Nastanak ekstremnih sportova

 

Većina ekstremnih sportova nisu pravi takmičarski sportovi, zato što glavni izazov nije protivnik ili protivnički tim, već postojanje teškoće i rizika u aktivnosti.

Neki od najpopularnijih sportova, koji imaju ekstremne elemente su: skijanje, snowboarding, planinski biciklizam, rafting, slobodno penjanje, paraglajding, bungee jumping i drugi.

Ekstremni sportovi su veoma važni jer poseduju sve ono što nedostaje u svakodnevnici: izazov, avantura, provera sposobnosti, upoznavanje granica svoje moći, suočavanje sa prirodnim elementima, testiranje lične odlučnosti, određeni stepen opasnosti.

U Srbiji ekstremni sportovi su na početku razvoja i postoje klubovi ekstremnih sportova, kao što su paraglajding klubovi, rafting, alpinistički, speleološki, biciklistički, kajak i dr.
Pre nego što entuzijasti pokušaju neke od rizičnih aktivnosti, moraju biti svesni svojih fizičkih sposobnosti i treba da nađu način kako da blokiraju prirodno urođeni strah.
Teško je tačno reći kada se pojavio termin ekstremni sportovi, ali mnogi veruju da je to početak ’70-tih godina, kada je penjanje na stenama počelo da dobija na popularnosti. Na kraju 20. veka ekstremni sportovi postali su popularni, a razlog za to je postojanje prevelike sigurnosti u modernom životu i nedostatak osećaja opasnosti u svakodnevnim aktivnostima. Drugi razlog je napredovanje sportske tehnologije, što je znatno olakšalo bavljenje ekstremnim sportovima.

U svetu sve popularnije postaju avanturističke trke, gde se takmiči više timova i koje uključuju različite aktivnosti (skijanje, pešačenje, rafting, biciklizam i druge).

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

"Baš mi je prijalo na Staroj planini! Jedva čekam nove ture, predivno je bilo. Konačno sam našao ljude koji vole prirodu i avanturu. :)"

Stefan Mišljenović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.