Explore Serbia Explore Balkans

Šta radimo?

Explore Serbia je turistička agencija specijalizovana za avanturistički i seoski turizam Srbije i Balkana. Na našim turama možete doživeti izazov, avanturu i autentična iskustva, protkana tradicijom i ukusnom domaćom hranom.

Kreiramo i organizujemo ture koje su kombinacija više aktivnosti (rafting, pešačenje, planinarenje, biciklizam, kajaking, kanjoning, penjanje, itd) sa smeštajem i ishranom uglavnom u seoskim domaćinstvima.

Ture nisu bazirane samo na aktivnostima u prirodi, već obuhvataju i obilazak kulturno-istorijskih spomenika i upoznavanje sa tradicijom.

U opisu naših tura, uvek stoji napomena što se tiče kategorije i napora koji se savladava. U većini slučajeva, radi se o rekreativnim turama sa aktivnostima koje može svako da izvede.

Svoj rad smo prvobitno započeli 2009.godine kao neprofitno udruženje Istraži Srbiju – Explore Serbia. Preko udruženja radimo na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Takođe, ukazujemo na značaj boravka u prirodi i održivog razvoja turizma.

Od marta 2020.poslujemo pod potkrovljem turističke agencije Explore Balkans doo.

Naše usluge i glavne destinacije:

 • Jednodnevne pešačke ture iz Beograda – Fruška gora, Đerdap, Ovčarsko-kablarska klisura, Rtanj, Deliblatska peščara, Divčibare, Homolje
 • Vikend pešačke ture – naconalni park Tara, Stara planina, Suva planina, Golija, Pešter i Uvac
 • Klasični turistički izleti iz Beograda – Dunavske tvrđave, Novi Sad, Oplenac
 • Kajaking ture – Drina, kanjon Uvca, Ibar, Dunav
 • Rafting ture – Lim, Ibar
 • Via ferrata – Kablar, Berim, Rugovska klisura
 • Kanjoning ture -Tribuća, Beli Rzav, Rača
 • Pešačke, planinarske i biciklističke ture na Balkanu
 • Klasični turistički obilasci Beograda
 • Urbana istraživačka igrica Beograd – raskršće civilizacija

Explore Balkans doo tour operator

Sedište i adresa: Dr Nedeljka Ercegovca 54/5, 11080 Beograd – Zemun

PIB: 111918615

Matični broj: 21569992

Broj licence: OTP 41/2023, B kategorija

Tekući račun: 265-6180310001048-23 Raiffeisen Bank

Osoba zadužena za prijem reklamacija: Tatjana Anić

 • Razvoj i promocija specifičnih oblika turizma posebnih interesa – prevashodno avanturističkog turizma Srbije i Balkana, kao i promocije ruralnog turizma
 • Razvoj receptivnog turizma Srbije i ukazivanja na značaj održivog razvoja turizma,
 • Unapređenje omladinske politike, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena mladih, promocije sporta i rekreacije,
 • Podizanje ekološke svesti građana, borba protiv klimatskih promena i ukazivanje na značaj i čuvanje prirodnih i kulturnih resursa
 • Razvijena turistička ponuda i različitih vidova avanturističkog turizma u Srbiji
 • Prepoznatljivost Srbije na međunarodnom turističkom tržištu po ovom vidu turizma
 • Revitalizacija seoskih područja i obnova seoskih domaćinstava koja bi služila za smeštaj turistima
 • Smanjivanje depopulacije u seoskim područjima, koja je pored niskog nataliteta, posledica i napuštanja seoskih domaćinstava usled migracije mladog stanovništva.

Udruženje „Istraži Srbiju“ je registrovano 19. januara 2010. godine u Agenciji za privredne registre Republike Srbije.

Naziv u prevodu na strani jezik: Association „Explore Serbia”

Sedište i adresa: Dr.Nedeljka Ercegovca 54/5, 11080 Beograd – Zemun, Republika Srbija

Matični broj: 28004168

PIB: 106439728

Tekući račun: 220-113195-07, Procredit Bank

Reference – učešće na konferencijama/sajmovima/projektima

Sajmovi turizma Utrecht, Holandija i ITB Berlin, mart 2019:

Na zajedničkom regionalnom štandu Zapadni Balkan (podržan od strane RCC) promovisali smo stazu Via Dinarica i turističke proizvode i programe avanturističkih putovanja Zapadnog Balkana.

Utrecht fair Sajam turizma Western Balkans štand Sajam turizma Berlin Sajam turizma Utrecht, Holandija, Tatjana Anić Via Dinarica prezentacija, Istraži Srbiju Explore Serbia Utrecht fair Istraži Srbiju Explore Serbia

Dani Balkana u Minhenu, mart 2016:

Ućešćem na manifestaciji Dani Balkana u Minhenu, Explore Serbia – Istraži Srbiju je predstavila ponudu avanturističkog turizma Balkana, kroz ture i promotivni materijal.

Sa glavnom idejom i temom “Nepoznati kutak Europe: Otkrij Balkan!”, cilj je bio da prikažemo jednu stranu Balkana, koja je od većine ljudi u Nemačkoj do sada bila potpuno skrivena. Predstavili smo Srbiju i Balkan kao mesto koje poseduje jedinstven krajolik, drevnu istoriju i neistraženu kulturu.

Dani Balkana Minhenistraži srbiju explore serbia Dani Balkana Minhen

1) Prva regionalna konferencija avanturistickog turizma AdventureNEXT u Ohridu od 10 – 12. maja 2016. 
 • Učestvovali smo na događaju koji predstavlja značajan korak za razvoj avanturističkog turizma Balkana
 • Događaj je organizovala američka organizacija the Adventure Travel Trade Association (ATTA) gde je prisustvovalo više od 300 delegata – stranih turoperatora, turoperatora sa Balkana, predstavnika medija, regionalnih vladinih i nevladinih organizacija.

2) Treća konferencija avanturizma u Nišu 17. Aprila 2016. 

3) Sajam turizma u Beogradu, februar 2015.

 • Istraži Srbiju – Explore Serbia je učestvovala na  YUTA tribini „Novi trendovi i inicijative za unapređenje receptivnog turizma“

1) Building Adventure Tourism in the Western Balkans, decembar 2016. i mart 2017.

Sertifikovani smo od strane ATTA – the Adventure Travel Trade Association, prošavši kroz višednevnu obuku „Razvoj avanturističkog turizma zapadnog Balkana“, gde smo unapredili postojeća znanja i stekli nove veštine.

istraži srbiju explore serbia AdventureEDU Western Balkans certificate

AdventureEDU Western Balkans certificate

2) Nacionalni park Tara, februar 2015. 

Razvoj inkluzivnog monitoringa zaštićenih područja Zapadne Srbije

1) Snovi imperatora – Zapadni Balkan raskršće civilizacija, podržan od strane RCC, februar – novembar 2020:

Projekat „Istražujući rutu Snovi imperatora“ je web platforma koja će vas virtuelno prošetati kroz nasleđe Austroguarske i gradove Trebinje, Kotor i Suboticu. Kroz virtuelnu šetnju moći ćete da istražite veličanstvenu arhitekturu i pročitate priče, mitove i legende iz austrougarskog perioda u ovim mestima.

Zapadni Balkan bio je san za osvajanje mnogim imperatorima. Austrougarsko carstvo bilo je jedno od njih. U svojoj ekspanziji, Habsburška monarhija početkom 18.veka dosegla je obale reke Save i Dunava. Smatrali su da je osvajanje ovog regiona krucijalno za njihovo dalje širenje na Istok. Sadržaj ove platforme se fokusira na period njihovog prisustva u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Tura „Zapadni Balkan raskršće civilizacija“ ima za cilj promociju raznolike kulturne baštine zapadnog Balkana. Za cilj ima da repozicionira regiju na međunarodnom turističkom tržištu i podrži razvoj visokokvalitetnih turističkih usluga, proizvoda i ključne infrastrukture na samim turističkim destinacijama. Sastoji se od 5 manjih ruta, a jedna od njih je „Snovi imperatora“.

Ruta „Snovi imperatora“ prikazuje austrougarsku kulturnu baštinu na zapadnom Balkanu, i prolazi kroz Mostar, Sarajevo i Trebinje u Bosni i Hercegovini, Kotoru u Crnu Gori, i Novom Sadu i Subotici u Srbiji.

2) Unapređenje kvaliteta slobodnog vremena mladih talenata, kroz promociju gradskih prirodnih resursa mart – decembar 2017:

Uspešno smo realizovali projekat za mlade talente kroz edukativne i terenske radionice na kojima smo promovisali prirodne resurse na teritoriji grada Beograda (Ada Huja, Ada Međica, Veliko ratno ostrvo).

Glavni cilj je bio poboljšanje kvaliteta slobodnog vremena mladih, kroz promociju boravka u prirodi i aktivnosti u gradskim prirodnim resursima. Ukazali smo na njihov značaj i ekološku zaštitu. Učenici su aktivno učestvovali u ekološkoj akciji, upoznali su se biljnim i životinjskim svetom lokaliteta, kao i dostupnim rekreativnim sadržajima.

3) Unapređenje kvaliteta slobodnog vremena starijeg stanovništva na teritoriji opštine Zemun 15. mart – 15. maj 2016:

Za starije stanovništvo na teritoriji opštine Zemun, uspešno smo realizovali projekat koji je za cilj imao promociju pešačenja kao rekreativne aktivnosti, radi poboljšanja psiho-fizičkog stanja učesnika. Kroz radionice i organizaciju tri izleta za 300 učesnika, ukazali smo na značaj fizičke aktivnosti i rekreacije i njihovog pozitivnog uticaja na zdravlje i oporavak organizma. Pored boravka u prirodi, izleti su obuhvatali i posetu kulturno-istorijskim spomenicima.