O kanjoningu…

 

Početak ovog sporta doseže u daleku prošlost, kada se trebalo ući i zavući u svako mesto u okolini u potrazi za hranom. Ljudi u praistoriji nisu mogli ni da sanjaju da ce njihova svakodnevna surova borba za opstanak nekim narednim generacijama biti zapravo neki način zabave.
Novija istorija kanjoninga je vezana za događaj s kraja 19. veka, kada je jedan alpinista upao u uski kanjon ispunjen vodom i živ i zdrav izašao iz njega.
Kanjoning je zapravo spuštanje kroz korito reke i to nizvodno sa ili bez opreme. U zavisnosi od težine kanjona te reke, koristi se i različita oprema.
Spuštanje niz vodopade uz pomoć ili bez užeta, penjanje po stenama, provlačenje kroz pukotine, ronjenje, skakanje u virove ispunjene vodom su aktivnosti ovog sporta.

Zato i ne postoji neka posebna oprema, već se koriste delovi opreme nekih drugih sportova. Najosnovniji deo opreme su šlem, pojas za spuštanje sa osmicom i statično uže, a ukoliko je voda hladna i neopren (ronilačko odelo). U zavisnosti od težine i eksponiranosti koriste se i klinovi za osiguranje pri spuštanju.
U Srbiji postoje uslovi za bavljenje kanjoningom i to su Lazarev kanjon, Beli rzav, Brnjički potok, Zlotski kanjon koji su relativno lakši i Tribuća (kod Valjeva) i Piljski vodopadi (na Staroj Planini) koji spadaju u grupu težih kanjona.

Kanjoningom se mogu baviti svi, a uz dobre vodiče i instrukcije nije potrebno nikakvo predznanje. Moguć je prolaz i dece od 14-18 godina, uz pismenu saglasnost roditelja, deca do 14 god samo uz prisustvo roditelja.

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

"Baš mi je prijalo na Staroj planini! Jedva čekam nove ture, predivno je bilo. Konačno sam našao ljude koji vole prirodu i avanturu. :)"

Stefan Mišljenović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.