RAFTING LIMOM, SOPOTNICA, MILEŠEVA
Vikend tura – 29/30. jul 2017
Rafting, hiking

Iskusite uzbudljivi rafting Limom, uz boravak Sopotnici, prelepom planinskom selu, poznatog po svojim vodopadima, koje je zaštićeno prirodno dobra od izuzetnog značaja. Posetićemo i naš srednjevekovni manastir Mileševu.

Rafting Limom Rafting Limom

 

 

PRVI DAN (subota 29. jul): Beograd – Kumanica – rafting Limom – Sopotnica

Polazak iz Beograda u 7h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje ka Prijepolju i manastiru Kumanica, gde ćemo stići do 13h. Priprema za rafting. Rafting kroz najlepši deo Limske doline sa startom u podnožju manastira Kumanica. Splavarenje od Kumanice do Brodareva kroz Kumaničku klisuru na dužini od oko 20 km i trajanju od 2-4h u zavisnosti od vodostaja.
Odlazak u selo Sopotnica. Smeštaj u seoskim domaćinstvima. Noćenje.

DRUGI DAN (nedelja 30. jul): Sopotnica – manastir Mileševa – Beograd

Doručak. Obilazak vodopada Sopotnice, zbog kojih je selo zaštićeno prirodno dobra od izuzetnog značaja. Kraća pešačka tura. Napuštanje Sopotnice. Obilazak manastira Mileševa iz XIII veka, važnog kulturno-istorijskog spomenika, čiji je simbol freska Beli anđeo.
U popodnevnim satima polazak za Beograd, gde uz kraće pauze, stižemo u večernjim satima.

Kategorija: laka

CENA TURE PO OSOBI: 65 €

(po srednjem kursu NBS-a na dan uplate)

U cenu je uključeno:

 • Pevoz autobusom iz Beograda
 • Jedno noćenje u seoskim domaćinstvima u Sopotnici
 • Rafting uz vođstvo predstavnika rafting kluba koji obezbeđuju skipere i neophodnu opremu – nepromočivo odelo od neoprena i prsluk, kacige, nepromočive čarape
 • Pratilac grupe

U cenu nije uključeno:

 • Ishrana (u selu se mogu kupiti obroci po povoljnim cenama)
 • Ostali individualni troškovi učesnika

Prijave i informacije:

 • Tura se realizuje za minimum 15 putnika. Prijave najkasnije do 24. jula 2017.
 • Prilikom prijave, plaća se 30 % za rezervaciju ture, ostatak najkasnije do 6. juna ili u 2 rate čekovima građana (jul i avgust)
 • Telefonom na +381 69 655 777, mailom na info@explore-serbia.rs

Dodatne napomene:

 • Prevoz – organizujemo prevoz i iz Novog Sada uz doplatu od 1000 dinara za minimum 10 prijavljenih. Polazak je iz Novog Sada je u 5.30h, iz Beograda sa parkirališta kod opštine Novi Beograd u 7 h. Ukoliko neko ide sopstvenim prevozom cena ture se umanjuje za 15 €.
 • Oprema – Na splavarenje je potrebno poneti  odeću i  obuću koja se brzo suši i ne upija mnogo vode. Za rafting na Limu nije neophodno prethodno veslačko iskustvo. Tokom spusta će u čamcu biti prisutan rafting skiper koji će upravljeti čamcem i brinuti o bezbednosti; rafting se izvodi gumenim nepotopivim čamcima specijalno rađenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Pre starta skiper održava kratak kurs o raftingu.
 • Ishrana – U selu se mogu kupiti obroci po povoljnim cenama. Hrana je tradicionalna i veoma ukusna.
 • Za izvođenje raftinga neophodno je minimum 5 prijavljenih putnika.
 • Ukoliko neko ne želi da ide na rafting cena se umanjuje za 1000 dinara.

Šta ćete videti?

Sopotnica:

Selo Sopotnica je najpoznatije po svojoj reci Sopotnici, njenim vodopadima i slapovima. Oko Sopotničkih izvora, gde je voda uzburkana, obrazovalo se nekoliko različitih nivoa naslaga sige – šupljikav kamen žućkaste boje koga ima i u zidovima manastira Mileševe i u školskoj zgradi sela, kao i u mnogim kućama.

Uz rečicu i njene vodopade zanimljiva arhitektonska i turistička atrakcija su i rekonstruisane stare vodenice i valjarice.

Sopotnica se postepeno razvija u izuzetno turističko mesto. Selo Sopotnica, reka i njeni slapovi su proglašeni zaštićenim prirodnim dobrom od izuzetnog značaja od strane Vlade republike Srbije u decembru 2005. godine.

Šta  je jedinstveno za Sopotncu?

Planinsko selo razbojenog tipa sa ne malo stanovnika. Oko kuće raste više stotina šumu smrče, jele, bora i bukve ispresecan sa visokim i strmim planinskim livadama, kroz koju potoci tok. Ljudi su srdačni i gostoljubivi, a neki od domaćinstava imaju svoje vodenice za mlevenje žita.
Hrana:
Tradicionalna jela ovog kraja, kao što su: heljda i druge razne pite, proja, sir, kajmak, kiselo mleko, kao i jela od lokalnih gljiva. Domaći proizvodi od mesa, kao što su teletina, jagnjetina i jaretina su veoma cenjeni.
Isto tako, džemovi, marmelade i slatko od borovnica, kupine.
Piće:
– Domaća rakija i liker od jabuka, divlje kruške, prirodnih sokova i čajevi od drena i drugih lekovitih biljaka;
– Lokalno vino koje se pravi je kupinovo vino.

Manastir Mileševa:

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci. Raški po stilu, podigao ga je kralj Stefan Vladislav (1234—1243) u prvoj polovini XIII veka kao svoju zadužbinu, a u njoj je i sam sahranjen.

Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Freske Mileševe se ubrajaju među najbolja evropska ostvarenja 13. veka, a od njih najpoznatiji je Beli Anđeo, koja je u sklopu freske Mironosnice na Hristovom grobu. Pored Belog anđela druga remek-dela su Bogorodica iz Blagovesti i Ktitorska kompozicija sa portretom kralja Vladislava. Ova dela takođe predstavljaju i najveće domete slikarstva tog doba u Evropi.

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Jun 2017.
Organizator zadržava pravo izmene programa, redosleda pojedinih aktivnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti.

 

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture 1. maj - Sopotnica, rafting Limom, kanjon Uvca:

"Živeti u Srbiji, a ne istražiti Srbiju i njene prirodne lepote je neprihvatljivo. Istraži Srbiju da bi i sebe bolje poznavao!
Recept za dobar provod: Avanturizam, dobro društvo, prirodne lepote Srbije i odlična organizacija!!!"

Dejan Ubović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.