06. jun 2021.
Datumi
1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija
Vrmdža
Lokacija

Naselje Vrmdža je iz III veka gde dominira rimsko utvrđenje Latin-grad. Nalazi se u u blizini Sokobanje u podnožju Rtnja. Grad verovatno potiče iz vremena Justinijana, a kasnije se spominje i kao srpski srednjevekovni grad.

Pešačka tura u jedinstvenom planinskom selu sa neobičnim stenama i fenomenalnim pogledima na moćni Rtanj. Ići ćemo kružnom stazom do Vrmdžanskog jezera. Tura za uživanje i sve uzraste u zelenoj vrmdžanskoj oazi.

MESTO POLASKA Novi Sad, kod Lokomotive

Beograd, parkiralšte opštine Novi Beograd

VREME POLASKA 5.30h Novi Sad

7.00h Beograd

UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Pešačka tura u Vrmdži

Vodič i oranizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak

Prevoz iz Novog Sada

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Vrmdža pešačenje: Standardna za hiking akcije. Planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna planinarska odeća prilagođena vremenskim uslovima, ranac, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 16 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 350 m
  • Težina: laka, pešači se preko livada, travnatim terenima, delom makadamom pored reke, delom stenama
  • Trajanje: oko 5-6h sa pauzama
 • Za realizaciju ture, neophodno je minumum 18 prijavljenih.
 • U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3200 dinara.
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 1300 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 1900 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 3 dana pre polaska.

O naselju Vrmdža

Prema poslednjem popisu selo je imalo oko 500 stanovnika. Međutim, sve više novih stanovnika se doseljava. Kupili su stare kuće, obnovili ih i počeli da se bave seoskim turizmom i proizvodnjom organske hrane.

Naselje se prvi put pominje u pisanim dokumentima u III veku. Rimsko utvrđenje Latin-grad je služilo za odbranu carskog druma koji je vodio za Bliski i Srednji istok. U VI veku grad je dograđivan kako bi se Vizantija branila od najezde slovenskih plemena. Grad se, kasnije, pominje u XIV veku kao utvrđeno stanište bogatih vlastelina, koji su, u to vreme, trgovali sa trgovcima iz Dubrovnika.

Po dolasku Slovenskih plemena i Bugara, Vizantija gubi ove teritorije i za izvesno vreme Bugari preuzimaju ovaj kraj zajedno sa Vrmdžom. Nije poznato od kada naselje nosi ime Vrmdža.

Kako je selo dobilo ime?

Meštani sela i dan danas kažu „navrnuti vodu“ odnosno, skrenuti vodu  u željenom pravcu, vratiti je u prvobitni tok. Znači radi se o mestu sa dosta vode i izvora.

Vrmdža se pominje i u turskim knjigama poreskih obveznika. Ostala su dva zida starog utvrđenja i mnoge tajne. Seljaci svedoče da su nalazili široke rimske cigle sa brojevima, delove kopalja, strelice, kovani bakarni novac, ljudske kosti.

Vrmaški grad se kasnije spominje kao srpski srednjevekovni grad, a za vreme despotovine, gospodar Novog Brda, na Kosovu, držao je i Bovan i Vrmdžu. S obzirom da se u Novom Brdu vadilo najskupocenije srebro tog perioda, argentum de glama, koje je u sebi sadržalo i 30% zlata. Poznato je da je tovare slao i u Vrmdžu, što je osnova za mnogobrojne priče, legende i mitove o izgubljenom blagu koje se i dan danas prepričavaju. Grad je 1413. godine razorio Musa Kesedžija posle duge opsade.

Vrmdžansko jezero

Jezero je najverovatnije kraškog porekla, nastalo posle nekih zemljotresa, a skoro je kružnog oblika, prečnika oko 50 metara. U jezeru ima riba, prostor oko njega je lepo uređen, sa klupama i stolovima i drvenim nadstrešnicama. Ambijent je sav u zelenilu, ima mesta i za kampovanje, tako da uvek ima turista.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Vrmdža

 • Polazak iz Beograda u 7.00h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje autoputem preko Ćuprije, Paraćina ka Sokobanji i naselju Vrmdža.
 • Kratka usputna pauza. Dolazak u selo Vrmdža oko 10h i polazak na pešačenje.
2

Kružna pešačka tura u Vrmdži

 • Pešačka tura startuje iz centra sela i vodi u prvom delu makadamskim putem pored rečice i šume. Na putu ćemo naići na vodenicu koja je i etno restoran gde ćemo napraviti pauzu za osveženje.
 • Nastavak pešačenja do Vrmdžanskog jezera, koje se nalazi u predivnom ambijentu.
 • Staza zatim vodi preko livada i travnatih terena, sa fenomenalnim vidicima na moćni Rtanj i njegovu piramidu.
 • Na kraju staze ko bude hteo može se popeti na stenoviti vidikovac, iznad stene za penjanje, sa koga se pruža fantastičan pogled na okolinu.
 • Nakon pešačke ture, može se organizovati ručak u blizini u etno restoranu/vodenici, gde ćete moći da probate specijalitete tog kraja, čuveni vrmdžanski ovčiji sir u lepinji i kajmak i razne vrste mesa.
 • Povratak u Beograd do 21h
Vrmdža pešačenje, pogled na Rtanj
Vrmdža pešačenje
Vrmdža, pogled na Rtanj
Vrmdža pešačenje
Vrmdža selo
Vrmdža vidikovac
Vrmdža pešačenje, pogled na Rtanj
Vrmdžansko jezero
Vrmdžansko jezero
selo Vrmdža Sokobanja
selo Vrmdža Sokobanja
Vrmdža izlet
Vrmdža pešačenje, pogled na Rtanj