Slobodno penjanje

 

Polovinom devedesetih godina, u alpskim zemljama Evrope, alpinisti kojima je specijalnost bila penjanje na suvim stenama tehnikom slobodnog penjanja (free climbing – nije dozvoljeno korišćenje penjačke opreme za napredovanje, već ona služi samo za osiguranje u slučaju pada), počeli su razvijati novu disciplinu koja je ubrzo dobila naziv “sportsko penjanje”. Sportsko penjanje je nastalo usled promene cilja penjanja. Umesto osvajanja vrhova planina i stena, sportski penjači su uz svakodnevno vežbanje snage, gipkosti i koncentracije, savlađivali ekstremno teške detalje u stenama.

U Srbiji postoji nekoliko penjačkih klubova koji su članovi Alpinističko-sportsko penjačke asocijacije Srbije, koja je osnovana 2000. godine.

Postoji nekoliko prirodnih (Borski stol, Gornjak, Jelašnica, Ovčar i Kablar, Sićevo, Valjevo, Vršac, Golubac, Prijepolje) i veštačkih stena za penjanje (Ada Ciganlija, Prva beogradska gimnazija, OŠ Laza Kostić, Košutnjak).

Sportsko penjanje je jedan od ekstremnih sportova, a povrede su retke, uz uslov da se penjač pridržava 5-6 propisanih pravila o bezbednosti. Sportski penjači sjedinjuju maksimalan adrenalinski doživljaj, izuzetnu psihološku stabilnost i potpuno učešće svih mišića. Posebno se može istaći da zbog specifičnog položaja penjača pri penjanju (glava i kičma su dosta savijeni unazad) dolazi do ispravljanja kičmenog stuba i pravog držanja tela. Pored toga izračunato je da sportsko penjanje (pored trčanja uz stepenice) spada u sportove koji u jedinici vremena imaju najveći kalorijski utrošak.

Share this:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
 

Izjave korisnika naših usluga

Sa ture na Staroj planini:

"Baš mi je prijalo na Staroj planini! Jedva čekam nove ture, predivno je bilo. Konačno sam našao ljude koji vole prirodu i avanturu. :)"

Stefan Mišljenović

Kontakt

Ukoliko želite bilo kakvu informaciju možete nam pisati na:
info@explore-serbia.rs

Takođe, možete nas pozvati telefonom na broj +381 69 655 777.