1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija

Jednodnevna tura u Podunavlju, gde ćemo obići Smederevo, rimski arheološki lokalitet Viminacium. Za kraj uživanje i šetnja na Srebrnom jezeru.

MESTO POLASKA Ruma, pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7h Ruma

8h Beograd

UKLJUČENO U CENU Prevoz autobusom Vodič i oranizacija ture
NIJE UKLJUČENO Ulaznice za grupnu posetu Malom gradu u Smederevskoj tvrđavi (150)
Ulaznice za grupnu posetu Viminatiumu (500 din)Ručak na Srebrnom jezeru
Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

  • za realizaciju ture, neophodno je minumum 40 prijavljenih
  • prijave najkasnije do 16.aprila 2018.
1

Beograd - Smederevo

  • Polazak iz Rume u 7h
  • Polazak iz Beograda u 8h
  • Putovanje ka Smederevu
  • Obilazak Smederevske tvrđave i centra Smedereva
2

Viminacium

  • Nastavak putovanja ka rimskom arheološkom lokalitetu Viminacium kod Kostolca. Obilazak lokaliteta sa vodičem u trajanju do 2h
3

Srebrno jezero

  • Odlazak na Srebrno jezero, gde je planiran ručak i slobodno vreme za šetnju i uživanje na ovom popularnom izletištu.
  • Povratak u Beograd i Rumu u večernjim satima

Smederevska tvrđava

Srednjevekovna srpska prestonica iz XV veka, koja je izgrađena za vreme despota Đurađa Brankovića na ušću Jezave u Dunav. Sastoji se iz Malog i Velikog grada.

Sve muke i nevolje oko izgradnje pripisane su Đurđevoj ženi, Jerini Kantakuzin (od solunskih Kantakuzina) koju je narod, misleći da se grad gradi po njenoj želji, nazvao prokletom Jerinom.

U oba svetska rata Tvrđava je bila teško oštećena. Najveće razaranje dogodilo se u eksploziji municije, 5. juna 1941. godine. Uprkos tome, Smederevska tvrđava spada u red najočuvanijih srednjevekovnih zdanja. Stavljena je pod zaštitu države kao kulturno-istorijski spomenik. Prostire se na površini od skoro 10,5 ha.

Viminacium

Tvrđava iz doba Rimljana, na ušću Mlave u Dunav, sedište Gornje Mezije, koga je bio uništio i opljačkao hunski kralj Atila u V veku, a u VI veku ga obnovio rimski car Justinijan. Najznačajniji ostaci grada nalaze se na desnoj obali Mlave, gde su bili vojni logor i naselje, izgrađeni u drugoj polovini 1. veka. Uz logor su bila formirana manja naselja trgovaca i zanatlija. U 19. veku još su se jasno nazirali obrisi ovog naselja, široke ulice koje se seku pod pravim uglom, trgovi, pozorišta, kupatila, vodovod, i gradski bedemi. Danas su ostali samo tragovi koji se nalaze u Narodnim muzejima u Požarevcu i Beogradu: mermerne skulpture, nadgrobne ploče i sarkofazi, nakit i posuđe.