RAFTING LIMOM, KAMENA GORA, KANJON UVCA

Vikend tura – 09/11. jun 2017 –

Rafting, hiking

Polazak iz Rume, Novog Sada i Beograda

Iskusite uzbudljivi rafting Limom, uz boravak na Kamenoj Gori, prelepom planinskom selu. Povešćemo vas i u čuveni kanjon Uvca, poznatog po svojim meandrima i staništu beloglavog supa. Tura na Uvcu obuhvata vožnju čamcem kataramanom Uvačkim jezerom, obilazak Ledene pećine, kao i izlazak na novi vidikovac Veliki vrh i Molitvu, odakle se najbolje vide meandri Uvca.

 

PRVI DAN (petak 09. jun): Ruma-Novi Sad-Beograd-Kamena Gora

Polazak iz Rume u 14.30h, iz Novog Sada u 15h, iz Beograda u 16.30h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje ka Prijepolju. Dolazak u selo Kamena Gori na 1400 m nadmorske visine u večernjim satima. Smeštaj u etno brvnarama sa početka 20. veka i čobanskim kućicama – kućerima ili seoskim domaćinstvima. Noćenje.

DRUGI DAN (subota 10. jun): Kamena Gora-Kumanica-rafting Limom 

Doručak. Priprema za uzbudljivu rafting avanturu na Limu.  U 10h polazak na rafting. Transfer do manastira Kumanica odakle počinje rafting Limom. Rafting kroz najlepši deo Limske doline sa startom u podnožju manastira Kumanica. Splavarenje od Kumanice do Brodareva kroz Kumaničku klisuru na dužini od oko 25 km i trajanju od 2-4h u zavisnosti od vodostaja. U popodnevnim satima povratak na Kamenu Goru. Ručak u seoskom domaćinstvu. Slobodno vreme. Šetnja, obilazak Svetog bora, simbola sela, starog oko 500 godina.  Noćenje.

TREĆI DAN (nedelja 11. jun): Kamena Gora-kanjon Uvca-Beograd

Doručak. Napuštanje Kamene Gore. Transfer do kanjona Uvca. Obilazak specijalnog rezervata prirode, staništa beloglavog supa. Silazak do Uvačkog jezera i vožnja čamcem (katamaranom) kroz meandre kanjona do Ledene pećine uz posmatranje i fotografisanje staništa beloglavog supa. Odlazak do vidikovca Molitva, odakle se najbolje vide meandri Uvca. Nakon obilaska ručak u restoranu na obali jezera. U popodnevnim satima polazak za Beograd, gde se stiže u večernjim satima.

CENA TURE PO OSOBI: 88 €

(uplata u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a)

U cenu je uključeno:

 • Prevoz
 • dva noćenja u brvnarama/seoskim domaćinstvima na Kamenoj Gori
 • rafting uz vođstvo predstavnika rafting kluba koji obezbeđuju skipere i neophodnu opremu – nepromočivo odelo od neoprena i prsluk, kacige, nepromočive čarape
 • lokalne vodiče za obilazak kanjona Uvca
 • vožnja čamcem (katamaranom) na Uvačkom jezeru
 • takse za ulazak u rezervat
 • pratilac grupe

U cenu nije uključeno:

 • Ishrana (u selu se mogu kupiti obroci po povoljnim cenama)
 • Ostali individualni troškovi učesnika
Prijave i informacije: telefonom na 069 655 777, +381 22 473 569, +381 64 144 90 54, e-mailom na info@explore-serbia.rs, koralturs@yahoo.com

Dodatne napomene:

 • Prevoz – organizujemo prevoz i iz Novog Sada za mimimum 10 pijavljenih, uz doplatu od 1.000 dinara. Polazak je iz Novog Sada je u 15h, iz Beograda sa parkirališta kod opštine Novi Beograd u 16.30h. Naš prevoz podrazumeva i sve ostale transfere tokom izvođenja ture (Kamena Gora-Kumanica-Kamena Gora). Ukoliko koristite sopstevni prevoz, cena se umanjuje za 20 €, a na samoj destinaciji transferi su ukupno oko 120 km. 
 • Prilikom prijave, plaća se 30 % za rezervaciju ture (3.300 dinara), ostatak se može platiti u 2 rate čekovima građana (jul i avgust)
 • Oprema – Na splavarenje je potrebno poneti  odeću i  obuću koja se brzo suši i ne upija mnogo vode. Za rafting na Limu nije neophodno prethodno veslačko iskustvo. Tokom spusta će u čamcu biti prisutan rafting skiper koji će upravljeti čamcem i brinuti o bezbednosti; rafting se izvodi gumenim nepotopivim čamcima specijalno rađenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Pre starta skiper održava kratak kurs o raftingu.
 • Ishrana – U selu se mogu kupiti obroci po povoljnim cenama. Hrana je tradicionalna i veoma ukusna. U selu se nalazi restoran sa povoljnim cenama hrane.
 • Za izvođenje raftinga neophodno je minimum 5 prijavljenih putnika.
 • Ukoliko neko ne želi da ide na rafting cena se umanjuje za 1000 dinara.

Šta ćete videti

Kamena Gora

Kamena Gora je još dovoljno nepoznata širem broju poznavalaca Srbije. Poseduje predivne predele za šetnje, obeleženu biciklističku stazu za planinski biciklizam, prirodnu stenu sa destak urađenih smerova za penjače, poletišta za paraglajdere.

Kamena Gora raspolaže bogatstvom flore i faune, šumama i bistrim šumskim izvorima koje ima na svakom koraku, preko sto registrovanih, jakih i vodom bogatih izvora koji nikada ne presušuju. Deo sela Kamene Gore pokriven je gustom četinarskom šumom i prošaran je proplancima, livadama, brežuljcima, dolinicama, sto sve čini pravu draž za boravak turista.

Najstariji stanovnik Kamene Gore, stari bor, visok je 13 m, prečnik krošnje je 18m, a obim stabla gotovo 5 i po metara. Star je oko 500 godina. Crni bor je simbol i svetinja „gore na kamenu“ i svedočanstvo dugovečnosti „sela stogodišnjaka“. Starinu od bora ljudi zovu Svetibor.

Kanjon Uvca

Specijalni rezervat prirode, poznat po svojim meandrima, čija visina iznosi i do 100 m. Kanjon reke je stanište 104 vrsta ptica, od kojih je najznačajniji beloglavi sup – vrsta orla lešinara, raspona krila i do 3 metra, čija je uloga u lancu ishrane u ekosistemu nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ”prirodnu reciklažu”. Ledena pećina – deo je Ušačkog pećinskog sistema, najdužeg u Srbiji (6185 m). Odlikuje je bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda.

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju tura i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Mart 2017. Tura se realizuje u saradnji sa turističkom agencijom Koral turs, broj licence OTP 11/2013. Organizator zadržava pravo izmene programa.
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

"Baš mi je prijalo na Staroj planini! Jedva čekam nove ture, predivno je bilo. Konačno sam našao ljude koji vole prirodu i avanturu. :)"

Stefan Mišljenović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.