15-17.februar 2020.
Datumi
3 dana
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija
Stara planina
Lokacija

Sretenjski praznici na Staroj planini. Zimska avantura gde ćemo posetiti vodopad Tupavicu koji je jedan najlepših vodopada Srbije. Očekuje vas i neobičan reljef klisure Rosomačke reke i savršen pogled na Zavojsko jezero. Ukoliko vremenski uslovi budu odgovarajući, ići ćemo na hiking do kraške uvale Ponor i Bodinog vrha na 1484 m.

Boravak u staroplaninskom selu Dojkinci će vam pokazati bogatu tradiciju ovog kraja.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7.30h
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom

Dva noćenja u planinarskom domu Dojkinci (jedan od najmodernije opremljenih planinarskih domova u Srbiji)

Lokalni vodič za pešačke ture

Obilasci prema programu i pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Hrana i ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema: Slojevita garderoba, topla za zimske uslove (zimska jakna, kapa, rukavice), planinarske cipele, rezervna presvlaka, ranac. Postoji mogućnost lakše ture za one koji ne žele da pešače.
 • Hrana: u okviru planinarskog doma Dojkinci postoji profesionalna kuhinja gde se može samostalno pripremati hrana, kao i restoranski deo za obedovanje.
 • Smeštaj: višekrevetne spavaonice, za dvokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilima, doplata iznosi 500 din.po osobi, odnosno cena ture iznosi 6200 dinara.
 • Rezervacija: prilikom prijave plaća se 40 % od ukupnog iznosa, ostatak najkasnije do 10. februara.
 • Tura se realizuje za minimum 17 prijavljenih. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih, tura se može otkazati najkasnije 3 dana pre početka ture.

Prijave i informacije:

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Januar 2020. Organizator zadržava pravo izmene programa zbog nepredviđenih okolnosti.
Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.
1

Prvi dan (15. februar, subota): Beograd – Niš – Pirot – Dojkinci

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 7.30h
 • Putovanje ka Nišu, Pirotu i selu Dojkinci, gde uz pauze stižemo u popodnevnim satima.
 • Smeštaj u planinarskom domu Dojkinci, koji jedan od najmodernijih u Srbiji. (višekrevetne spavaonice, dvokrevetne sobe, trpezarija, profesionalna kuhinja, tuševi, ženski i muški toaleti).
 • Druženje. Noćenje.
2

Drugi dan (16.februar, nedelja): vodopad Tupavica – Ponor – Bodin vrh ili rezervat Arbinje

 • Doručak.
 • Pešačka tura pored Dojkinačke reke, gde pravimo prvu pauzu pored vodopada Tupavica, koji se nalazi na 4,5 km od sela Dojkinci. Jedan je od najlepših vodopada na Staroj planini, visine 15 m, sa koga se voda sliva i predstavlja pritoku Dojkinačke reke.
 • Ukoliko vremenski uslovi dozvole, nastavljamo pešaćenje do kraške uvale Ponor i Bodinog vrha na 1484 m. U suprotnom, idemo do rezervata Arbinje kroz gornji tok Dojkinačke reke sa brojnim slapovima i manjim vodopadima koji se ulivaju u nju, za koju kažu da je to najlepša rečna dolina u Srbiji. Povratak istom stazom.
 • Povratak u smeštaj. Druženje. Noćenje.

Dužina trase, opcija 1: Dojkinci – Vodopad Tupavica – Ponor – Bodin vrh – Dojkinici, oko 16 km, ukupan uspon oko 600 m

Dužina trase, opcija 2: Dojkinci – Vodopad Tupavica – rezervat Arbinje – Dojkinici, pešačenje uz korito Dojkinačke reke oko 20 km, uspon neznatan.

Ukoliko neko želi, nakon obilaska vodopada Tupavica, može se vratiti nazad u Dojkince i skratiti pešačenje

3

Treći dan (17.februar, ponedeljak): Rosomački lonci – vidikovac Zavojsko jezero – Pirot – Beograd

 • Doručak. Pakovanje i napuštanje smeštaja.  Polazak u 7.30h.
 • Prevoz do sela Slavinja, pešačenje pola sata/45 min i obilazak klisure Rosomačke reke – Rosomački lonci/Slavinjsko grlo
 • Nakon toga, na putu do Pirota, zastajemo kod skretanja za vidikovac Kozji kamik i počinjemo sa pešačenjem do vidikovca na Zavojsko jezero (7 km u oba pravca).  Kozji kamik je vidikovac sa koga se pruža fenomenalan pogled na jezero Zavoj, ispod koga se nalazi potopljeno selo Lukanja, kao i sva okolna kamena sela u njegovoj blizini. Nakon pauze, odmora i uživanja, povratak do vozila istim putem.
 • Odlazak za Pirot. Slobodno vreme za šetnju ili za ručak gde možemo probati pirotske specijaliteta (pirotski kačkavalj, peglane kobasice, punjene paprike, vurda, staroplaninski sir, domaću rakiju).
 • Povratak za Beograd u večernjim satima.
vodopad Tupavica Stara planina zima
vodopad Tupavica
Zavojsko jezero zima
vodopad Tupavica Stara planina zima
vodopad Tupavica, Stara planina
vodopad Tupavica
Zavojsko jezero
Dojkinci, Stara planina
Pirotsko pivo, selo Dojkinci