26-29.avgust 2021.
Datumi
4 dana
Trajanje
+15
Godine
srednje-teška
Kategorija
Nacionalni park Sutjeska, BIH
Lokacija

Zelengora i Maglić su jedne od najlepših planina Bosne i Hercegovine. Nalaze se na području Nacionalnog parka Sutjeska koji je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini.

Zelengora obiluje blagim zelenim proplancima i ledničkim jezerima, dok je Maglić okružen stenovitim vrhovima susednih crnogorskih planina. Najviši vrh Maglića je istoimeni vrh na 2386 m nadmorske visine i predstavlja naviši vrh Bosne i Hercegovine. U njegovom podnožju se nalazi Trnovačko jezero.

Doživite jedinstvenu avanturu u beskrajnim prirodnim lepotama. Čeka nas uspon na Maglić, hiking tura na Zelengori, poseta najlepšim vidikovcima u prašumi Perućici, hiking do Trnovačkog jezera i još mnogo toga.

MESTO POLASKA Novi Sad, po dogovoru

Pakiralište opštine Novi Beograd

VREME POLASKA 14.30h Novi Sad

16h Beograd

UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Ukupno 3 noćenja sa svim obrocima: jedno noćenje u hotelu „Kompas“ u Foči, jedno noćenje u privatnim vilama u Tjentištu, jedno noćenje u šatorima na visoravni Prijevor

Hiking tura na Zelengori do jezera Gornje i Donje Bare, vidikovca Borić

Hiking tura sa ulaskom u prašumu Perućicu do vidikovca na vodopad Skakavac

Hiking tura do Trnovačkog jezera

Uspon na Maglić, najviši vrh BIH

Ulaznice za obilazak kompleksa Dolina Heroja u Tjentištu

Takse za ulazak u nacionalni park Sutjeska

Boravišna taksa

Obroci: 3 doručka, 3 večere, 2 ručka (lunch paketi u prirodi)

Transferi terenskim vozilima na lokalu

Oprema za kampovanje-šatori i vreće za spavanje

Lokalni planinarski licencirani vodiči

Obilasci prema programu i pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ostali individualni troškovi

Međunarodno putno zdravstveno osiguranje (može se kupiti preko nas, individualno osiguranje po ceni od 602 dinara za 4 dana)

Dodatne napomene:

 • Neophodna lična oprema za uspon na Maglić i celu turu: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, planinarski štapovi, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za dvodnevno planinarenje, dovoljno vode (1,5-2 l dnevno), energetske barove, rezervne majice, dugačke planinarske pantalone, kišnu kabanicu, kremu za sunčanje, šešir ili kapu, lična kartu i zdravstvenu knjižicu. Za kamp i  spavanje u šatorima, poneti sredstva za ličnu higijenu, čeonu lampu, kese za odlaganje smeća.

Informacije o planinarskim stazama:

 1. Zelengora, jezero Gornje Bare – jezero Donje Bare – vidikovac Borić, laka: dužina staze je oko 8 km, sa  oko 300 m uspona
 2. Prašuma Perućica – vidikovci, laka
 3. Visoravan Prijevor – Trnovačko jezero, laka: dužina staze je 6 km, prvi deo je spust u trajanju od oko 1.5h, zatim sledi uspon do Trnovačkog jezera u trajanju od oko 1.5 h
 4. Trnovačko jezero-uspon na Maglić-Trnovačko jezero, srednja: Od Trnovačkog jezera do vrha Maglića prvo ide uspon kroz šumu, zatim preko sipara do izlaska na greben. Staza do vrha je ukupne dužine 5.5 km sa ukupnim usponom od oko 850 m. Povratak je istom stazom nazad. Ukupno 11 km, trajanje oko 5h.
 • Ova ture nisu preporučene za osobe sa slabom fizičkom kondicijom i/ili zdravstvenim problemima; vodič zadržava pravo da ne povede na pešačenje osobe sa neadekvatnom opremom; zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića pre i tokom pplaninarenje; u slučaju vremenskih nepogoda i drugih objektivnih okolnosti planinarenje se može odložiti.
 • Nešto više o ovim predelima možete pročitati u članku Istraživačka avantura u Nacionalnom parku Sutjeska i okolini

Hrana i smeštaj

 • Smeštaj: dvokrevetne i trokrevetne sobe u hotelu „Kompas“ u Foči sa sopstvenim kupatilima, dvokrevetne i trokrevetne sobe u privatnim vilama u Tjentištu sa sopstvenim kupatilima, šatori i vreće za spavanje na otvorenom prostoru na visoravni Prijevor.
 • Hrana: Ukupno 8 obroka (3 doručka, 3 večere, 2 lunch paketa), večera u hotelu Kompas – Pita od sira i zelja sa domaćim korama; Šopska salata; Pečene paprike; Projice; Domaći hleb; Lešo teletina kao glavno jelo. Doručak u hotelu Kompas– Jaja na oko; Uštipci; Goveđi i svinjski pršut, svinjska pečenica, kulen, sudžuk; Kajmak, Domaći hleb; Marmelada i med; Maslac; Mleko ili čaj. Večera u kampu – pita od sira i zelja sa domaćim korama; Šopska salata; Pečene paprike; Projice; Domaći hleb; Pečena pastrmka na žaru).
 • Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 100 EUR, a ostatak od 145 EUR najkasnije do 19.avgusta (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Uslovi u slučaju otkazivanja od strane putnika: Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije do 30 dana od dana dolaska grupe organizator  ne uzima nadoknadu. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu od 30 do 7 dana od dana dolaska grupe, organizator zadržava nadoknadu od 40%. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu manjem od 7 dana od dana dolaska grupe organizator zadržava  nadoknadu 100%. Napomena: Avans je pri otkazivanju rezervacije je nepovratan!
 • Tura se organizuje za minimum 15 prijavljenih putnika.
 • Prevoz Novi Sad-Beograd-Novi Sad: doplata iznosi 1000 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 200 EUR i podrazumeva korišćenje vašeg prevoza na lokalnim putevima. Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 80 EUR, a ostatak od 120 EUR najkasnije do 19.avgusta (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 3 dana pre polaska.
Organizator ture je turistička agencija “Active Holidays Bosnia” , Foča. Turistička agencija Explore Balkans doo nastupa kao subagent organizatora putovanja.
1

Beograd - Foča

 • Polazak iz Novog Sada u 14.30h
 • Polazak iz Beograda u 16h
 • Putovanje ka Bosni i Hercegovini preko Mokre Gore i Višegrada. Dolazak u hotel „Kompas“ u Foči gde stižemo u večernjim satima, oko 22h. Piće dobrodošlice (domaće pivo iz obližnje privatne pivare) i večera (pita od sira i zelja sa domaćim korama, šopska salata, pečene paprike, projice, domaći hleb, lešo teletina kao glavno jelo).
 • Noćenje.
2

Zelengora-Gornje i Donje Bare-vidikovac Borić-prašuma Perućica-Dragoš Sedlo-Prijevor

 • Doručak (Jaja na oko, uštipci, goveđi i svinjski pršut, svinjska pečenica, kulen, sudžuk, kajmak, domaći hleb, marmelada i med, maslac, mleko ili čaj). Nakon doručka do 8h upoznavanje sa lokalnim planinskim vodičem. Napuštanje hotela „Kompas“ i polazak terenskim vozilima na teritoriju Nacionalnog parka Sutjeska, tačnije do planine Zelengore, koja je svoje ime dobila po svojim zelenim pašnjacima.
 • Na putu prema jednom paru ledničkih jezera (gorskih očiju), jezerima Gornje i Donje Bare, proćićemo kanjonom rijeke Hrčavke na kojoj se inače realizuje najzahtjevnija adrenalinska aktivnost na teritoriji NP Sutjeska, kanjoning. Takođe ćemo obići i spomen obilježje iz II Svjetskog rata posvećeno narodnom heroju Savi Kovačeviću.
 • Na račvanju puta, počinje pešačka staza i laganom uzbrdicom idemo ka jezeru Gornje Bare skrivenom u podnožju Uglješinog vrha. Sa samog jezera se pružaju nevero­vatni pogledi na zelene livade Zelengore, kao i vrhove Planinicu i greben Tovarnicu. Istim putem sve vraćamo do račvanja i drugim pravcem dolazimo do jezera Donje Bare. Samo jezero je okruženo zelenim proplancima i šumom, a samu lepotu i čaroliju ovog mesta prepoznao je i drug Tito koji je imao svoju planinsku kuću na ovom lo­kalitetu. Po obilasku jezera laganom polučasovnom šetnjom stižemo do vidikovca Borić. Sam naziv lokaliteta je zbog Bora krivulja, a sa samog vidikovca se pruža nezaboravan pogled na najveće vrhove Bosne i Hercegovine-Maglić i Volujak, kao i na najveći dragulj BIH, prašumu Perućicu. Prizor i zvuci ovog mesta su idealni za ručak u prirodi.

vidikovac Borić Zelengora

 • Transfer ka Tjentištu, a zatim idemo ka prašumi Perućici, gde ćemo obići vidkovce Beškita i Dragoš Sedlo, koji je jedan od ulaza u najstariji prašumski rezervat u Bosni i Hecegovini. Od parkinga na Dragoš Sedlu proći ćemo stazom do samog vidikovca, a na nekih kilometer razdaljine vazdušnom linijom ugledaćemo vodopad Skakavac, koji se obrušava sa 70 m i pruža huk koji se rasprostire u svim pravcima.
 • Nakon fotografisanja i razgledanja sa vidikovca, teretnim vozilima nastavljamo dalje ka visoravni Prijevor, gde ćemo spavati pod otvorenim nebom u šatorima neposredno ispod najvišeg vrha u Bosni i Hercegovini, planine i vrha Maglić (2386 m). Pored šatora, čekaće nas i topla večera (pita od sira i zelja sa domaćim korama, šopska salata, pečene paprike, projice, domaći hleb, pečena pastrmka na žaru), a pogled prema Maglić planini pod odsjajem zvezda zaista zvuči primamljivo.

 • Podaci o pešačkoj stazi: laka, ukupno trajanje oko 5 h sa pauzama, ukupne dužine oko 10 km, usponom oko 300 m.
3

Prijevor-Trnovačko jezero-uspon na Maglić-Prijevor-Tjentište

 • Rano ustajanje, do 5.30h, razbuđivanje uz miris kafe i zrake planinskog sunca.
 • Posle doručka, do 6.30h, širokom i strmom stazom spuštamo se prema dolini Suva Jezerina. Gornjim obodom doline, kroz šumu dolazimo na plato sa jezerom u obliku srca. Trnovačko jezero se nalazi u podnožju Maglić planine, a sa svojih 22 °C je idealno za kupanje. Podela na dve grupe, ukoliko neko želi da dan provede na Trnovačkom jezeru i ne ide na uspon na Maglić.
 • Uspon na Maglić: Od Trnovačkog jezera, kreće uspon kroz šumu, a jako brzo sledi nastavak uspona po siparu sve do izlaska na greben. Po izlasku, hodamo po travnatom i cvećem pokrivenim pašnjacima, a staza nas vodi do crnogorskog Maglića koji je od bosanskog viši za dva metra. Izlazak na Maglić, najviši vrh Bosne i Hercegovine na 2386 m. Sa vrha dominiraju impozantni vrhovi Bregoča, Trnovačkog Durmitora, Volujaka, a u slučaju vedrog vremena vidljivi su i  udaljeni vrhovi Durmitora. Pošto će nam za uspon od Trnovačkog jezera trebati tri sata, fenomenalni vidikovac sa vrha Bosne i Hercegovine iskoristićemo da napravimo pauzu za lanč ručak.

Maglić Bosna i Hercegovina, via dinarica

 • Preko Trnovačkog jezera, istom stazom se vraćamo na visoravan Prijevor do terenskog vozila, sa kojim ćemo se uputiti do smeštaja u Tjentištu gde sledi večera i noćenje.
 • Podaci o pešačkoj stazi, uspon na Maglić: teška, celodnevna tura ukupne dužine 23 km, sa oko 1000 m ukupnog uspona/spusta
4

Tjentište-Dolina heroja-Beograd

 • Doručak. Napuštanje objekta u 9h.
 • Obilazak čuvene Doline heroja u trajanju od oko 2h – Spomenik Bitke na Sutjesci, Muzej i Spomen-kuću u Memorijalnom kompleksu Tjentište. Pre blizu 80 godina ovde je bilo jedno od najkrvavijih poprišta u II Svetskom ratu. Posebno duboke emocije budi ulazak u Spomen-kuću Bitke na Sutjesci. Nacionalni park Sutjeska je inače najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini od 1962.godine.
 • Nakon obilaska, pauza u Tjentištu u trajanju od 2h. Slobodno vreme se može iskoristiti i za kupanje u najvećem otvorenom olimpijskom bazenu Evrope, koji se nalazi se u prirodnom ambijentu i puni se i pročišćava direktno vodom iz hladne Sutjeske.
 • Polazak za Beograd je planiran do 15h. Povratak u večernjim satima, u zavisnosti od uslova na putevima i usputnim pauzama oko 22h.
Uspon na Maglić BIH
Maglić BIH
Maglić BIH
Uspon na Maglić BIH
Maglić BIH
Uspon na Maglić BIH
Uspon na Maglić BIH
kampovanje na Prijevoru, BIH
Vodopad Skakavac prašuma Perućica
Uspon na Maglić
Uspon na Maglić, 2386 m
Maglić, Bosna i Hercegovina
Uspon na Maglić
Uspon na Maglić, BIH
Trnovačko jezero
Trnovačko jezero
Trnovačko jezero
Trnovačko jezero
visoravan Prijevor kampovanje, Bosna i Hercegovina
Tjentište Dolina heroja
Tjentište Spomen-kuća Bitke na Sutjesci
Tjentište-spomenik Bitke na Sutjesci
Tjentište-spomenik Bitke na Sutjesci
Tjentište-Spomen-kuća
Tjentište-spomenik Bitke na Sutjesci
visoravan Prijevor, BIH
Prašuma Perućica
Prašuma Perućica
Prašuma Perućica
Prašuma Perućica
visoravan Prijevor kampovanje, Bosna i Hercegovina
visoravan Prijevor, Bosna i Hercegovina
Zelengora
Zelengora izlet Bosna i Hercegovina
Zelengora putovanje
Zelengora
vidikovac Borić Zelengora
vidikovac Borić Zelengora
Trnovačko jezero
Trnovačko jezero
Prijevor
Prijevor
Maglić Bosna i Hercegovina, via dinarica
Maglić Bosna i Hercegovina, via dinarica
jezero Donje Bare, Zelengora
jezero Donje Bare, Zelengora