Rafting

 

U engleskom jeziku se sreće termin whitewater rafting (whitewater – bela voda) i odnosi se na žuborenje vode i pene koja se stvara prilikom brzog kretanja vode koja udara u stene i druge prepreke.

Za savremeno splavarenje se koriste gumeni čamci kapaciteta od 6 do 10 osoba.

U Srbiji, rafting se i kao sport i kao vid rekreacije tek razvija. Postoji manje od 10 registrovanih klubova, a prva profesionalna liga je održana 2007. godine na Limu. U našoj zemlji je klima takva da dozvoljava boravak na reci bez specijalne opreme od maja do oktobra, a reke u Srbiji na kojima se organizuje rafting su Lim, Ibar, Drina, Uvac i Nišava.

Detaljnije o raftingu…

Rafting se javio u SAD krajem XIX veka tačnije 1869. godine kada je istraživač John Wesley Powell, geolog i etnolog, imao ekspediciju na drvenom splavu kroz Veliki kanjon, dok se prve komercijalne rafting ture javljaju pedesetih godina XX veka. U SAD-u, prema proceni, godišnje učestvuje oko 3 miliona raftera na više od 200 reka.

Kao sport rafting podrazumeva nadmetanje timova u profesionalnim takmičarskim čamcima sa 4 do 6 članova, a takmiči se u 3 discipline: slalomu, sprintu i spustu. Praktikuje na rekama 3. klase (prema međunarodnoj klasifikaciji).

Svaki splavar aktivno učestvuje u splavarenju i dobija zaštitni prsluk koji ima dvojako dejstvo: čuva ga prilikom ispadanja i od hladne vode u slučaju prolećnjih i jesenjih kiša. Rizik na divljoj vodi je stalan pratilac, bez obzira na činjenicu da su današnji rafteri opremljeni opremom vrhunskog kvaliteta. Odeća koja se koristi na raftingu mora biti komforna, fleksibilna i dovoljno toplotno izolovana da zaštiti od hipotermije. Brzaci koji su se nekada obavezno zaobilazili, danas se bez velikih problema prolaze u modernim plovilima prilagodenim za tu vrstu.

Inače, u svetu postoji i termin i aktivnost blackwater rafting, takođe vid ekstremnog sporta koji podrazumeva plovidbu podzemnim vodama i preko malih vodopada koji povezuju pećinske kanale. Koristi se i termin cave tubing i mnogi smatraju da je više odgovarajući za ovaj sport, jer voda nije crna i nema bukova kao kod raftinga na rekama. Učesnici nose vodootpornu odeću i obično lampe na kacigama radi osvetljavanja, guma ih održava na vodi, a često su međusobno povezani da se ne bi odvajali. U zavisnosti od pećine, putovanje može biti mirno ili prava avantura, a neka podrazumevaju i penjanje na stenama. Sport se pojavio u Novom Zelandu krajem osamdesetih godina XX veka, u oblasti koja je poznata po prirodnim lepotama i dugačkim pećinama, podrazumeva dobru fizičku pripremljenost i kondiciju i turističke kompanije nude različite programe kada je u pitanju nivo težine za obične putnike ili prave entuzijaste.

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture 1. maj - Sopotnica, rafting Limom, kanjon Uvca:

"Živeti u Srbiji, a ne istražiti Srbiju i njene prirodne lepote je neprihvatljivo. Istraži Srbiju da bi i sebe bolje poznavao!
Recept za dobar provod: Avanturizam, dobro društvo, prirodne lepote Srbije i odlična organizacija!!!"

Dejan Ubović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.