Paraglajding

 

Paraglajding je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i intezivno se razvija.

Kao i drugi avanturistički sportovi podrazumeva rizik. Najvažniji preduslovi da se nauči bezbedno letenje su: lični stav, kompetentna obuka i bezbedna oprema.

Obuka se vrši postupno i sa manjih visina.

U Srbiji paraglajding počinje da se razvija početkom devedesetih godina.

Uzletišta u našoj zemlji su: Kula-Vršac, Rajac, Sićevo, Kopaonik, Suva Planina, Golija. Postoje paraglajding klubova koji organizuju i obuku za zainteresovane.

Detaljnije o paraglajdingu…

Paraglajder je vazduhom napunjen (ram-air) padobran-krilo, s kojim se poleće zatrčavanjem i sleće na noge. Oprema za paraglajding se sastoji od: krila, sistema veza, rezervnog padobrana, zaštitne opreme, opreme za vezu i navigaciju. Delovi paraglajdera su: kupola (krilo ili glajder, u zargonu “krpa”), gurtne (na kojima pilot visi, i koje su konopcima spojene za krilo), sistem veza (s kojim se pilot kači za gurtne) i ranac za nošenje. Potrebna oprema se lako pakuje u jedan ranac (oko 15 kg težine).

Visina i dužina leta zavise od vremenskih uslova, ali je moguće ostati u vazduhu nekoliko sati, popeti se nekoliko hiljada metara u visinu i preleteti nekoliko stotina kilometara (svetski rekord je oko 400km). Padobran za jedrenje (paraglajder) je letelica kao i jedrilica i koristi sile vetrova i termike da ostane u vazduhu i da ide što više i dalje. Kada su uslovi optimalni moguće je poleteti sa brdašca visine nekoliko desetina metara, a da se na kraju dostigne visina od preko 3000 m.

U praksi je moguće da se izvode prvi visinski letovi (par stotina metara) još tokom prvog dana obuke, ali poželjnija je postupnija obuka. Ipak uvek postoji mogućnost da se prvi letovi izvedu u tandem paraglajderima koji imaju mogućnost da nose dve osobe. To je najbezbedniji način da se sa instruktorom doživi prvi let. Pored praktičnog dela, obuka podrazumeva i teorijski deo. Učenje aerodinamike i vazduhoplovne meterologije je sastavno deo obuke koji se odvija uporedo sa praksom. Prvi deo osnovnog kursa podrazumeva: upoznavanje sa opremom, ovladavanje tehnikom kontrole kupole paraglajdera na zemlji, zatim sledi prvi let u mirnim meterološkim uslovima.

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Tour rafting on the river Lim, Kamena Gora, Sopotnica 2/4. May 2014.

"Me and my colleagues went to Kamena Gora and rafting with Explore Serbia, and it was amazing. From the initial communication to the end of trip, Tanja and Explore Serbia were really helpful with everything. The whole trip was really well organized, and with them we felt like traveling with a bunch of friends across Serbia, living with locals, eating traditional Serbian food and much more without worrying about anything. I definitely look forward to exploring more of Serbia with you guys, and wish you best for everything. :D"
Rish

Rishabh Garg
Prezi company

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.