Nastanak ekstremnih sportova

 

Većina ekstremnih sportova nisu pravi takmičarski sportovi, zato što glavni izazov nije protivnik ili protivnički tim, već postojanje teškoće i rizika u aktivnosti.

Neki od najpopularnijih sportova, koji imaju ekstremne elemente su: skijanje, snowboarding, planinski biciklizam, rafting, slobodno penjanje, paraglajding, bungee jumping i drugi.

Ekstremni sportovi su veoma važni jer poseduju sve ono što nedostaje u svakodnevnici: izazov, avantura, provera sposobnosti, upoznavanje granica svoje moći, suočavanje sa prirodnim elementima, testiranje lične odlučnosti, određeni stepen opasnosti.

U Srbiji ekstremni sportovi su na početku razvoja i postoje klubovi ekstremnih sportova, kao što su paraglajding klubovi, rafting, alpinistički, speleološki, biciklistički, kajak i dr.
Pre nego što entuzijasti pokušaju neke od rizičnih aktivnosti, moraju biti svesni svojih fizičkih sposobnosti i treba da nađu način kako da blokiraju prirodno urođeni strah.
Teško je tačno reći kada se pojavio termin ekstremni sportovi, ali mnogi veruju da je to početak ’70-tih godina, kada je penjanje na stenama počelo da dobija na popularnosti. Na kraju 20. veka ekstremni sportovi postali su popularni, a razlog za to je postojanje prevelike sigurnosti u modernom životu i nedostatak osećaja opasnosti u svakodnevnim aktivnostima. Drugi razlog je napredovanje sportske tehnologije, što je znatno olakšalo bavljenje ekstremnim sportovima.

U svetu sve popularnije postaju avanturističke trke, gde se takmiči više timova i koje uključuju različite aktivnosti (skijanje, pešačenje, rafting, biciklizam i druge).

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

"Jedan od najlepših izleta koji sam doživeo. Sve je bilo odlično organizovano od strane ljudi iz udruženja Explore Serbia, nemam nikakvih zamerki."

Stevan Jovićević

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.