlepši deo Limske doline sa startom u podnožju manastira Kumanica. Splavarenje od Kumanice do Brodareva kroz Kumaničku klisuru na dužini od oko 20 km i trajanju od 2-4h u zavisnosti od vodostaja.
 • Odlazak u selo Sopotnica. Smeštaj u seoskim domaćinstvima. Noćenje.
2

Drugi dan (nedelja): Sopotnica – manastir Mileševa – Beograd

 • Doručak.
 • Obilazak vodopada Sopotnice, zbog kojih je selo zaštićeno prirodno dobra od izuzetnog značaja. Kraća pešačka tura.
 • Napuštanje Sopotnice. Obilazak manastira Mileševa iz XIII veka, važnog kulturno-istorijskog spomenika, čiji je simbol freska Beli anđeo.
 • U popodnevnim satima polazak za Beograd, gde uz kraće pauze, stižemo u večernjim satima.

Sopotnica:

Selo Sopotnica je najpoznatije po svojoj reci Sopotnici, njenim vodopadima i slapovima. Oko Sopotničkih izvora, gde je voda uzburkana, obrazovalo se nekoliko različitih nivoa naslaga sige – šupljikav kamen žućkaste boje koga ima i u zidovima manastira Mileševe i u školskoj zgradi sela, kao i u mnogim kućama.

Uz rečicu i njene vodopade zanimljiva arhitektonska i turistička atrakcija su i rekonstruisane stare vodenice i valjarice.

Sopotnica se postepeno razvija u izuzetno turističko mesto. Selo Sopotnica, reka i njeni slapovi su proglašeni zaštićenim prirodnim dobrom od izuzetnog značaja od strane Vlade republike Srbije u decembru 2005. godine.

Šta  je jedinstveno za Sopotncu?

Planinsko selo razbojenog tipa sa malo stanovnika. Oko kuće raste više stotina šuma smrče, jele, bora i bukve, ispresecane sa visokim i strmim planinskim livadama, kroz koje teku potoci. Ljudi su srdačni i gostoljubivi, a neki od domaćinstava imaju svoje vodenice za mlevenje žita.
Hrana:
Tradicionalna jela ovog kraja, kao što su: heljdopita i druge razne pite, proja, sir, kajmak, kiselo mleko, kao i jela od lokalnih gljiva. Domaći proizvodi od mesa, kao što su teletina, jagnjetina i jaretina su veoma cenjeni.
Isto tako, džemovi, marmelade i slatko od borovnica, kupine.
Piće:
– Domaća rakija i liker od jabuka, divlje kruške, prirodnih sokova i čajevi od drena i drugih lekovitih biljaka;
– Lokalno vino koje se pravi je kupinovo vino.

Manastir Mileševa:

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci. Raški po stilu, podigao ga je kralj Stefan Vladislav (1234—1243) u prvoj polovini XIII veka kao svoju zadužbinu, a u njoj je i sam sahranjen.

Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Freske Mileševe se ubrajaju među najbolja evropska ostvarenja 13. veka, a od njih najpoznatiji je Beli Anđeo, koja je u sklopu freske Mironosnice na Hristovom grobu. Pored Belog anđela druga remek-dela su Bogorodica iz Blagovesti i Ktitorska kompozicija sa portretom kralja Vladislava. Ova dela takođe predstavljaju i najveće domete slikarstva tog doba u Evropi.

Rafting Limom