VESELI SPUST

– splavarenje Ibrom – 

2. jul 2017.

„Veseli spust“ je tradicionalna manifestacija koja se održava od 1990. godine na reci Ibar. Splavarenje Ibrom počinje od srednjevekovnog grada Magliča do Kraljeva i jedinstvena je atrakcija u ovom delu Srbije koja poprima i međunarodni karakter, sa preko 10.000 učesnika – veslača, trubača na reci, onih koji skaču, igraju, prskaju se, plivaju, smeju, uživaju u prirodi i dobrom druženju…

 

Nedelja 2. jul: Polazak iz Beograda u nedelju u 3h ujutro sa parkirališta kod opštine Novi Beograd. Putovanje ka Magliču, odakle počinje Veseli spust Ibrom. Dolazak u podnožje srednjevekovnog grada Magliča u jutarnjim satima, kraći obilazak.

U 8.30 h start spusta ispred platoa Kajak kluba. Spust je na dužini od oko 25 km i traje oko 4 sata. Ibar u svom toku od Magliča do Mataruške Banje predstavlja mešavinu bukova i brzaka sa deonicama ravničarskih blagih tokova. Usput se prave se kraće pauze. Spust se završava u Mataruškoj Banji, gde je organizovan ručak za sve učesnike.

Nakon ručka u Mataruškoj Banji, u 16h polazak za Kraljevo, gde se na gradskom trgu održava koncert (program će biti naknadno objavljen). Polazak za Beograd u 20h.

CENA 2.000 din.

U cenu je uključeno:

  • gumeni čamac sa skiperom i pratećom opremom
  • propusnica za Veseli spust sa ručkom u Mataruškoj banji i osiguranje

U cenu nije uključeno:

  • prevoz (za minimum 15 prijavljenih organizujemo prevoz iz Beograda po ceni od 1800 dinara)
  • ostali individualni troškovi

PRIJAVE I INFORMACIJE:

  1. telefonom na broj 069 655 777
  2. e-mailom na info@explore-serbia.rs

PLAĆANJE:

  • Prilikom rezervacije ture se plaća 1000 dinara, ostatak 5 dana pre izvođenja. Prijave za turu su do 27. juna.

Napomene:

  • Na splavarenje je potrebno poneti odeću i obuću koja se brzo suši i ne upija mnogo vode. Za splavarenje na Ibru nije neophodno prethodno veslačko iskustvo. Tokom spusta će u čamcu biti prisutan skiper koji će upravljeti čamcem i brinuti o bezbednosti.
  • Za jedan čamac potrebno je minimum 8 učesnika, a maksimum 10.
  • Za izvođenje ture organizovanim prevozom potrebno je minimum 16 putnika.

Maglič

Na vrhu srtmog, izdvojenog brda, na oko 25 km jugozapadno od Kraljeva, nalazi se srednjevekovni grad Maglič. Njegovo poreklo ni do današnjih dana nije osvetljeno. Pretpostavlja se da je izgrađen posle mongolske provale 1240. godine. Prvi pisani podaci o ovom srednjevekovnom gradu potiču iz 1337. godine, iz vremena arhiepiskopa Danila II, koji je na Magliču, pored tada postojećih objekata, podigao palate i ćelije.

Maglič je danas jedan od naših najočuvanijih srednjevekovnih gradova. Grad je nepravilnog oblika, prilagođen terenu na kom je izgrađen. Ima sedam kula, visokih oko desetak metara kao i centralnu, donžon kulu koja je dva puta viša od ostalih i koja se nalazi na najvišoj tački tvrđave. “Donžon” kula je inače karakteristika svih srednjevekovnih gradova i imala je funkciju osmatračnice. Ukupna površina unutrašnjosti iznosi oko 2000 m². Grad je, uslovno rečeno, pregrađen tako da ima dva dvorišta: istočno i zapadno, a unutar kojih se nalaze ostaci građevina: crkve svetog Đorđa, patrona i zaštitnika grada kao i velike palate za koju jedni smatraju da je u pitanju dvor gospodara grada, a drugi da je to bila arhiepiskopska palata.

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Jun 2017.
Organizator zadržava pravo izmene programa
Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga


Sa ture 1. maj - Sopotnica, rafting Limom, kanjon Uvca:

“Videli smo tako lepe predele Srbije. Celom doživljaju je doprinelo veselo društvo i dobra organizacija. Kada očekujete samo izlet, a dobijete nešto neponovljivo - nemoguće je, a ne ŽELETI OPET!”

Jelica Janković

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.