RAFTING LIMOM, SOPOTNICA, MILEŠEVA
Vikend tura – 29/30. jul 2017
Rafting, hiking

Iskusite uzbudljivi rafting Limom, uz boravak Sopotnici, prelepom planinskom selu, poznatog po svojim vodopadima, koje je zaštićeno prirodno dobra od izuzetnog značaja. Posetićemo i naš srednjevekovni manastir Mileševu.

Rafting Limom Rafting Limom

 

 

PRVI DAN (subota 29. jul): Beograd – Kumanica – rafting Limom – Sopotnica

Polazak iz Beograda u 7h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje ka Prijepolju i manastiru Kumanica, gde ćemo stići do 13h. Priprema za rafting. Rafting kroz najlepši deo Limske doline sa startom u podnožju manastira Kumanica. Splavarenje od Kumanice do Brodareva kroz Kumaničku klisuru na dužini od oko 20 km i trajanju od 2-4h u zavisnosti od vodostaja.
Odlazak u selo Sopotnica. Smeštaj u seoskim domaćinstvima. Noćenje.

DRUGI DAN (nedelja 30. jul): Sopotnica – manastir Mileševa – Beograd

Doručak. Obilazak vodopada Sopotnice, zbog kojih je selo zaštićeno prirodno dobra od izuzetnog značaja. Kraća pešačka tura. Napuštanje Sopotnice. Obilazak manastira Mileševa iz XIII veka, važnog kulturno-istorijskog spomenika, čiji je simbol freska Beli anđeo.
U popodnevnim satima polazak za Beograd, gde uz kraće pauze, stižemo u večernjim satima.

Kategorija: laka

CENA TURE PO OSOBI: 65 €

(po srednjem kursu NBS-a na dan uplate)

U cenu je uključeno:

 • Pevoz autobusom iz Beograda
 • Jedno noćenje u seoskim domaćinstvima u Sopotnici
 • Rafting uz vođstvo predstavnika rafting kluba koji obezbeđuju skipere i neophodnu opremu – nepromočivo odelo od neoprena i prsluk, kacige, nepromočive čarape
 • Pratilac grupe

U cenu nije uključeno:

 • Ishrana (u selu se mogu kupiti obroci po povoljnim cenama)
 • Ostali individualni troškovi učesnika

Prijave i informacije:

 • Tura se realizuje za minimum 15 putnika. Prijave najkasnije do 24. jula 2017.
 • Prilikom prijave, plaća se 30 % za rezervaciju ture, ostatak najkasnije do 6. juna ili u 2 rate čekovima građana (jul i avgust)
 • Telefonom na +381 69 655 777, mailom na info@explore-serbia.rs

Dodatne napomene:

 • Prevoz – organizujemo prevoz i iz Novog Sada uz doplatu od 1000 dinara za minimum 10 prijavljenih. Polazak je iz Novog Sada je u 5.30h, iz Beograda sa parkirališta kod opštine Novi Beograd u 7 h. Ukoliko neko ide sopstvenim prevozom cena ture se umanjuje za 15 €.
 • Oprema – Na splavarenje je potrebno poneti  odeću i  obuću koja se brzo suši i ne upija mnogo vode. Za rafting na Limu nije neophodno prethodno veslačko iskustvo. Tokom spusta će u čamcu biti prisutan rafting skiper koji će upravljeti čamcem i brinuti o bezbednosti; rafting se izvodi gumenim nepotopivim čamcima specijalno rađenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Pre starta skiper održava kratak kurs o raftingu.
 • Ishrana – U selu se mogu kupiti obroci po povoljnim cenama. Hrana je tradicionalna i veoma ukusna.
 • Za izvođenje raftinga neophodno je minimum 5 prijavljenih putnika.
 • Ukoliko neko ne želi da ide na rafting cena se umanjuje za 1000 dinara.

Šta ćete videti?

Sopotnica:

Selo Sopotnica je najpoznatije po svojoj reci Sopotnici, njenim vodopadima i slapovima. Oko Sopotničkih izvora, gde je voda uzburkana, obrazovalo se nekoliko različitih nivoa naslaga sige – šupljikav kamen žućkaste boje koga ima i u zidovima manastira Mileševe i u školskoj zgradi sela, kao i u mnogim kućama.

Uz rečicu i njene vodopade zanimljiva arhitektonska i turistička atrakcija su i rekonstruisane stare vodenice i valjarice.

Sopotnica se postepeno razvija u izuzetno turističko mesto. Selo Sopotnica, reka i njeni slapovi su proglašeni zaštićenim prirodnim dobrom od izuzetnog značaja od strane Vlade republike Srbije u decembru 2005. godine.

Šta  je jedinstveno za Sopotncu?

Planinsko selo razbojenog tipa sa ne malo stanovnika. Oko kuće raste više stotina šumu smrče, jele, bora i bukve ispresecan sa visokim i strmim planinskim livadama, kroz koju potoci tok. Ljudi su srdačni i gostoljubivi, a neki od domaćinstava imaju svoje vodenice za mlevenje žita.
Hrana:
Tradicionalna jela ovog kraja, kao što su: heljda i druge razne pite, proja, sir, kajmak, kiselo mleko, kao i jela od lokalnih gljiva. Domaći proizvodi od mesa, kao što su teletina, jagnjetina i jaretina su veoma cenjeni.
Isto tako, džemovi, marmelade i slatko od borovnica, kupine.
Piće:
– Domaća rakija i liker od jabuka, divlje kruške, prirodnih sokova i čajevi od drena i drugih lekovitih biljaka;
– Lokalno vino koje se pravi je kupinovo vino.

Manastir Mileševa:

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci. Raški po stilu, podigao ga je kralj Stefan Vladislav (1234—1243) u prvoj polovini XIII veka kao svoju zadužbinu, a u njoj je i sam sahranjen.

Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Freske Mileševe se ubrajaju među najbolja evropska ostvarenja 13. veka, a od njih najpoznatiji je Beli Anđeo, koja je u sklopu freske Mironosnice na Hristovom grobu. Pored Belog anđela druga remek-dela su Bogorodica iz Blagovesti i Ktitorska kompozicija sa portretom kralja Vladislava. Ova dela takođe predstavljaju i najveće domete slikarstva tog doba u Evropi.

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Jun 2017.
Organizator zadržava pravo izmene programa, redosleda pojedinih aktivnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti.

 

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture 1. maj - Sopotnica, rafting Limom, kanjon Uvca:

"Organizacija je bila uglavnom dobra, video sam mesta za koje nisam znao ni da postoje. Tako da je cela akcija barem za mene bila u pravom smislu značenja ISTRAŽI SRBIJU. Sledeći put malo više akcenta staviti na nas gastro turiste... hrana je mogla biti bolja... Ostalo ... daleko iznad očekivanja."

Veljko Petrović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.