Nastanak ekstremnih sportova

 

Većina ekstremnih sportova nisu pravi takmičarski sportovi, zato što glavni izazov nije protivnik ili protivnički tim, već postojanje teškoće i rizika u aktivnosti.

Neki od najpopularnijih sportova, koji imaju ekstremne elemente su: skijanje, snowboarding, planinski biciklizam, rafting, slobodno penjanje, paraglajding, bungee jumping i drugi.

Ekstremni sportovi su veoma važni jer poseduju sve ono što nedostaje u svakodnevnici: izazov, avantura, provera sposobnosti, upoznavanje granica svoje moći, suočavanje sa prirodnim elementima, testiranje lične odlučnosti, određeni stepen opasnosti.

U Srbiji ekstremni sportovi su na početku razvoja i postoje klubovi ekstremnih sportova, kao što su paraglajding klubovi, rafting, alpinistički, speleološki, biciklistički, kajak i dr.
Pre nego što entuzijasti pokušaju neke od rizičnih aktivnosti, moraju biti svesni svojih fizičkih sposobnosti i treba da nađu način kako da blokiraju prirodno urođeni strah.
Teško je tačno reći kada se pojavio termin ekstremni sportovi, ali mnogi veruju da je to početak ’70-tih godina, kada je penjanje na stenama počelo da dobija na popularnosti. Na kraju 20. veka ekstremni sportovi postali su popularni, a razlog za to je postojanje prevelike sigurnosti u modernom životu i nedostatak osećaja opasnosti u svakodnevnim aktivnostima. Drugi razlog je napredovanje sportske tehnologije, što je znatno olakšalo bavljenje ekstremnim sportovima.

U svetu sve popularnije postaju avanturističke trke, gde se takmiči više timova i koje uključuju različite aktivnosti (skijanje, pešačenje, rafting, biciklizam i druge).

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Tour rafting on the river Lim, Kamena Gora, Sopotnica 2/4. May 2014.

"Me and my colleagues went to Kamena Gora and rafting with Explore Serbia, and it was amazing. From the initial communication to the end of trip, Tanja and Explore Serbia were really helpful with everything. The whole trip was really well organized, and with them we felt like traveling with a bunch of friends across Serbia, living with locals, eating traditional Serbian food and much more without worrying about anything. I definitely look forward to exploring more of Serbia with you guys, and wish you best for everything. :D"
Rish

Rishabh Garg
Prezi company

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.