RAFTING LIMOM, KAMENA GORA, SOPOTNICA, MILEŠEVA, KANJON UVCA

29. april/2. maj 2017.

Aktivnosti: obilasci, rafting, vožnja brodićem, pešačenje

Polazak iz Rume, Novog Sada i Beograda
Provedite Prvomajske praznike u Jugozapadnoj Srbiji – iskusićete uzbudljivi rafting na Limu, uz boravak na Kamenoj Gori, prelepom planinskom selu. Posetićemo vodopade Sopotnice, Mileševu, a za sam kraj ove ture, vodimo vas u čuveni kanjon Uvca, poznatog po svojim meandrima i staništu beloglavog supa.

 

PRVI DAN (subota 29.april): Ruma – Novi Sad – Beograd – Stopića pećina – Sirogojno – Kamena Gora

Polazak iz Rume u 6.30h, iz Novog Sada u 7h sa parkinga kod Lokomotive, u 8.30h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje ka Prijepolju. Usputni obilazak Stopića pećine i etno sela Sirogojno.

Dolazak u selo Kamena Gori na 1400 m nadmorske visine u popodnevnim satima. Smeštaj u etno brvnarama sa početka 20. veka i čobanskim kućicama – kućerima ili seoskim domaćinstvima. Popodnevna šetnja, obilazak Svetog bora, simbola sela, starog oko 500 godina. Uveče druženje uz logorsku vatru. Noćenje.

DRUGI DAN (nedelja 30. april): Kamena Gora – manastir Kumanica – rafting Limom

Doručak. Priprema za uzbudljivu rafting avanturu na Limu. U 9h polazak. Transfer do manastira Kumanica odakle počinje rafting Limom. Rafting kroz najlepši deo Limske doline sa startom u podnožju manastira Kumanica. Splavarenje od Kumanice do Brodareva kroz Kumaničku klisuru na dužini od oko 25 km i trajanju od 2-4h u zavisnosti od vodostaja. Prema dogovoru sa grupom, može se organizovati ručak u restoranu u blizini Brodareva ili po povratku u Kamenoj Gori. Slobodno popodne za pešačke ture (postoje markirane staze). Noćenje.

TREĆI DAN (ponedeljak 1. maj): Kamena Gora – Sopotnica – Mileševa – Sjenica

Doručak. Polazak iz Kamene Gore u 9h. Obilazak Sopotnice, zaštićenog prirodnog dobra od izuzetnog značaja. Pešačka tura gde ćemo obići i vodopade reke Sopotnice. Ručak u seoskom domaćinstvu. Nakon toga polazak ka Prijepolju u čijoj blizini obilazimo manastir Mileševa.

U popodnevnim satima polazak ka Sjenici. Smeštaj u privatnim apartmanima. Slobodno veče za obilazak grada. Noćenje.

ČETVRTI DAN (utorak 2. maj): Sjenica – Kanjon Uvca – Beograd

Doručak. Idemo ka kanjonu reke Uvac, specijalnom rezervatu prirode, staništu beloglavog supa. Silazak do Uvačkog jezera i vožnja čamcem (katamaranom) kroz meandre kanjona do Ledene pećine uz posmatranje i fotografisanje staništa beloglavog supa. Odlazak do vidikovca Molitva, odakle se pruža predivan pogled na meandre Uvca. Pešačka tura u trajanju od 3h. Ručak na samoj obali Uvačkog jezera.

U popodnevnim satima polazak za Beograd, gde uz kraće pauze stižemo u večernjim satima (oko 22 h).

CENA TURE PO OSOBI: 102 €

(uplata u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a)

U cenu je uključeno:

  • Prevoz
  • Dva noćenja u brvnarama/seoskim domaćinstvima na Kamenoj Gori
  • Jedno noćenje sa doručkom u privatnim apartmanima u Sjenici
  • Rafting uz vođstvo predstavnika rafting kluba koji obezbeđuju skipere i neophodnu opremu – nepromočivo odelo od neoprena i prsluk, kacige, nepromočive čarape
  • Lokalne vodiče za obilazak Sopotnice, kanjona Uvca, vožnja čamcem (katamaranom) na Uvačkom jezeru
  • Takse za ulazak u specijalni rezervat
  • Pratilac grupe

U cenu nije uključeno:

  • Ishrana (osim pomenutih obroka)
  • Ulaznice za Stopića pećinu (250 din), etno selo Sirogojno (150 din)
  • Ostali individualni troškovi učesnika
Prijave i informacije: telefonom na 069 655 777, +381 22 473 569, +381 64 144 90 54, e-mailom na info@explore-serbia.rs, koralturs@yahoo.com

Dodatne napomene:

      Za organizaciju ture neophodno je minimum 18 prijavljenih. Prijave najkasnije do 24. aprila 2017.

      Prilikom prijave, plaća se 30 % za rezervaciju ture (3.850 dinara), ostatak najkasnije do 25.aprila, a može se platiti i u 2 rate čekovima građana (maj i jun)

–      Prevoz –  Organizujemo prevoz i iz Rume i Novog Sada za minimum 10 putnika. Doplata za prevoz za učesnike iz Novog Sada je 1000 dinara. Polazak je iz Novog Sada je u 7h, iz Beograda sa parkirališta kod opštine Novi Beograd u subotu u 8.30h. Naš prevoz podrazumeva i sve ostale transfere tokom izvođenja ture (Kamena Gora-Kumanica-Kamena Gora). Na samoj destinaciji transferi su ukupno 120 km.  Ukoliko koristite sopstevni prevoz cena se umanjuje za 20 €. 

–      Oprema – Na splavarenje je potrebno poneti  odeću i  obuću koja se brzo suši i ne upija mnogo vode. Za rafting na Limu nije neophodno prethodno veslačko iskustvo. Tokom spusta će u čamcu biti prisutan rafting skiper koji će upravljeti čamcem i brinuti o bezbednosti; rafting se izvodi gumenim nepotopivim čamcima specijalno rađenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Pre starta skiper održava kratak kurs o raftingu. Detaljnije o raftingu…

–      Ishrana – U selu se mogu kupiti obroci po povoljnim cenama. Hrana je tradicionalna i veoma ukusna. U selu se nalazi restoran sa povoljnim cenama hrane.

–      Za izvođenje raftinga neophodno je minimum 5 prijavljenih putnika.

–      Ukoliko neko ne želi da ide na rafting cena se umanjuje za 1000 dinara.

Šta ćete videti:

Stopića pećina

Pećina se nalazi na severoistočnoj strani Zlatibora. Pošto kroz nju protiče Trnavski potok spada u rečne pećine, dužine je 1.692 m, ulaz je na 711 m nadmorske visine, visine 30-40 m i širine 8 m. Pećina se sastoji od pet celina, a karakteristične su duboke bigrene kade. Za posetioce je uređen ulazni deo dužine nekoliko stotina metara koji obuhvata Svetlu dvoranu, Tamnu dvoranu i Dvoranu sa kadama.

Sirogojno

Naselje se nalazi u istočnom delu Zlatibora. „Staro selo“ je etno selo i muzej u Sirogojnu. Prezentuje tradicionalno graditeljstvo srpskog sela planinskih oblasti dinarske regije i prikazuje život seoske porodice krajem 19. i početkom 20. veka. Oko pedeset originalnih zlatiborskih brvnara, sa preko 2000 eksponata izloženo je u jedinstvenoj postavci starih seoskih okućnica sa zgradama. U programima muzеja posеbna pažnja sе poklanja očuvanju i oživljavanju starih zanata. U radionicama muzеja izrađuju sе kopijе muzеjskih еksponata i prikazuju vеštinе kačarskog, grnčarskog, tеsarskog, tkačkog i drugih zanata.

Kamena Gora

Kamena Gora je još dovoljno nepoznata širem broju poznavalaca Srbije. Poseduje predivne predele za šetnje, obeleženu biciklističku stazu za planinski biciklizam, prirodnu stenu sa destak urađenih smerova za penjače, poletišta za paraglajdere.

Kamena Gora raspolaže bogatstvom flore i faune, šumama i bistrim šumskim izvorima koje ima na svakom koraku, preko sto registrovanih, jakih i vodom bogatih izvora koji nikada ne presušuju. Deo sela Kamene Gore pokriven je gustom četinarskom šumom i prošaran je proplancima, livadama, brežuljcima, dolinicama, sto sve čini pravu draž za boravak turista.

Najstariji stanovnik Kamene Gore, stari bor, visok je 13 m, prečnik krošnje je 18m, a obim stabla gotovo 5 i po metara. Star je oko 500 godina. Crni bor je simbol i svetinja „gore na kamenu“ i svedočanstvo dugovečnosti „sela stogodišnjaka“. Starinu od bora ljudi zovu Svetibor.

Sopotnica:

Selo Sopotnica je najpoznatije po svojoj reci Sopotnici, njenim vodopadima i slapovima. Oko Sopotničkih izvora, gde je voda uzburkana, obrazovalo se nekoliko različitih nivoa naslaga sige – šupljikav kamen žućkaste boje koga ima i u zidovima manastira Mileševe i u školskoj zgradi sela, kao i u mnogim kućama. Uz rečicu i njene vodopade zanimljiva arhitektonska i turistička atrakcija su i rekonstruisane stare vodenice i valjarice. Sopotnica se postepeno razvija u izuzetno turističko mesto. Selo Sopotnica, reka i njeni slapovi su proglašeni zaštićenim prirodnim dobrom od izuzetnog značaja od strane Vlade republike Srbije u decembru 2005. godine.

Kanjon Uvca

Specijalni rezervat prirode, poznat po svojim meandrima, čija visina iznosi i do 100 m. Kanjon reke je stanište 104 vrsta ptica, od kojih je najznačajniji beloglavi sup – vrsta orla lešinara, raspona krila i do 3 metra, čija je uloga u lancu ishrane u ekosistemu nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ”prirodnu reciklažu”. Ledena pećina – deo je Ušačkog pećinskog sistema, najdužeg u Srbiji (6185 m). Odlikuje je bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda.

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju tura i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, April 2017.
Tura se realizuje u saradnji sa turističkom agencijom Koral turs, broj licence OTP 11/2013.
Organizator zadržava pravo izmene programa.
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture 1. maj - Sopotnica, rafting Limom, kanjon Uvca:

"Živeti u Srbiji, a ne istražiti Srbiju i njene prirodne lepote je neprihvatljivo. Istraži Srbiju da bi i sebe bolje poznavao!
Recept za dobar provod: Avanturizam, dobro društvo, prirodne lepote Srbije i odlična organizacija!!!"

Dejan Ubović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.