Pešačenje

Ovde možete pronaći informacije o Hiking-u (pešačenje) i trekking-u (višednevno pešačenje).
 

Pešačenje kroz prirodne predele koje podrazumeva i nošenje neophodne opreme i svega potrebnog je veoma popularna rekreativna aktivnost u mnogim razvijenim zemljama. Ljudi širom sveta uživaju u pešačenju u prirodi, obično po već utvrđenim stazama. Ova aktivnost se zove bekpeking, jer podrazumeva nošenje neophodne kamperske opreme (šator, odeća, hrana, vreća za spavanje) na leđima u torbi koja se zove backpack.

Izrazi hiking i trekking su engleski termini i ne postoje u potpunosti adekvatni izrazi u srpskom jeziku koji bi objasnili suštinsko značenje ovih aktivnosti.

Hiking je forma pešačenja sa specifičnom svrhom istraživanja i uživanja u prirodnim lepotama.

Trekking bi bio višednevni hiking tj. pešačenje po planinskim i ruralnim predelima, a može da podrazumeva i noćenje u prirodi – obično u šatoru, a moguće je koristiti napuštene pojate ili napraviti sopstveni zaklon od prirodnih materijala.

U opisu svake ture koju organizuje Explore Serbia stoji kategorija (laka, srednja, teška), dužina pešačenja i šta preporučujemo od neophodne opreme…

Predlozi za početnike (pešačke – hiking i planinarske ture)

Pešačke ture ne zahtevaju posebnu opremu niti posebnu pripremu. Turistima pružaju uživanje u prirodi, emocionalno opuštanje, a odlične su i za sticanje kondicije. Pešačke ture se mogu kombinovati sa drugim aktivnostima – istraživanje pećina, kanjona, slobodno penjanje i dr. Da bi se telesna toplota pravilno regulisala kod hodanja, najbolje je da se odeća sastoji od više tanjih delova koji se prema potrebi mogu svlačiti i oblačiti.

Od vetra i vlage najbolje štite vetrovke izrađene od laganih sintetičkih materijala. Na dužim pohodima u više planine, planinari moraju uvek nostiti sa sobom rezervnu odeću i zimi i leti, jer su promene vremena česte. Važno je da i planinarska odeća bude praktična za hodanje i slobodno kretanje.

Cipele se izrađuju od mekane i nepropustive kože sa debelim đonom izrađenim od duboko urezane elastične gume. Takvi đonovi (vibram) praktični su za penjanje po kamenitom, travnatom i snežnom terenu. Cipele su duboke kako bi štitile skočni zglob.

Za početnike je najbolje da imaju što manje stvari, preporučuju se dugačke pantalone i ranac. Ako se ide na duže ture poneti rezervnu odeću koju treba smestiti u najlonske kese da se ne bi mešala sa hranom i različitim priborom (baterijska lampa, šibice, kozmetika, mape i sl). Obavezno nositi vodu i ne mnogo hrane.

Detaljnije o hikingu i trekkingu…

Bekpeking zahteva dobru fizičku kondiciju, podrazumeva pešačenje od po nekoliko kilometara, često je neophodno penjanje po strmim planinskim stranama. Sreću se različiti termini kao što je hiking, bushwalking, tramping, trekking ili walking i može trajati satima, danima ili nedeljama.

Trekking ili pešački turizam je jedan od najrasprostranjenijih vidova turizma. Pešačke ture ne zahtevaju posebnu opremu niti posebnu pripremu. Turistima pružaju uživanje u prirodi, emocionalno opuštanje, a odlične su i za sticanje kondicije. Pešačke ture ulaze u red najomiljenijih vidova odmora kod stanovništva razvijenih zemalja sa visokim stepenom urbanizacije. To potvrđuje stalni rast u razvijenim zemljama, kao što su Švajcarska, Nemačka, skandinavske zemlje, gde stanovništvo velikih gradova koristi kraće odmore, ali u više navrata tokom godine, uglavnom se opredeljujući za ture koje uključuju pešačenje. Mnogo je takvih staza, na primer u Kanadi, a u Evropi po pešačkim stazama je najpoznatija Norveška.

Trekking se može kombinovati sa drugim aktivnostima-istraživanje pećina, kanjona i dr. Za trekking nije potrebno tehničko znanje već snažna volja, dobra kondicija i malo specifične opreme. Oprema nije drugačija od planinarske (ne i alpinističke). Kada je o opremi i veštinama potrebnim za trekking reč, treba napomenuti da je, osim u slučajevima kada se ide na poznate terene, neophodna topografska karta i elementarno poznavanje kartografije i orijentacije u prirodi. Dobro je posedovati i GPS uređaj.

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture 1. maj - Sopotnica, rafting Limom, kanjon Uvca:

"Organizacija je bila uglavnom dobra, video sam mesta za koje nisam znao ni da postoje. Tako da je cela akcija barem za mene bila u pravom smislu značenja ISTRAŽI SRBIJU. Sledeći put malo više akcenta staviti na nas gastro turiste... hrana je mogla biti bolja... Ostalo ... daleko iznad očekivanja."

Veljko Petrović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.