Planina Tupižnica »
Planina Tupižnica »


Tupižnica je reljefno interesantna planina u istočnoj Srbiji smeštena između Zaječara, Knjaževca i Boljevca. Pripada slivu Belog Timoka, a poznata je i pod imenom Lasovačka planina. Kupastog je oblika, na zapadu se završava visokim stenovitim odsekom, dok na istoku ima izgled blago nagnutog platoa. Krečnjačka planina meridijanskog pravca pružanja sa brojnim površinskim i podzemnim kraškim oblicima reljefa. Karakteristična je po postojanju jama od kojih je najveća Ledenica, gde se sneg i led zadržavaju skoro cele godine.

Njen istoimeni vrh je na 1162 m visine. Na ovoj kružnoj pešačkoj turi ćemo ići upravo do najvišeg vrha Tupižnica, gde ćemo imati fenomenalne vidike na okolinu. Divićemo se i uživati u pogledu na jedinstveni Rtanj.

Planina Tupižnica

Planina Tupižnica

Detaljnije informacije

View full calendar

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.